Sinterklaas vieren met Internationals

gepubliceerd : 08 december 2016

Deel deze pagina

Inmiddels zit Sint alweer uit te rusten in de Spaanse zon met een Tequila Sunrise in zijn hand, maar helaas hebben wij hier in Groningen nog een paar weekjes college voor de boeg voordat we weer tijd hebben voor een hele dag Netflix kijken. Gelukkig kan je met dit Typically Dutch artikel nog heel even blijven plakken in de Sinterklaas sferen.

Net als de vorige keer ontmoette ik Margherita, Oscar en Vivian in de Harmonie kantine. (Wil je iets meer weten over dit drietal? Klik dan hier.) We hadden afgesproken om geen surprise te maken, maar wel om een gedichtje te schrijven en een klein cadeautje te regelen. We hadden lootjes getrokken via lootjestrekken.nl, wat sinds dit jaar ook in het Engels kan. Hierdoor kan je dus ook met je internationale vrienden Sinterklaas vieren!

Ik was erg benieuwd hoe de internationale studenten het schrijven van een gedicht hadden aangepakt. Lees ze hieronder!  

Het gedichtje van Vivian voor Oscar:

Sint was thinking what he would give Oscar this year,

He is getting a bit panic as Sinterklaas is coming near, 

Maybe something typical Dutch would be dear, 

But Sint is afraid haring or advocaat would cause Oscar fear,

So he wonders if Oscar loves to drink beer,

With beer Oscar can definitely cheer.

Ik heb geprobeerd uit te leggen dat Nederlandse Sinterklaasgedichten heel vaak beginnen met: “Sint zat eens te denken, wat hij … dit jaar zou schenken.” En zoals jullie kunnen zien heeft Vivian dat geïmplementeerd in haar gedicht! Als presentje had ze een flesje bier meegebracht voor Oscar – zoals je waarschijnlijk al wel had geconcludeerd uit het gedicht.

 

Het gedichtje van Oscar voor mij:

Sinterklaas sat and wondered,
what shall I give Robin this year?
he was eating as he pondered,
and then he had a great idea!
This chocolate could not taste better,
I'll make something roughly the same,
but I'll shape it like a letter,
like R, the first letter of her name.

Oscar’s gedicht vond ik ook erg leuk. En wat erbij kwam ook: hij had zelf chocolade gesmolten en in de vorm van een R gegoten. “Ik weet wel dat ze ze kant en klaar verkopen,” zei hij, “maar ik dacht dat het de bedoeling was dat ik zelf wat maakte.”

Ook had ik een korte Sinterklaasquiz voorbereid voor het drietal, om er achter te komen wat ze al van Sinterklaas wisten en wat nog niet.

1. Waar komt Sinterklaas vandaan?

Hier hadden ze geen antwoord op. Niet gewoon uit Nederland? Toen ik vertelde dat de Sint in zijn vrije tijd in Spanje vertoefd reageerden ze heel verbaasd. “Spanje?!,” riep Margherita, “misschien omdat hij van de warmte houdt.” Vivian moest daarom grinniken. “Dan kan hij daar maar beter blijven.”

2. Wat is Sinterklaas zijn favoriete manier van reizen?

Oscar reageerde instinctief: “schaatsen.” Maar Margherita was het er niet mee eens. “Het is vast fietsen.” Maar toen dat ook niet goed bleek te zijn wisten ze het even niet meer. “Roeibootjes?” raadde Oscar. Toen ik vertelde dat het per stoomboot of paard was, schudden ze alle drie hun hoofd. “Dan heet het paard vast Rudolf,” zei Oscar.

3. Waarom komt Sinterklaas naar Nederland?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk vrij voor de hand liggend. “Om cadeautjes te geven natuurlijk,” zei Oscar. Toch was Vivian’s antwoord ook wel het vermelden waard: “om met z’n pieten te chillen.”

4. Waarom zetten kinderen hun schoentje voor de openhaard wanneer Sinterklaas in het land is?

Oscar had een heel origineel antwoord op deze vraag, die ook nog gedeeltelijk correct was: “Piet komt via de schoorsteen naar binnen, en dan zit hij onder de as, dus dan trekt hij hun schoenen aan zodat hij niet de hele vloer bedekt met as.” Margherita’s antwoord kwam ook aardig in de buurt: “heeft het iets te maken met pepernoten? Vullen ze de schoentjes met de pepernoten?” Toen ik vertelde dat de kinderen de schoentjes zetten voor cadeautjes, zei Margherita: “pfoe, die Sint en z’n pieten hebben wel veel te doen. Het lijkt wel een familiebedrijf.”

5. Ten slotte, vieren jullie thuis ook een vorm van Sinterklaas?”

Oscar: “Ja Kerstmis natuurlijk, met de kerstman.” Margherita: “bij ons heet hij Babbo Natale. Hij is in Italië van 9 tot 24 December, en hij brengt koekjes en melk mee, die hij onder de kerstboom zet. Kinderen sturen brieven naar de Noordpool, want daar woont hij de rest van het jaar. Vivian: “Wij hebben wel een kerstboom thuis elk jaar, wat eigenlijk vrij ongebruikelijk is. Ook vieren we kerst met cadeautjes, maar dat gebeurt verder ook niet zo vaak.”

 

door Robin van Gammeren