Masmas – jouw tweede huiskamer

gepubliceerd : 20 september 2015

Deel deze pagina

To find out that one of the cafés from your hometown decides to go international and chooses Groningen out of all places… Masmas Groningen’ was de statusupdate van Sara, een Groningse studente uit Barcelona. Masmas is een nieuwe koffiebar in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, waar al veel barretjes zitten. Wat maakt Masmas anders dan de rest? GroningenLife! sprak met Lourens de Groot, een van de filiaaleigenaren, en met Sara om daar achter te komen.

Masmas is begonnen als een koffiebar voor jongeren die geen eigen hangplek hadden in de stad Barcelona. Het zag er dan ook echt uit als een huiskamer. ‘Het was niet alleen een plek waar je kon afspreken voor een drankje, maar daarnaast kon je er bordspellen spelen, gamen en er waren veel sofa’s met dekens in de winter. In het begin kwamen er vooral tieners, maar nadat er ruimte was gemaakt voor studieplekken, kwamen er meer jongeren en studenten,’ vertelt Sara. Zij ging er ook graag heen voor de Frapa’s. Dat is een tussenvorm van de slush en de milkshake. In Spanje waren er vele smaken, maar volgens Sara was oreo veruit de lekkerste.

Nu komt deze tweede huiskamer dus naar de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Ook in Groningen is Masmas gezellig ingericht met veel kleine hoekjes en een gigantische boekenkast. Verder is er een grote tafel waardoor je makkelijk aan de praat raakt met andere mensen. ‘Bij Masmas is het de bedoeling dat iedereen zich thuis voelt en vrij om te doen is wat hij of zij wil. In de meeste horecazaken word je raar aangekeken als je gaat studeren of je laptop pakt om een filmpje te kijken. Bij Masmas is dat absoluut geen probleem,’ vertelt Lourens. Ook de Frapa’s zijn meeverhuisd! De Oreo smaak is er nog steeds en ter ere van de verhuizing naar Nederland is er nu zelfs de stroopwafel variant.

Masmas is Spaans voor ‘meer meer’, aangezien het concept nog meer te bieden heeft dan de standaard koffiebar. Masmas biedt namelijk workshops aan, gegeven door de klanten zelf. ‘Mocht je bijvoorbeeld veel van fotografie weten, dan kunnen wij je de gelegenheid bieden om een workshop te geven. Het is de bedoeling dat je zelf een aantal deelnemers regelt en Masmas zorgt via sociale media voor meer bekendheid. Ook krijg je koffie en wat lekkers tijdens de workshop. We hebben ruimte voor groepen van tien tot twintig mensen. De kleinere workshops zijn gratis en de grotere workshops kosten maximaal 25 euro. Tot nu toe hebben we al wat aanbiedingen gehad voor workshops zoals muziekproductie en filosoferen. We zijn sowieso van plan om een aantal keer per jaar een Fifa toernooi op een groot scherm te doen waarbij we tegen Masmas Barcelona strijden.’

De Oude Kijk in ’t Jat heeft er dus weer een heerlijke koffietent bij. Masmas is je tweede woonkamer, waar je onbeschaamd uren Game of Thrones kunt kijken of Frapa’s kunt verorberen. Ook kun je er terecht voor toffe workshops. ‘Elke workshop kan gegeven worden, zolang er maar mensen zijn die daar behoefte aan hebben,’ zegt Lourens. ‘Als mensen willen stoeptegelverven of figuurzagen met hindernissen, dan stellen wij ons daarvoor open.’

Door Lucia Grijpink