Voor alle studiekiezers: 6x de beste studiekeuzetips

gepubliceerd : 13 april 2019

Deel deze pagina

Zaterdag 3 maart stond het team van GroningenLife! voor je klaar op de open dag van de Hanzehogeschool. Veel van jullie kwamen langs onze stand met allerlei vragen over het studentenleven in Groningen (of om even te chillen op de fatboys), maar de focus lag natuurlijk op één ding: het kiezen van de juiste studie. Hoe doe je dat eigenlijk? Wij hebben de beste studiekeuzetips voor je op een rijtje gezet (met dank aan jullie, onze – hopelijk toekomstige –  medestudenten!).

1. Zoek online

Als je nog helemaal geen idee hebt wat je wilt gaan doen, is een beetje online speurwerk geen slecht idee. Naar welke (hoge)scholen of universiteiten kan je gaan? Wanneer zijn daar open dagen of andere studiekeuzeactiviteiten? Welke opleidingen worden er aangeboden? Wat is de inhoud van die opleidingen? Online kun je al een heleboel informatie vinden, maar om echt een goed beeld te krijgen van de (hoge)school of universiteit kun je het beste een open dag of meeloopdag bezoeken. En aangezien jij je dan alvast online georiënteerd hebt, weet je precies welke opleidingen je sowieso moet gaan bekijken ;)

2. Bezoek open dagen en/of meeloopdagen

Wist je dat er een verschil is tussen open dagen en meeloopdagen? Tijdens een open dag maak je op een algemene manier kennis met de onderwijsinstelling. Je krijgt er informatie over alle studies en voorzieningen die er worden aangeboden. Vaak kun je tijdens zo’n open dag praten met docenten en/of studenten die je meer kunnen vertellen over de verschillende programma’s en hun ervaringen. Het kan best vermoeiend zijn, omdat je erg veel informatie te verwerken krijgt (en handige goodies kunt scoren bij onze stand, hint hint).

    Weet je al (bijna) voor welke studie je je wilt inschrijven? Dan is een meeloopdag zeker aan te raden! Tijdens een meeloopdag draai je een dagje mee als student. Bij sommige opleidingen is een speciaal programma samengesteld voor studiekiezers, bij andere opleidingen kun je meelopen tijdens de ‘normale’ colleges.

 

3. Kijk naar de vorm van de studie

Zit je vaak in de collegezaal (veel contacturen), of bestaat je opleiding voor een groot deel uit zelfstudie (weinig contacturen)? Werk je regelmatig in groepen of individueel? Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk? Krijg je de mogelijkheid om stage te lopen of een deel van je studie vrij in te vullen? Hoe wordt er getoetst? Door hiernaar te vragen, kun je beter beoordelen of een studie bij je past. Gewoon lekker veel vragen dus!

4. Praat erover!

Praat met familie, vrienden, kennissen, andere klasgenoten of je docent(en) over je studiekeuze. Er is vast iemand in je omgeving te vinden die al studeert en je meer kan vertellen over zijn/haar studie, de onderwijsinstelling, de sfeer, het studentenleven, het openbaar vervoer en dat soort zaken. Een beetje netwerken kan zeker geen kwaad.

 

5. Vraag hulp

Wil je je écht goed laten informeren? Of kom je er gewoon niet uit? (wat heel begrijpelijk is met zoveel aanbod)… Vraag gewoon om hulp. Vaak hebben onderwijsinstellingen meer studiekeuzehulp te bieden dan je denkt. Zo heeft de Hanzehogeschool bijvoorbeeld een studiekeuzecafé, waarbij je op een leuke manier met studenten kan praten die de opleiding al doen. Check de linkjes onder dit artikel voor meer informatie.

 

6. Volg je hart

Een mooie tip van een van jullie!

 

Wil je nog wat extra tips en informatie? We hebben hier nog een aantal handige links.

Hanzehogeschool: https://www.hanze.nl/nld/studiekeuze/hulp-bij-je-studiekeuze/studiekeuzeadvies  

Rijksuniversiteit Groningen: https://www.rug.nl/education/bachelor/nederlandse-studenten/studiekeuze-en-voorlichting/

 

Geschreven door Elèni Lazaros