Stukafest Groningen: “Als het maar in een studentenkamer past”

gepubliceerd : 20 maart 2016

Deel deze pagina

Twee DJ's staan achter de draaitafels en de lekkere deuntjes vliegen je om de oren terwijl je op de dansvloer pasjes staat te maken met een stuk of honderd andere studenten. De locatie: een studentenhuis. En dat kan, want het past. Nu is een groot studentenhuis natuurlijk niet de minste locatie voor een feest, maar het 'studentenkamerfestival' (Stukafest) laat elk jaar zien dat optredens en studentenkamers een fantastische combinatie zijn.

We kwamen laat aan bij het feest (twee keer de ketting eraf). Snel naar binnen, even de handen wassen (want twee keer de ketting erop leggen) en de dansvloer op. De GK (gemeenschappelijke kamer) van het studentenhuis was omgetoverd tot techno-club. Achterin het podium met de DJ's, een beamer die vage animaties op het plafond projecteert, en bij de keuken een bar waar je koude blikken Bavaria kan halen. Zeker een beetje een underground-achtige vibe, en dat maakte het juist zo lekker. Na een tijdje dansen begon ik me af te vragen wat die verkeersbord-stickers waren die op iedereen geplakt zaten, en belangrijker, hoe ik er eentje kon bemachtigen. Zo kwam ik uit bij iemand van het stukafest bestuur die mij vertelde dat ze dit feest hadden georganiseerd om het tienjarige bestaan van het Groningse stukafest te vieren.

Stukafest dus… Het festival laat je kennismaken met het Groningse studentenleven en de lokale cultuur in één. Artiesten treden op in de kamers van studenten door de hele stad en dat zorgt voor leuke en memorabele momenten. Wijntjes drinken op een krukje van de IKEA terwijl Max Meser leunend tegen een IKEA kast gitaar speelt. Genieten van zelfgemaakte brownies van de gastheer terwijl Wordbites woorden naar je hoofd slingert. Een kleine greep uit wat je mag verwachten van het stukafest programma.

De gezellige studentenkamers van stukafest zijn wel een tikje anders dan het grote feest in de ‘Church Mansion’, maar er zijn genoeg overeenkomsten. De locatie van de optredens geeft het allemaal een studentikoze sfeer. De gastvrijheid van de studenten die hun kamer beschikbaar stellen en de openheid van de artiesten staat centraal. Wat is er gezelliger dan een hangmat delen met een chick met pimpelpaarse highlights of een gast met glitters in zijn baard? Je kan luisteren naar het nieuwe programma van Arie Koomen (jeweetwel die gast van het improvisatieprogramma De Lama's) of dansen op de techno van Black Dynamite Soundsystem. Hoe dat laatste precies zal gaan weet ik niet, de DJ-booth op het aanrecht? Check de video voor een (vrij abstracte) impressie van de komende editie op 18 februari.

Het is voor jullie als enthousiaste bezoekers natuurlijk lastig kiezen uit de 17 artiesten die in Groningen komen optreden. In drie rondes kan je kiezen uit muziek, dans, poëzie, film, cabaret en theater. De rondes duren een half uur en alle optredens zijn op verschillende locaties, dus een fietsje is zeker geen overbodige luxe. Eerst nog even goedkoop eten bij Het Pakhuis kan ook en dat is een ideaal moment om een praatje te maken met die gast zonder schoenen die alle rondes naar de Groningse dichter Kasper Peters gaat luisteren. Welke keuze je ook maakt, het zal vast leuk en inspirerend zijn, en daar doen we het toch allemaal voor? Misschien kan je ook nog zo'n chille verkeersbord-sticker scoren, dat is mij helaas niet gelukt…

Stukafest begint in de avond van 18 februari voor de echte vroege vogels om 19:30. Check natuurlijk even de website van stukafest Groningen voor de volledige timetable en tickets. Tickets per ronde kosten je €4,-, en voor €13,- kan je naar drie rondes en naar het eindfeest, geen seniorenkorting. En als je dan gaat, natuurlijk niet vergeten dat aan je vrienden te laten weten door op “aanwezig” te klikken op het FB event! Daar staan ook leuke filmpjes van de acts om je alvast in de stemming te brengen.

Door: Coen Berkhout