Vereniging in het zonnetje: Flanor

gepubliceerd : 01 maart 2017

Deel deze pagina

We kennen allemaal Albertus en Vindicat wel. Ook Dizkartes is onder de meeste Groningse studenten bekend. Maar Groningen heeft zoveel meer studentenverenigingen, waar we gek genoeg vrij weinig over horen. Hoog tijd om daar iets aan te veranderen! Vandaag staat Flanor in het zonnetje. Ik heb de voorzitter van Flanor, Nilab Hakim, geïnterviewd. Ook een aantal actieve leden hebben mij verteld wat Flanor voor hen betekent.

First things first: waar staat Literair Dispuut Flanor voor? Dat vraag ik aan Nilab. Volgens haar is Flanor de enige zelfstandige literaire vereniging in Nederland, ook al staat er ‘Dispuut’ in de naam. Elke maand is er een lezing en een borrel, en daarnaast zijn er talloze leesgroepen. En die leesgroepen zijn af en toe heel erg creatief met het woord ‘lezen.’ Ook Sarah, actief Flanor-lid, zegt: “dit jaar zit ik met name bij leesgroepen die ‘lezen’ niet heel strikt opvatten: Cocquerellen (waar kookboeken worden gelezen), Ondertitels en Spelhandleiding.” Tweedejaars lid Hedwig vertelt dat ze bij maar liefst 18 leesgroepen zit: “lang niet alle leesgroepen vereisen dat je van tevoren een boek hebt gelezen: er zijn leesgroepen die ter plekke korte verhalen, gedichten of bouquet romans lezen en leesgroepen die helemaal niet lezen maar samen koken, films kijken, uitgaan of spelletjes spelen.” Lid Bauke zegt zelfs een Dungeons and Dragons groep opgericht te hebben: “Typisch daaraan is dat een groot deel van de avond ofwel kibbelen is om kleine dingen in het spel, ofwel afgeleid worden door leuke gesprekken.”

Nilab vertelt dat het bij Flanor vooral altijd heel gezellig is. Niks moet en alles is vrijblijvend. Sarah geeftdan ook aan dat dit een belangrijke reden voor haar was om bij Flanor te gaan: Ik was net begonnen aan het tweede jaar van mijn studie en ik dacht dat het ook wel leuk zou zijn om mensen van andere studies te leren kennen. Daarom wilde ik wel bij een vereniging gaan, maar het idee van een grote vereniging met veel verplichtingen (en een ontgroening) sprak me niet bepaald aan. Toen een vriendin van mij vertelde dat ze net lid was geworden bij Flanor ben ik met haar meegegaan naar de leesgroepen presentatie avond, en dat bleek heel leuk te zijn.” Ook Hedwig, legt uit dat juist die ontspannen sfeer Flanor zo leuk maakt: “er is geen onderscheid tussen nieuwe leden en mensen die al jaren lid zijn. Ik vond het juist daardoor erg makkelijk om snel contact te maken en mijn weg binnen de vereniging te vinden, je wordt heel snel geaccepteerd.” Maar, geeft ze toe, die vrijblijvendheid is soms ook wel lastig. “Met 27 leesgroepen en weinig leden komt het er af en toe wel op neer dat er maar vier mensen komen opdagen voor een bespreking.”

De leden geven allemaal aan dat zo’n leesgroep avond voornamelijk draait om het samen leuk hebben. Iedereen neemt wat te eten en te drinken mee en vervolgens loopt het wel los. Wel hebben ze vrijwel allemaal dezelfde boodschap: aan de ene kant is het erg leuk om zo’n kleine vereniging te zijn omdat je daardoor iedereen leert kennen en een hechte band opbouwt met veel leden. Aan de andere kant zou het fijn zijn om meer leden te hebben, omdat dat mogelijkheden biedt tot meer en grotere activiteiten.

 

Het ziet er bij Flanor dus lang niet altijd zo uit! (maar soms wel)

Het ziet er bij Flanor dus lang niet altijd zo uit! (maar soms wel)

Ten slotte gaf Nilab een elevator-pitch over waarom men lid zou moeten worden van Flanor: “ben je iemand die opzoek is naar een leuke vereniging, van lezen houdt, maar niet echt zin heeft in iets zoals een feestvereniging, dan is L.D. Flanor perfect voor jou! We lezen natuurlijk meer dan de meeste verenigingen, maar dat is niet het enige wat we doen. Er zijn borrels, weekenden en activiteiten die puur focussen op een gezellige sfeer creëren. The best of both worlds dus! Als je interesse hebt moet je mailen naar bestuur@flanor.nl en dan kijken we even naar een activiteit waar je langs zou kunnen komen.”

 

Je leest het! Ben je enthousiast geworden? Kijk dan op www.flanor.nl

 

Door Robin van Gammeren

 

Foto 1

Foto 2

Foto 3