O-Swap – Tweedehandskleding is hot

gepubliceerd : 16 februari 2015

Deel deze pagina

Wanneer de maand bijna voorbij is, hebben studenten vaak weinig geld te besteden. De Stufi (die wij nog krijgen…) is op, de spaarpot leeg en het enige muntje dat nog in je portemonnee zit, is het muntje dat je recht geeft op een tweede gratis frikadel bij de Max. Geen financiële middelen voor een nieuwe outfit in ieder geval. Toch willen we er wel graag een beetje leuk uitzien tijdens college of op de dansvloer en wel met één voorwaarde: het mag niet te veel kosten. De oplossing is nabij: tweedehandskleding is hot en kost geen drol. 

Dat zal de organisatie van het kledingruilfestijn O-Swap ook gedacht hebben. O-Swap is een kledingruilevenement georganiseerd door UsvaDarp DecadeGreen Office en DuCie en werd in januari in het gebouw van Usva gehouden. Kledingliefhebbers konden in de weken voor het evenement eigen kleding inbrengen en op de dag suprême hetzelfde aantal kledingstukken dat ze hadden ingebracht, uitkiezen en meenemen naar huis.

Florian Wenzel, één van de medeorganisatoren vanuit Darp Decade, noemt het evenement een succes. “De theaterzaal van Usva zag er, ondanks de weinige materialen die we hadden, fantastisch uit. Ik was blij verrast. Ook de reacties achteraf op onze Facebookpagina waren positief”. De theaterzaal stond inderdaad vol met grote koffers en rekken met kleding en was voor de kledingliefhebber een waar walhalla. Maar, geen gillende en in elkaars haren vliegende vrouwen, zoals één van de mannelijke deelnemers had verwacht. De relaxte sfeer was meteen voelbaar bij binnenkomst. Mede mogelijk gemaakt door een pianovirtuoos die het geheel muzikaal omlijstte met rustgevende muziek.

Overal was aan gedacht. De kleding kon gepast worden in speciaal daarvoor ingerichte paskamers (met een enorme rij ervoor, waardoor er in alle hoeken van de Usva half ontklede vrouwen rondliepen), loungebanken voor de vermoeide shopper en biologische versnaperingen voor de innerlijke mens. De energie die was verloren tijdens het passen en graaien, kon dus weer op peil worden gebracht in afwachting van de volgende ronde.

En die verschillende rondes kwamen er. In shifts werd de ingezamelde kleding tentoongesteld aan het publiek, zodat het credo ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ niet van toepassing was. Enkel blije gezichten verlieten één voor één het gebouw met een tas vol ‘nieuwe’ kleren. Volgens Florian is het evenement naast een gezellige aangelegenheid ook een reality-check.

Hij noemt dat het belangrijk is om bewust met kleding om te gaan. “Je zou jezelf de vraag moeten stellen hoe een kledingstuk tot stand is gekomen, hoe het bijvoorbeeld gesteld is met de werkomstandigheden waaronder het geproduceerd is.” Ook vindt hij het zonde om je kleding die amper gedragen is weg te gooien. “Het waarderen van kleding en het met respect behandelen ervan is belangrijk. Mensen hebben tijd en energie gestoken in het maken van kleding”. Daarnaast noemt hij dat het ook gewoon tof is om met je kleding een verhaal te vertellen en een unieke stijl te creëren, iets wat jonge mensen vaak graag willen.

Als het aan Florian ligt wordt O-Swap volgend jaar gewoon nog een keer georganiseerd. Maar ben je enthousiast geworden en kan je niet meer wachten? Dan kan je ook een kijkje nemen op deze Facebookpagina waar je kleding kan overnemen voor een prikkie en ergens kan ophalen in de stad. Ook kent de stad al verschillende toffe tweedehandszaken zoals Recessie, Stardust en de Mamamini.

Ben je benieuwd naar hoe dit festijn eruit zag? Check het filmpje!Artikel en filmpje door Beppie van der Sluis