Lustrum: feesten in optima forma!

gepubliceerd : 10 augustus 2015

Deel deze pagina

Eén keer in de vijf jaar wordt er door een vereniging groots uitgepakt, namelijk tijdens het lustrum. Dit jaar is het lustrum van A.S.V. Dizkartes, één van de studentenverenigingen van Groningen. Omdat we ons afvroegen hoe zo’n lustrum nou precies in z’n werk gaat, hebben we afgesproken met Melissa en Wendy: voorzitter en secretaris van het vijfde Lustrum van Dizkartes. Wendy heeft een awesome zonnebril op haar neus, wat een heuse “Lustrum zonnebril” blijkt te zijn. Dat belooft al veel goeds!  

Wat betekent een lustrum eigenlijk voor een verenging?

Melissa neemt als eerst het woord: “Elke vijf jaar vieren we het bestaan van onze mooie vereniging extra groot met een evenement van meerdere dagen. Hier komen alle leden, oud-leden en zelfs externen (niet-leden) bij elkaar om dat bestaan te vieren en te feesten tot de zon opkomt. Voor de vereniging betekent het hele mooie binding en bovendien verenigt het de leden voor hetzelfde doel: Dizkartes!”

Hoe groots wordt er uitgepakt tijdens het lustrum?

Wendy, de secretaris van het bestuur, vertelt: “Het lustrum van Dizkartes vindt plaats aan de Helsinkistraat 4-6, waar normaal Paradigm z’n feesten geeft. Daar kunnen we met zo’n duizend man feestvieren. Het zal negen dagen duren en we trappen af met een mooie opening met Akwasi en Girls Love DJs. Verder hebben we de Disputenbarrage. Dan bouwt elk dispuut zijn eigen bar en wordt er enorm uitgepakt. Er staan dan vijftien bars, allemaal met een eigen thema en van behoorlijke grootte, op locatie. Zondag doen we wel rustig aan, negen dagen achter elkaar is heftig natuurlijk, haha. Dan hebben we een foodfestival met allemaal verschillende eettentjes, zoals je tegenwoordig wel eens ziet op festivals.”

Stukgaan?

In koor: “Ja, heel erg…!” Melissa kijkt me aan alsof ik een hele domme vraag stelde: “Het is negen dagen feest!”

Het lijkt me nogal een organisatie.

Melissa legt uit hoe ze het doen: “We hebben veel commissies waar de leden aan kunnen deelnemen om het lustrum mogelijk te maken, zoals dagcommissies en het klustrum, die alles opbouwt.” Uit het lustrum blijkt duidelijk de doorgaande dynamiek van een vereniging: “De leden kunnen op alle manieren meehelpen, helpen bij klussen en tappen, of in de garderobe. Het lustrum is voor en door leden. We hebben dan natuurlijk ook dingen voorafgaand aan het lustrum georganiseerd, om onze leden een beetje warm te maken om te helpen.”

Wat wordt het hoogtepunt?

Melissa vertelt: “Ik denk eigenlijk dat woensdagavond het hoogtepunt wordt. Dan is het namelijk Foute Dizko en dat is onder Dizkartianen echt een begrip!” Wendy voegt daar enthousiast aan toe: “Ja en Starkoo komt dan!! Die draagt natuurlijk goed bij aan de foute hitjes. De aankleding wordt natuurlijk ook mooi en fout, dit wordt de grootste Foute Dizko die Groningen ooit gekend heeft!” Melissa verklaart verder hoe belangrijk die Foute Dizko is: “Zelfs veel oud-leden hebben al aangegeven dat ze dan willen komen, ondanks dat het woensdag is en ze de volgende dag gewoon weer moeten werken.”

Wendy kijkt geheimzinnig: “De Geheime Dag kan natuurlijk ook nog een enorm feest worden, maar daar mogen we niks over zeggen. Wat we wel mogen zeggen, is dat ook dat fantastisch wordt!”

Waarom wordt het op een andere locatie gegeven?

Wendy: “Het pand van Dizkartes mag maar 300 mensen binnen hebben en we verwachten op de drukste dagen toch zeker 900 man.” Melissa vervolgt: “Daarnaast willen we de boel natuurlijk verbouwen in lustrumsferen!”

Wat is het thema van het lustrum?

Wendy: “Het thema is ‘Vacuum: Leef in een luchtbel, feest in een roes’! De lustrumkleuren zijn kobaltblauw en appeltjesgroen, met ‘een touch of silver’. Die zie je natuurlijk dan ook de hele week terug, want de aankleding zal uiteraard in de lustrumkleuren zijn.” Melissa legt ons nog even de gedachte achter het thema uit: “Het idee van een lustrum is dat er op dat moment niks anders is dat er toe doet, behalve het lustrum . Alles draait om het lustrum, je zit in een bel! Je feest in een roes en in die negen dagen staat alles in het teken van het lustrum.”

Zijn er ook mogelijkheden voor niet-leden om het lustrum mee te maken?

Melissa: “Ja, die zijn er zeker! Op de meeste dagen kan er worden geïntroduceerd en er is zelfs een externen-dag, die daar in het teken van staat. Dan is er een groot feest (op 17 september) waar online kaarten voor kunnen worden gekocht. Mr. Polska komt die dag en The Million Plan! Omdat veel Dizkartianen in gemengde huizen wonen, mogen die huisgenoten natuurlijk ook op de ‘huizendag ‘ komen op dinsdag. (Dinsdag is de traditionele huisavond in Groningen).”

Het lustrum is in september. Is het lustrum een extra reden om lid te willen worden?

Wendy: “Jazeker! We willen het daarom ook heel goed gaan promoten in de KEI-week en ik denk dat het dus wel echt een reden is om lid te worden.” Melissa: “Zeker als je twijfelt of je misschien een jaar later pas lid zou willen worden, zou ik je zeker aanraden om tijdens de KEI-week even langs te komen! Op donderdag vieren we dan ook het Lustrumfeest als voorproefje. Het bestuur is dan ook aanwezig om vragen te beantwoorden!”

Wat draagt het Lustrum van Dizkartes bij aan de stad Groningen?

“Ik denk dat een Lustrum heel veel levendigheid oplevert in de stad en activiteiten waar juist ook Stadjers kunnen komen kijken. De stad wordt erbij betrokken en op die manier dragen we ook bij aan de maatschappij in Groningen! Maar hoe we dat precies gaan doen in september, dat mogen we nog niet vertellen.” Aan de overkant van de tafel wordt een veel betekenende blik uitgewisseld tussen Melissa en Wendy, terwijl ze ons in twijfel achterlaten. Wij zijn in ieder geval heel erg benieuwd!

Door Anouk Theunissen