Sounds of the Groninger Museum

gepubliceerd : 12 november 2015

Deel deze pagina

[Met zwaar Gronings accent]: ‘Dames en heren, ik moet u helaas vertellen dat de breakdancers vandaag niet konden. U kunt dus gerust naar voren komen.’ Grinnikend schuifelde het publiek in de richting van de band Swinder, een folkrock-band die zingt in het Gronings. Deze nuchtere humor was tekenend voor de avond, een avond vol Groningse muzikaliteit en kunst.

Foto door Bas Meelker Photography

Op 23 oktober presenteerde GM-insiders, de studentenvereniging van het Groninger Museum, haar allereerste cd, ‘Sounds of the Groninger Museum’. Voor dit project hebben zij twaalf artiesten uit Groningen en omgeving gevraagd om een nummer te schrijven bij een schilderij uit de collectie. Op de cd-presentatie waren vijf van de twaalf artiesten aanwezig om hun nummer en meer eigen werk ten gehore te brengen. De Insiders hadden voor dit evenement twee bijzondere locaties uitgekozen, namelijk het Groninger Museum zelf en de Synagoge in de Folkingestraat.

GM-insiders is een studentenvereniging die het Groninger Museum gebruikt als ontmoetingsplek. Bij deze vereniging draait het om kennismaking met (moderne) kunst en cultuur. Door lid te worden krijg je een jaar lang gratis toegang tot het museum en kun je deelnemen aan allerlei activiteiten speciaal voor GM-insiders, zoals rondleidingen, yoga tussen kunst, feesten, borrels, quizavonden, workshops en nog veel meer.

De avond begon in het Groninger Museum met een luchtig optreden van de Nederlandstalige band Goudblad, waardoor iedereen meteen in een vrolijke stemming kwam. Vervolgens werden er rondleidingen georganiseerd door het museum langs de vijf werken waar de artiesten van de avond zich door hadden laten inspireren. De volgende artiest was I Took Your Name, een lekker nuchtere singer-songwriter met z’n – aldus hijzelf – veel te dure gitaren. Hij wist nummers met nuchtere thema’s, zoals z’n kat Bengel, op een magische manier neer te zetten door gebruik te maken van vele spannende knopjes en pedalen. De uitzondering op de nuchterheid volgde daarna, namelijk de experimentele rockband KIN. De zangeres droeg een skelet-onesie, de gitarist had een babyroze gitaar en ze betoverden de hele zaal met hun bijna hypnotiserende muziek.

De avond werd voortgezet in de Synagoge. Daar stond de oer-Groningse band Swinder al klaar. Zij hadden, geïnspireerd door een schilderij over twee mannen die dronken uit de kroeg komen, een lied geschreven over alles wat ze hadden kunnen doen als er geen drank was. Een deel van het publiek had nog wat moeite om het te verstaan, maar er was een vrouw die bij elke twee zinnen in een schaterlach uitbarstte. Erg grappige tekst blijkbaar. Het laatste optreden kwam van reggae-band the Rising Sun. Dit was een bijzonder gezelschap met totaal verschillende karakters die allemaal hadden besloten lekker zichzelf te blijven. Zo was de zanger een echt reggae-figuur met een zwart baardje, een grote muts voor z’n bos haar en een lekker gekleurd vest. De zangeres was daarentegen veel rustiger in haar beweging, zang en kleding en zou je niet in een reggaegezelschap verwachten. Samen zongen ze echter de sterren van de hemel en lieten ze tot in de late uurtjes swingende reggae door de Folkingestraat weergalmen.

[Met zwaar Gronings accent]: ‘We waren gister in Utrecht. Was helemaal niet leuk. Hier is het wel leuk. Dat was het verhaal.’ Ook voor Swinder was het bijzonder om in de Synagoge op te treden. Het is maar de vraag of er een andere stad is waar je de avond eindigt op de dansvloer in een synagoge, swingend met I Took Your Name op reggaemuziek.    

Door Lucia Grijpink