Katerbestrijding

Katerbestrijding

gepubliceerd : 27 april 2019

Deel deze pagina

Hoofdpijn? Brak? Beetje spuug naast de emmer gemikt? Ach, gelukkig was het een leuk feestje toch? Jammerlijk dat hoe leuk de nacht ook was, je het altijd moet bekopen met zure gevoelens. Wellicht gênante gevoelens van uitspraken of daden. Grotere kans is dat die zure gevoelens komen van de kater. 

Kater: het slappe levenloze gevoel veroorzaakt door alcohol dat je laat afvragen waarom je dat spul eigenlijk drinkt. 

En met de gezelligheid van Koningsdag gaande is de kans dat het gross van jullie morgen wakker wordt met kloppende slapen groot. Lieve jongens en meisjes, dit willen we niet laten gebeuren. Mochten jullie deze koningsdag plannen hebben door te gaan tot je het bier niet meer proeft? Wij laten jullie niet in de steek, speciaal voor jullie hebben we een bondige verzameling anti-kater tips.
Volledig gebaseerd op niet betrouwbare bronnen, maar puur samengesteld door de professionals met veel kater praktijkuurtjes: studenten.

Katerbestrijding tijdens de beruchte nacht

 “Beter voorkomen dan bestrijden” Zo’n heerlijke uitspraak die je vast wel eens eerder hebt gehoord. Wellicht denk je bij het binnen strompelen van je huis enkel aan een teiltje en je zachte kussen, maar mocht je jezelf nog de capaciteit opbrengen begin dan vooral direct met de katerbestrijding. 

Hoe? Begin met het drinken van water. Alcohol onttrekt vocht, en is daarom de grootste veroorzaker van de zeurende hoofdpijn de volgende dag. Drink gewoon genoeg water voor het slapen gaan en voorkom daarmee uitdroging. Wellicht lekker te combineren met een broodje pindakaas met kaas voor je gaat slapen. (Geen idee waarom dit moet werken, maar ik kreeg die tip gewoon door.) Als je dan eindelijk je hoofd lekker op je zachte kussen hebt liggen en nog een laatste blik op je telefoon werpt, vergeet dan vooral niet je wekker UIT te zetten. Slaap is een goed geneesmiddel voor allerlei kwaaltjes en helemaal goed tegen katers. Dus als je weet dat je de volgende dag een kater kan verwachten, slaap dan vooral lekker lang en door je kater heen. 

Katerbestrijding tijdens de beruchte katerdag

Dan is daar eindelijk die alles verwoestende dag. Momenten schieten je te binnen wat je jezelf hebt aangedaan. Voornemens worden opgelegd nooit meer zoveel te drinken. Allemaal dingen wat je de week daarop altijd weer bent vergeten. 

Hoe kom je hier doorheen? Wel ten eerste: sleep jezelf dat zalige bed uit, neem een douche en kom in beweging. Naast de zoveel vanzelfsprekende redenen waarom bewegen goed voor je is, kan sporten of simpelweg bewegen goed werken tegen de kater. De frisse buitenlucht kan ook genezend werken, al met al: een wandeling naar de supermarkt voor een kater ontbijtje kan geen kwaad.

Wat er op je anti-kater boodschappenlijstje moest staan?

  • Bouillionsoep, noedelsoep of champignonsoep (met name bouillonsoep is lekker licht voor als je misselijk bent en daarnaast zitten er veel behulpzame stoffen in zoals kalium wat helpt tegen de kater.
  • Bananen (Vitamines kan nooit kwaad en daarbij zitten er in bananen ook veel kalium).
  • Aa drink of sportdrankjes in het algemeen. (Hetzelfde verhaal: rijk aan kalium en geven dus hetzelfde effect als bananen en bouillonsoep).
  • Verse gemberthee (helpt tegen misselijkheid en misselijkheid in de maag)
  • Cola (Koolzuur werkt bij de kater goed voor de maag en suiker kan helpen je verlaagde suikerspiegel weer omhoog te krijgen.)

Wees vooral lief voor jezelf en mocht het echt niet te harden zijn, je kan altijd nog doordrinken. Je voorkomt je kater er niet mee helaas, maar maak dat lekker een probleem voor toekomstige jou. 

Fijne koningsdag iedereen.