Professionele Groningse Humor

gepubliceerd : 03 november 2015

Deel deze pagina

Het begon allemaal jaren geleden, toen het leven nog zwart-wit was en geluk nog heel gewoon (in de vorm van de basisbeurs die in 1986 werd ingevoerd)… Michiel van Mens vroeg zich op een mooie dag in 1986 opeens af waarom er eigenlijk geen cabaretpodium was voor studenten in het schitterende Groningen. Het was tot die tijd nog niet mogelijk om als bovengemiddeld humoristische student je talent te tonen aan een breed publiek. In 1986 besloot Van Mens dat het hoog tijd was om hier verandering in te brengen. En zo geschiedde…

Op 2 en 3 oktober 1987 vond, na dit goede voornemen, de eerste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival plaats. Vanaf het eerste moment een doorslaand succes. Wat hebben ze gelachen. Sindsdien wordt studentenhumor jaarlijks gevierd tijdens het driedaagse evenement.

De organisatie ligt in handen van een bestuur dat (hoe kan het ook anders in Groningen) bestaat uit studenten. Samen gaan zij jaarlijks de zoektocht naar vers talent aan. Deelnemers kunnen zich aanmelden en de uitverkorenen mogen met een beetje geluk optreden in de prachtige Stadschouwburg, waar ook Youp van ’t Hek altijd met zoveel lof over spreekt. En de talenten die ertussen zitten? Nou, vergis je niet… Dat is geen kattenpis! Mogelijk zeggen de namen Theo Maassen en Jochem Myjer je wel wat?

Ja, het is heus waar! Toen Theo nog een Theootje was, stond hij ook ooit op de Groningse planken te bibberen terwijl hij zijn beste moppen tapte. En ook Jochem Myjer, destijds al met even zoveel krul en energie, sprong ook ooit eens heen en weer in het Groningse theater. Er zijn inmiddels jaren en jaren verstreken en we mogen inmiddels zeggen dat er van beide heren best wel wat terecht is gekomen, toch?

Afgelopen jaar was het de eer aan de Vlaamse (ja, Belgen worden niet uitgesloten) acteur Pieter Verelst om de hooggewaardeerde prijs in ontvangst te nemen. Met zijn briljante gevoel voor humor kreeg hij de zaal plat. Zijn naam is misschien nog niet zo bekend als een aantal van de groten der studenten cabaret festival, maar wij weten zeker dat ie er gaat komen! Een ding hebben alle deelnemers immers gemeen: ze kunnen je buikpijn bezorgen van het lachen.

De geschiedenis van het Groninger Studenten Cabaret Festival is er eentje met humor en passie. Al 29 jaar verwarmen zij in het koude najaar de Groningse harten met het gegalm van gelach en gegiechel. Wil je erbij zijn? Heb jij even geluk… vandaag gaan ze weer van start! Dat worden een paar prachtige en hilarische dagen!

Door Anouk Theunissen