Studie uitgelicht: Religiewetenschappen

gepubliceerd : 16 april 2015

Deel deze pagina

Hoe is het Christendom ontstaan? Waarom gelooft de ene persoon wel en de andere niet?  En welke rol speelt religie in verschillende culturen? Klinken deze vragen je stoffig in de oren? Esmee (23) bewijst het tegendeel! “Religiewetenschappen is juist heel actueel nu, het zit in de lift.”

Allereerst natuurlijk een belangrijke vraag: waarom heb je voor Religiewetenschappen gekozen?

“Toen ik van de middelbare school kwam, koos ik voor de studie Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie”, vertelt Esmee. “Ik vond dit te theoretisch en was op zoek naar een meer menselijke inslag in mijn studie, waardoor ik bij Religiewetenschappen terecht ben gekomen.” Het feit dat er binnen de studie veel ruimte is voor eigen inbreng en veel interessante discussies, noemt ze als drijfveren waardoor ze voor de studie gekozen heeft. Nu doet de 23 jarige studente beide studies tegelijkertijd.

Twee studies maar liefst, is dat wel te doen naast elkaar?

“Religiewetenschappen is op dit moment mijn primaire focus. Soms is het wel lastig om beide studies tegelijk te doen. Omdat de groep relatief klein is (zo’n tien tot twintig eerstejaars) moet je de colleges wel goed voorbereiden, anders sta je met je mond vol tanden. Ook moet je essays schrijven en tentamens maken. Er is een hoge werkdruk”, vertelt Esmee. Lachend voegt ze eraan toe: “Maar het is ook zeker de moeite waard om die tijd erin te steken, het is gewoon een ontzettend leuke en interessante studie!”

Wat is er precies zo leuk aan de studie?

“Er is een klimaat van uitdaging. Je hebt een vaste groep mensen waar je veel mee discussieert en je hebt weinig hoorcolleges. Je spart tijdens de studie veel met mensen en komt zo op nieuwe ideeën en inzichten.” Esmee noemt ook dat door het losse karakter van de studie, Religiewetenschappen zich onderscheidt van andere studies. “Je moet zelf met ideeën komen en het initiatief nemen.”

Heb je ook een lievelingsvak?

Esmee denkt een poosje hard na. “Eigenlijk vind ik zoveel vakken leuk! Maar als ik één mag kiezen zou ik “Moslims in de samenleving” noemen. Alle aspecten zijn leuk aan dit vak. Er wordt ingegaan op geloof, maar je bespreekt ook waar moslims tegenaan lopen in Nederland.” Ook Godsdienstpsychologie vindt ze een leuk vak. “Zoals de naam al zegt gaat dat over psyche en religie. Vragen die je tijdens het college behandelt zijn bijvoorbeeld: ‘Waarom gelooft de ene wel en de andere niet en zie je dat terug in de hersenen?’ en ‘Is radicalisering van gelovigen terug te leiden naar de hersenen?’. Beide vakken zijn echt supertof.”

Zou de studie ooit kunnen verdwijnen? Omdat er nu al zo weinig eerstejaars zijn?

“Nee, religie speelt een grote rol, het zit juist in de lift”, zegt Esmee stellig. “De minor ‘religie en politiek’ is bijvoorbeeld heel actueel nu. Daarnaast is er nu ook een e-learning open college bij de RuG dat heet ‘MOOC’. Dat gaat specifiek over Boko Haram en de problematiek rondom die groepering”. Naast actuele vakken heb je ook vakken die over de geschiedenis van het geloof gaan. Totaal niet stoffig, zegt Esmee. “Je moet het oude begrijpen om te weten waar je nu staat. De studie gaat over het verleden, het nu en de toekomst. We sparren over toekomstscenario’s gebaseerd op wat er in het verleden gebeurd is en wat er nu speelt.”

Je vertelde dat je met een kleine groep bent tijdens college, is jullie band dan ook hecht?

“Ja we hebben een hele hechte band”, zegt Esmee enthousiast. “Iedereen is lid van de studievereniging Gerardus van der Leeuw. Of nou ja lid, je kan binnenlopen wanneer je wilt. Je zit nergens aan vast. Ze organiseren spelletjes-, film- en discussieavonden. Ook verschillende interessante lezingen en we hebben zelfs een eigen moestuin!”

Hoe zie jij je toekomst?

“Veel mensen gaan de master Geestelijke Verzorging doen of stappen over naar Internationale Betrekkingen. Daarnaast gaan ook veel het onderzoeksveld in, richting sociologie en antropologie.” Maar de toekomst van Esmee zelf ziet er anders uit. “Ik wil zelf naar het Midden Oosten voor een organisatie als Oxfam Novib of het Rode Kruis werken. Het lijkt me tof om beleid te maken op het gebied van bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen. Het heeft namelijk grote gevolgen als een grote groep mensen van één religie verhuist naar een ander land. Dit vind ik erg interessant om hier mijn steentje bij te dragen.”

Een mooi doel! Laatste vraag, voor wie is deze studie geschikt?

“Je moet geïnteresseerd zijn in actualiteit en de wereld om je heen. Daarnaast moet je bereid zijn om veel tijd in je studie te steken. Maar misschien wel het belangrijkste is om niet bang te zijn een andere kant van een kwestie te bekijken en dit te doen met een open blik.”

Door Beppie van der Sluis
Foto door Wagner T. Cassimiro