Schunnige Tissue Dozen: Het Groninger Studenten Cabaret Festival 2018

Schunnige Tissue Dozen: Het Groninger Studenten Cabaret Festival 2018

gepubliceerd : 19 december 2018

Deel deze pagina

Creatief met tissue dozen, geschiedenisles in twee minuten en theatrale cultuurverschillen: kort samengevat de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2018. Ook dit jaar weer vol grappen en verhalen.

Groninger Studenten Cabaret

Alweer voor de 32e keer, werd een van de grootste cabaretfestivals van Nederland gehouden in La Grande Dame (De Stadsschouwburg). Een festival vóór en dóór studenten, zo omschrijft het evenement zichzelf dat georganiseerd wordt om jonge talenten een podium te bieden. Op deze wijze kunnen studenten uit heel Nederland en Vlaanderen spelervaring opdoen en naamsbekendheid creëren.

Maandenlang lang werden zes kandidaten klaargestoomd voor de finale. Training, try-out tours en regie: alles ter voorbereiding om ieder te overtuigen van hun kunsten. Afgelopen vrijdag mochten de drie overgebleven finalisten de stadsschouwburg en ook de jury overtuigen van hun talent. Hierbij waren er drie prijzen te winnen: de persoonlijkheidsprijs, waar de vakjury de kandidaat koos met de meeste groeipotentie. Als tweede was er de publieksprijs, waar het publiek zijn stem voor mocht uitbrengen. En als laatste was er nog de Joker, de prijs waar het allemaal om draaide, uitgereikt door de jury.

De Kandidaten

De aftrap werd gedaan door Tijmen Dokter, die in zijn act ‘Mijn Strijd’ de bezoeker mee wist te nemen naar zijn gedachtegangen over de Tweede Wereldoorlog. Geschiedenislessen verwerkt in komedie; zo wist de student luchtig te vertellen dat ook de Stadsschouwburg een rol speelde tijdens de oorlog. In de lege ruimtes onder de trappen van het balkon, daar zaten onderduikers: “Tja, als je dan moet onderduiken, ook wel mooi dat dat in de Stadsschouwburg kan.”

In het stuk ‘De Schandalige Hoer’ verteld Melise Yazgili over haar leven als Koerdisch-Groninger, over verschillen tussen culturele achtergronden, zowel internationaal als nationaal. Zo vertelt ze als Groninger uitgebreid over haar haat jegens het Brabantse Carnaval. Theatraal is ze sterk en weet het publiek te betoveren met een gezongen lied aan het eind.

In weer een heel andere act weet Henk Hendrikus Hendrik Overdijk (zijn echte naam), de zaal plat te krijgen met zijn imitatie van een zaadcel zwemmend naar de overwinning. De ‘enige overwinning’ die hij claimt te hebben gehad, althans tot die avond. Want H.H.H. Overdijk (kan ook niet anders met die naam) weet alle drie de prijzen binnen te slepen. Indrukwekkend, maar ook terecht, is het al niet te meten aan het bulderende publiek die zijn verbeelding op de loop laat terwijl Henk zaadlozing imiteert met tissue dozen.

De avond zelf

Maar onze finalisten waren niet de enigen die de zaal vol gelach kregen. De gehele sfeer onder de organisatie van het evenement was lekker informeel. Zo nam oud winnaar en presentator Martijn Kardol de zaal op de hak, maar ontging daarbij niet een hele waardevolle levensles waarom je je ouders toch echt te vriend moet houden. ‘Zij kunnen je gehele basisschool carrière verwoesten door snoeptomaatjes en humus te trakteren op je verjaardag.’ Goed om te weten, vind ik zelf. Ook wist cabaretier André Manuel een harmonie te creëren van hard gelach en hier een en daar een plaatselijk oohh-geluid, goed grof en lekker op het randje dus.

Al met al

Al met al was de 32e editie van het Groninger Studenten Cabaret een groot succes. Zo vertelde mijn buurvrouw in de zaal, de zus van H.H.H. Overdijk zijn opa (ja echt waar, roem is nooit ver weg), dat zij met haar man om 12 uur ’s middags net de laatste kaarten hadden bemachtigd. Van boven naar beneden werd er naar elkaar gezwaaid door mensen die nog net een paar losse stoelen hadden gekregen. De zaal was drie dagen achter elkaar volledig uitverkocht. Ook de twee mannen die na mij de Stadsschouwburg uitliepen zeiden het hardop: “Het was een onverwachts geslaagde avond man”. Daar was ik het volkomen mee eens.

Ben je benieuwd naar het Groninger Studenten Cabaret, maar kun je niet een jaar wachten tot de volgende editie? Dan is er goed nieuws. Na de officiële finale wordt er namelijk een finalistentour georganiseerd, hier zullen de finalisten door heel Nederland trekken met hun acts.

Voor al uw huishoudelijke informatie kunt u naar: https://www.gscf.nl/