Wij zijn de beste!

gepubliceerd : 19 mei 2015

Deel deze pagina

Er wordt wel eens gezegd dat er niets boven Groningen gaat. En het is waar. Groningen is de stad die bijna altijd fier bovenaan staat. Niet alleen qua ligging, maar ook in allerlei rankings. En dan hebben we het niet over de eredivisie, daar heeft de FC wel eens hoger gestaan. Maar Groningen staat wel hoog in de regionen van lijstjes die iets zeggen over de stad, het onderwijs en de grote groep studenten die de stad kleur geeft. Zie hier de mooiste noteringen:

Nr. 1 Winkelstraat

De Folkingestraat in Groningen is in 2015 gekozen tot de leukste winkelstraat van Nederland. De prijs werd onlangs uitgereikt door de NL Street Awards. De straat viel in 2010 al in de prijzen, toen Ariola met haar Italiaanse delicatessen werd verkozen tot leukste winkel van 2010. De Folkingestraat kenmerkt zich door haar vele bijzondere winkels. Zo vind je er onder meer mode, galeries, antiquairs, sieraden en excentrieke horeca. De winkelstraat, die is gevestigd in de oude Joods buurt, is een straat die inspireert en leeft. Kijk wel uit voor ongelukken. Stoep en straat zijn in de Folkingestraat niet van elkaar te onderscheiden.

Nr. 1 Poppodium

Deadline.nl heeft Vera Groningen verkozen tot beste poppodium van Nederland! De website keek onder andere naar de prijs van het bier, het aanbod, maar vooral de sfeer. Vera biedt al decennialang elke week een podium voor beginnende, en gevestigde bands. Waar Vera ooit nog een keurige studentenvereniging was, hebben er inmiddels een aantal bands van formaat opgetreden: U2, Sonic Youth, Nirvana en The White Stripes. Daarnaast hebben ze ook elke zaterdag een Swingavond waar Vera DJ’s hun favoriete dansbare muziek draaien. Ga zeker een keer kijken op hun mooie locatie!

Nr. 1 Studentenpopulatie

Van de 10 grootste steden in Nederland heeft Groningen het hoogste percentage studenten. In totaal kent Groningen zo’n 55.000 studenten. Zo’n 30.000 van de RUG en 25.000 van de Hanzehogeschool. Van de 197.823 inwoners zijn er 30.000 student. Niet voor niets dat de binnenstad een soort studentencampus is. Dat er geen sluitingstijden zijn in de horeca, maakt het natuurlijk nog gezelliger! Groningen heeft daarnaast ook nog het hoogste percentage aan coole studenten, maar dat is helaas nog niet wetenschappelijk bewezen. Wel heeft Groningen ooit Utrecht verslagen in de driedaagse Facebook­battle ‘Wat is de leukste studentenstad?’. De battle vond plaats tijdens de introductieweek voor studenten in zowel Utrecht als Groningen. 

Nr. 1 Cupfighter

FC Groningen won de KNVB beker en is daarom de nummer 1 cupfighter van dit jaar. De trots van het Noorden won in de finale met stijl van PEC Zwolle. De stad stond na de overwinning werkelijk waar op z’n kop. De Grote Markt explodeerde van vreugde. En terecht. Het is namelijk fantastisch om de beste te zijn. Kijk mee hoe Groningers de overwinning vierden:

Nr. 1 Eierbal

In Groningen wordt zonder twijfel de beste eierbal gemaakt. En dat is ook niet zo gek. De eerst eierbal werd namelijk in Groningen gefrituurd. Een eierbal bestaat uit een hard gekookt ei in ragout. De bal is gepaneerd alvorens die gefrituurd wordt. 

Olaf Vos maakt een ode aan de eierbal. Eej mienjonge, geef mie ‘n aaierbal”.

Nr.1 Fietsstad

In Groningen is de fietser koning: het hele centrum is opgedeeld in vier auto-onvriendelijke kwadranten (zie filmpje) zodat de bijna 300.000 fietsen die Groningen telt zich onbezorgd voort kunnen bewegen.

Nr. 1 Hogeschool van het Noorden

De Hanzehogeschool Groningen is volgens “Beste studies 2014” van Elsevier net als het jaar daarvoor verkozen tot beste hogeschool van het Noorden. Het landelijke onderzoek is gebaseerd op de mening van ruim 200.000 studenten. De Hanze steeg van 10 naar 16 opleidingen die nationaal op de eerste plaats staan, waaronder: Biologie en Medisch Laboratoriumonderwijs, Docent Muziek, Toegepaste Psychologie, Mondzorgkunde, Communicatiesystemen, Sport, Vormgeving en Bio­informatica.

Nr. 1 Opleidingen Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

De RUG is een internationaal hoog scorende universiteit. In de ‘Academic Ranking of World Universities’, staat de universiteit op de 82e plaats. Van de wereld dus! En dan moet je nagaan dat er in Europa ongeveer 4500 hoger onderwijsinstellingen bestaan. In Nederland zijn (volgens onderzoek van NVAO) de volgende opleidingen bij de RUG de beste van Nederland: American Studies, Engelse taal en cultuur, Theologie, Bewegingswetenschappen, Europese talen en culturen, Kunstmatige Intelligentie, Life Science and Technology en meer.

Nr. 1 Gelukkigste stad

Groningen werd in 2013 uitgeroepen tot de gelukkigste stad van Europa. Grunn scoorde hoog op allerlei vlakken, van groenvoorzieningen tot het vertrouwen in medeburgers (zowel stadjers als studenten). Ook ging Groningen aan kop met tevredenheid over de gezondheidszorg (95 procent), openbare ruimte (94 procent) en onderwijs (89 procent). 

Groningers zijn ook zeer tevreden over de luchtkwaliteit, sportfaciliteiten, culturele voorzieningen,veiligheid en het stadsbestuur. Ze hebben daarnaast veel vertrouwen in hun medeburgers en vinden dat buitenlanders goed geïntegreerd zijn. 97 procent van de Groningers is blij dat ze in Groningen wonen!

Je ziet het. Er gaat niets boven Groningen. En dat is maar goed ook. Zolang de Grunnegers overal met kop en schouders bovenuit steken, is alles pais en vree!

Door Koos Tervooren