Tentamentips

gepubliceerd : 17 december 2016

Deel deze pagina

Terwijl de middelbare scholieren zitten te zwoegen voor hun examens, liggen de Groningse studenten met een ijsje in het Noorderplantsoen. Het voordeel van studeren is dat de meeste studies maar eens in de tien weken een tentamenperiode hebben. In de tijd daartussen is het dus genieten van je vrijheid. Maar als het dan tentamenperiode is, hoe pak je dat aan?
 

1. Kies een leuke bieb uit

In Groningen zijn er vele verschillende bibliotheken, waar je er eentje van uit kan kiezen als ‘jouw onderkomen voor deze week’. In de Universiteitsbibliotheek (UB) kom je voortdurend bekenden tegen, in de Zernike bieb is het volledig uitgestorven, maar verkopen ze heerlijke panini’s, de Geesteswetenschappen bieb heeft een tuintje en ga zo maar door. Zorg wel dat je op tijd voor de deur staat. In de tentamenperiodes zijn er namelijk meer mensen met het idee om de dag door te brengen tussen de boeken.

2. Drink de ‘goede’ koffie

De zoektocht naar koffie in bibliotheken kent zo haar obstakels. Natuurlijk is een bakkie pleur zo te krijgen, maar het liefst wil je de goedkoopste of de lekkerste. In de UB lijkt het alsof je alleen naar de Starbucks kan om je volledige salaris te doneren voor een kopje koffie. Maar je kan daar ook vragen om een ‘studentenkoffie’, waarbij je gewoon een degelijke zwarte koffie krijgt voor een euro. In het Harmoniegebouw zorgen ze om de zoveel tijd voor mierzoete specials, die je normaal je tandvlees liever niet aandoet, maar in tijden van zelfmedelijden best lekker zijn. In de CMB kunnen werknemers gratis koffie uit de automaten halen. Mocht je zelf geen pasje hebben, dan is het niet ongebruikelijk om ongegeneerd rond te vragen.

3. Maak oude tentamens

Professoren zijn ook mensen. Als ze al tien jaar hetzelfde vak geven, is de bodem van hun ‘moeilijke-vragenput’ gewoon bereikt. Het is niet ongebruikelijk dat ze oude tentamenvragen copy-pasten in het nieuwe tentamen. Dus mocht je echt nog maar een paar uur hebben om je tentamen voor te bereiden, kijk dan even op de site van je studievereniging en maak wat oude tentamens.

4. Regel een samenvatting

Het fijne aan studeren is dat alles hier al jaren ‘zo gaat’. Dat tentamen van morgen, dat is al tientallen keren gemaakt door vele honderden studenten. Er zijn dus gegarandeerd samenvatting in de omloop. Je kunt er een kopen van bedrijven als Stuvia, Studeersnel en Capita Selecta, die studenten betalen om een goede samenvatting te schrijven, maar je kunt vaak ook oudere versies online vinden. Zoek dus even rond op Facebook of vraag rond bij ouderejaars.

5. Geniet van de happening

Natuurlijk moeten er hele boeken in je hoofd worden gestampt en kun je niet gaan stappen op donderdagavond, maar stiekem is de tentamenperiode voor de meeste studenten wel een happening. Alle dingen waar je deze weken echt geen zin in hebt, kun je gewoon afzeggen. De twee woorden ‘tja, tentamens’ worden door vrijwel iedereen als legitiem excuus beschouwd. Ditzelfde excuus kan je gebruiken om de dingen te doen die je normaal eigenlijk niet kan doen. Lekker een uur in het zonnetje zitten op de trap van het Academiegebouw in het kader van ‘welverdiende pauze’, decadent buiten de deur eten en voor de vrouwen een hele week onbeschaamd make-uploos en in joggingbroek doorbrengen.

De tentamenperiode is dus zeker een tijd van hard werken, maar met een goede bak koffie en een samenvatting in een bieb met je vrienden kom je er echt wel doorheen.

Succes nog met de laatste loodjes en weet dat de tentamens mee zullen vallen vergeleken met de examens. 

Door Lucia Grijpink