Aan tafel bij Stumass!

gepubliceerd : 21 februari 2015

Deel deze pagina

Voor veel jongeren lijkt het een droom om na hun eindexamen uit huis te vertrekken en op zichzelf te gaan wonen. Het heeft alleen maar voordelen, zo klinkt het: niet meer je kamer op hoeven ruimen van je ouders, zelf bepalen wat je eet, alles zelf beslissen. Alleen heeft het natuurlijk ook een aantal nadelen: zelf je kamer op moeten ruimen, voor jezelf moeten koken, alles zelf beslissen. Het valt soms lang niet mee om ‘thuis thuis’ achter je te laten!

Voor jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is het niet altijd even vanzelfsprekend om meteen zelfstandig te gaan wonen. Stumass helpt studenten met ASS om succesvol te studeren en begeleidt hen tegelijkertijd om uiteindelijk helemaal zelfstandig te gaan wonen.

We vroegen ons af hoe het is om in een Stumass huis te wonen en werden uitgenodigd om een avondje mee te eten! We werden verwelkomd in de gezamenlijke keuken, waar de vijf mannelijke bewoners, hun begeleidster en een grote pan risotto ons begroetten.

Wie?

Bjorn (24), Midden-Oosten Studies - Yorian, (25), Technische Informatica - Tomas (23), Technische Informatica - Sander (20), Technische Informatica -Martin (24), Begint volgend jaar aan de analisten opleiding - Sabine, Begeleidster.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om in Groningen te gaan wonen?

Sander trapt af: “Ik kom uit Enschede. Ik heb ten eerste gekozen voor Groningen omdat het een hele goede reputatie heeft als stad. Eerst wilde ik  econometrie gaan studeren en dat staat heel goed aangeschreven hier!”

Tomas: “Ik kom uit een klein dorpje, vlak bij de zee. Groningen was voor mij het dichtste bij…” Sander gaat er lachend op in: “Ja, Groningen is een hele grote stad voor die jongen!” “Hey, zo klein is het ook weer niet… we hebben een bus aansluiting!” probeert Tomas zichzelf nog te verdedigen.  Yorian sluit zich snel bij Tomas aan als hij vertelt ook uit een klein dorp te komen. “Maar ik heb er zeker geen spijt van dat ik naar Groningen ben gegaan!” 

Hoe is het voor jullie om in een Stumass huis te wonen?

Yorian geeft aan dat dit moeilijk te beantwoorden is. “Ja, dat is een lastige vraag... Hoeveel van ons hier aan tafel hebben eigenlijk überhaupt zonder begeleiding gewoond?” Sander knikt bevestigend, “Inderdaad… Wij gaan eigenlijk op onszelf wonen, nadat we hier weggaan.” 
”Voor ons is dit gewoon normaal,” vertelt Martin, de ‘huis oudste’.

Sabine legt aan ons uit: “We proberen het als begeleiding zo te doen dat we alle studenten een keer in de week spreken en dat we afspraken maken waar de student ook achter staat. Het is niet zo dat wij gaan bepalen wat ze moeten doen. Het is in die zin gewoon heel gelijkwaardig contact.” Yorian vertelt grinnikend dat het gelukkig niet zo is alsof er een tweede vader of moeder bij je in huis woont.

Maar hoe werkt dat dan?

Yorian vervolgt: “Het is natuurlijk niet helemaal vrijblijvend. Als je helemaal niet aan jezelf gaat werken en niks doet om zelfstandiger te worden, dan hoef je niet te blijven. Maar er gaat inderdaad geen zweep overheen!” Sabine begint te grinniken: “Hmm, nee… Die fase komt nog”

Doen jullie naast samen eten nog meer samen in huis?

Yorian: “We proberen iedere twee maanden een spelletjesavond te houden.” Sander: “Ja, en dan nodigen we de andere Stumass huizen ook uit! Hoewel die niet vaak komen”.

Ik zie dat er nog een kerstboom staat in de hoek?

Sander: “Jazeker, alvast voor volgend jaar! Tomas kijkt met een schuin oog naar boven en zegt met enig sarcasme, “Daarom hangen de kerstlampjes van vorig jaar er ook nog, hè…”

Waarom vinden jullie dat studiekiezers ook allemaal naar Groningen zouden moeten komen?

Bjorn heeft hier een duidelijk idee over. “Nou ja.. moet dat? Het hoeft niet hè. Dan wordt het hier veel te druk.”

De hele tafel begint te lachen bij dit idee.
“Haha, ja! Kutstad dit.” (Wat natuurlijk een grapje is…denken we). 

Tomas stelt ons gelukkig snel gerust: “Nee hoor.. Ik denk dat Groningen qua grootte vooral heel erg mooi is. Je kent mensen misschien niet direct, maar altijd via via. Het is mooi compact. En ik denk dat het echt een van de mooiste steden van Nederland is! Waarschijnlijk wel de mooiste.”

Door Anouk Theunissen
Foto door Mr.TinDC