Oproep: stemmen gezocht

Oproep: stemmen gezocht

gepubliceerd : 07 maart 2017

Deel deze pagina

Stemmen. Het klinkt zoveel makkelijker dan het is. Het is belangrijk om je stem te laten horen, maar waarvoor dan? Al die debatten kijken, al die partijprogramma’s (of in sommige gevallen, A4’tjes) doorlezen… Wat een werk. Vorig jaar, toen er gestemd moest worden voor het Oekraïne referendum, hoorde ik de volgende zinnen verdacht veel om mee heen: “Nee, ik ga niet stemmen hoor, heb me niet goed genoeg ingelezen,” of “Ik stem wel gewoon hetzelfde als mijn ouders… die zullen het wel weten.” Maar hee, het is jouw land. Jouw regering. Daarom hier vier politiek-geëngageerde jongeren uit Groningen over waarom ook jíj moet stemmen.

Voorzitter van de Jonge Socialisten Groningen (jongerenorganisatie PvdA):

Politiek. Vele studenten zullen geen sprongetje van vreugde maken als ze die term horen. En zelfs als politiek actieve jongere vind ik dat niet gek. Alles wat bij de politiek komt kijken, de processen en debatten, kunnen saai overkomen en het kan voor studenten voelen alsof het eigenlijk maar weinig met je te maken heeft. Toch is dat niet zo. Afgezien van de politiek als benaming voor al die processen is de politiek alles wat om ons heen is. Het vormt de verbinding tussen ons allemaal in de samenleving, of dat nou in Europa, de provincie, de gemeente of op landelijk niveau is. Als je erbij nadenkt zal je erachter komen dat dingen die besloten worden daadwerkelijk met jou te maken hebben, of met ouders, vrienden of grootouders. In de politiek worden beslissingen gemaakt die gaan over de manier waarop jij de studie financiert en de baan die je later zult krijgen, maar ook over de zorg die je zieke grootouder ontvangt en jij later zult ontvangen. Om al die redenen is het belangrijk om in ieder geval je stem te laten horen. Laat de processen maar over aan politici en kleur het rondje op het stembiljet in van diegene waar jij je het meest bij thuis voelt.

Rico Tjepkema

Voorzitter van de JOVD Groningen (jongerenorganisatie VVD):

Niet alleen in Groot-Brittannië en Amerika, maar ook in Nederland komen de belangen van jongeren steeds meer onder druk te staan. Partijen als 50plus en de SP komen met plannen zoals het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar en het herinvoeren van een nationaal ziekenfonds, wat door de vergrijzing desastreus zal zijn voor het welvaartsniveau in Nederland in de toekomst. Wij als jongeren moeten ervoor waken dat de politiek niet gekaapt wordt door ouderen. Jongeren moeten zorgen dat zij zelf bepalen wat de toekomst van Nederland wordt, want zij zijn uiteindelijk ook degene die erin moeten leven. Het enige wat wij hiertegen kunnen doen is als jongeren massaal naar de stembus gaan. Daar is nog veel te winnen, want nog ruim een derde van de jongeren stemt niet. (dejongeliberaal.nl)

Reender Reenders

Voorzitter van DWARS Groningen (jongerenorganisatie GroenLinks):

Groningse studenten moeten op 15 maart gaan stemmen omdat er nu meer te kiezen valt dan ooit. Dat betekent dus dat er vast een partij is die grotendeels vindt wat jij ook vindt, maar ook dat er partijen zijn die lijnrecht tegenover jouw mening staan. Een stem op jouw partij telt dus eigenlijk dubbel. Voor studenten zijn vooral onderwerpen als kansrijk onderwijs, duurzaamheid, en huisvesting enorm belangrijk (de VVD wil bijvoorbeeld huursubsidie voor studenten afschaffen). Lees de verkiezingsprogramma’s, doe een stemwijzer en kijk naar een debat en kies een partij die je vertrouwt met je stem. 

Jasper Been

Voorzitter van PINK Groningen (jongerenorganisatie PvdD)

Je denkt misschien dat jouw stem er niet toe doet op 15 maart. In 2012 dacht 30% van de jongeren hetzelfde. Dat is een te grote groep die zijn stem verloren liet gaan. Het is ontzettend belangrijk dat jongeren dit jaar wél naar de stembus komen. Je kunt de samenleving zien als koor. De individuele zangers lijken niet onmisbaar, maar alleen alle stemmen samen kunnen een mooie symfonie doen klinken. Als iedereen stemt, is de verkiezingsuitslag een veel betere representatie van wat de hele samenleving belangrijk vindt. Tot slot citeer ik graag Tim Hoffman: “Opdat onze generatie zich helemaal de moeder stemt op 15 maart.”

Su-Elle Kamps

 

Ik kan nog maar een ding toevoegen: zie je bij de stembus!

 

Door Robin van Gammeren

 

Foto