Students at work: barista

Students at work: barista

gepubliceerd : 28 december 2016

Deel deze pagina

Half 3. In de kantine van het Harmoniegebouw hangt een relaxte sfeer. Sommige studenten chillen, anderen studeren. Achter de coffeebar staan drie meiden te werken. Boven hun hoofd een groot krijtbord met alle specialiteiten: koffie, cappuccino, pumpkin spiced latte, tiramisu latte, autumn latte, verse muntthee, warme chocolademelk… Je zou bijna vergeten dat dit de kantine van het Harmoniegebouw is! Er staan muffins, croissantjes, appelflappen en andere snacks. Het is (eventjes) rustig… Tijd om barista’s Eva (22) en Laurèn (21) alles te vragen over hun bijbaantje!

Eva en Laurèn, hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Eva: “Ik studeer English Language and Culture aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en kwam hier soms wel vijf keer per dag! Op een gegeven moment vroeg ik gewoon of ze nog mensen nodig hadden en heel kort daarna had ik een baantje!”

Laurèn: “Eigenlijk werk ik hier nog niet zo lang! Ik heb ook gewoon gevraagd of ze mensen zochten en toevallig was dat zo! En ook ik studeer hier aan de RUG, American Studies.”

Hadden jullie al ervaring in de horeca, voordat je hier barista werd?

Eva: “Nee, ik heb eerst bij twee verschillende opticiens gewerkt. Dat vond ik leuk, maar de rest van mijn collega’s waren een stuk ouder dan ik. Hier kan ik met andere studenten samenwerken, wat heel gezellig is! Ook heb ik nog heel kort bij een hotel gewerkt, als kamermeisje.”

Laurèn: “Ik heb meerdere baantjes in de horeca gehad, waaronder bij festivals en eentje bij een koffiezaak. Dat beviel heel goed. Ik denk zeker dat ervaring in de horeca helpt als je barista wilt worden.”

Eva, als je geen ervaring in de horeca had, hoe werd je hier dan ingewerkt?

Eva: “Ik werd ingewerkt in het A-café (coffeebar in het Academiegebouw van de RUG). Het was tentamenperiode, dus ontzettend druk! De hele dag door stonden er rijen. Het voordeel van die drukte is wel dat je het werk binnen een dag of vijf onder de knie hebt.”

En Laurèn, heb je wel eens lastige situaties gehad tijdens het werken in de horeca?

Laurèn: “In mijn vorige baantjes kreeg ik wel eens bestellingen van mensen die geen Nederlands of Engels spraken. Dan ontstonden er soms misverstanden over de bestellingen. Daar kun je niet zoveel aan doen, maar het is wel handig als je Engels spreekt wanneer je barista bent of gewoon in de horeca werkt! ”

Wat vinden jullie het leukste aan je baantje als barista?

Laurèn: “Het contact met de mensen! Over het algemeen zijn alle baantjes in de horeca heel sociaal, je hebt veel klantcontact. Ook is het leuk om in een team te werken! Er werken hier veel jonge meiden; volgens mij hebben we zelfs maar één jongen.”

Eva: “Mijn collega’s! Ik vind het heel fijn om in een jong team te werken. We zijn ongeveer met z’n tienen, denk ik. Met sommigen spreek ik ook wel eens buiten werktijd af. Morgen hebben we bijvoorbeeld samen een etentje georganiseerd. Verder vind ik het leuk om achter de kassa te staan, omdat je dan veel contact hebt met andere mensen. Er zijn ook veel vaste klanten, die je dan herkent en waarvan je al weet wat ze willen bestellen. Veel mensen vroegen bijvoorbeeld om decafé koffie, wat we eerst niet hadden. Nu bieden we dat wel aan! We proberen tijdens het werk wel een beetje te wisselen van taak, zodat niet iedereen steeds hetzelfde doet.”

En kunnen jullie dit werk goed combineren met je studie?

Laurèn: “Ik ben derdejaars American Studies, dus ik heb relatief weinig colleges. Voor mij persoonlijk is dit baantje dus goed te combineren met mijn studie. Ik werk zo’n twee á drie keer per week. Dat deed ik ook bij mijn vorige baantje als barista. Voor andere mensen die meer colleges hebben per week, zou dit wel lastig te combineren kunnen zijn”.

Eva: “Ik studeer in hetzelfde gebouw, dus ik wissel colleges met werk af, haha. Maar ik werk hier nu al twee jaar, dus het gaat prima!”

Eva, ben je na twee jaar niet eens toe aan iets anders?

Eva: “Dit is echt een hele leuke baan en ik zou hier ook graag blijven werken. Helaas gaat dat niet, omdat ik binnenkort een stage moet doen voor English Language and Culture.”

En haal je zelf wel eens koffie bij de coffeebar, als je niet hoeft te werken?

Eva: “Ik lust geen koffie, haha! Maar voor thee kom ik hier wel. De groene sencha thee vind ik hier het lekkerste.”

En hebben jullie nog tips voor (aankomend) studenten die ook graag barista willen worden?

Eva: “Gewoon naar binnen lopen en vragen of ze iemand nodig hebben! Zo heb ik het gedaan en zo hebben meerdere collega-barista’s het ook gedaan. Het werkt!”

Laurèn: “Probeer zo veel mogelijk ervaring op te doen in de horeca. Je moet je leuk en klantvriendelijk opstellen. Iemand die snel geïrriteerd is, of heel verlegen is misschien minder geschikt voor dit werk. Als ik naar vorige baantjes kijk, verdien je over het algemeen niet zo veel in de horeca, dus je moet het werk ook echt leuk vinden! Vraag verder ruim voor aanvang van het academisch jaar of ze iemand nodig hebben. Als je dan ervaring hebt opgebouwd, wordt je (denk ik) ook eerder aangenomen.”

Het wordt steeds drukker bij de coffeebar en de dames moeten weer aan het werk. Een van de meiden neemt de bestellingen op aan de kassa, de ander maakt de koffie klaar en geeft ze aan de mensen. De sfeer is goed, de barista's werken hard en de lekkernijen vliegen over de toonbank. Leuke bijbaan? Check!

Photo: 'coffee' taken by Cheryl Foong (6th of December, 2012)