Zwemfest

gepubliceerd : 05 oktober 2015

Deel deze pagina

‘Dames en heren, welkom op het warmste plekje van Groningen!’. In een piepklein zaaltje stond de band MOOON klaar om te beginnen met hun optreden. De drummer had speciaal voor de gelegenheid twee verschillende sokken aangetrokken en z’n schoenen thuis gelaten. Ook droeg hij een prachtig shirt dat niet had misstaan bij een Zuid-Amerikaanse volksstam op een berg. Achter hem stond een grote bad-eend. Hij hing nog even het peace-symbool aan zijn drumstel goed en zette het nummer in op z’n mondharmonica. Welkom op Zwemfest.

‘Zwemfest is een muziekfestival georganiseerd door vier studieverenigingen,’ legt Milan uit. Milan is een 19-jarige geschiedenis student die in de organiserende commissie van Zwemfest zit. Samen met zeven andere studenten van de studieverenigingen van Psychologie, Sociale Geografie & Planologie en Biologie en Life, Science & Technology heeft hij het hele jaar naar deze avond toegewerkt. ‘Het festival is vooral bedoeld om bandjes uit de omgeving van Groningen een podium te bieden, maar ook om bands van buiten Groningen die aan het opkomen zijn een podium te bieden in Groningen. Verder willen we graag onze leden laten zien wat Nederland te bieden heeft. Overigens is dit festival ook open voor niet-leden.

‘Voor zover ik weet is Zwemfest het enige festival in Nederland dat door een combinatie van studieverenigingen wordt georganiseerd.’ vertelt Milan. ‘Elke Zwemfestcommissie kan z’n eigen draai geven aan het festival. Dit jaar hebben we gekozen voor een diverse line-up. Vorig jaar was er vooral veel indi-rock. Het waren zeker leuke bands, maar het was een beetje veel van hetzelfde. Wij hebben besloten om het dit jaar compleet anders te doen.’ Wat wel hetzelfde is gebleven is de locatie. Zwemfest wordt dit jaar namelijk wederom gehouden in Vera, een underground poppodium waar onder andere U2, Nirvana en The White Stripes hebben gestaan. Backstage schijnt nog ergens de zin ‘Kurt Cobain puked here’ te staan.

De grootste band die optrad was dit jaar the Mysterons. Glimmend van trots vertelt Milan erover. ‘Die zijn op dit moment echt booming. Wij hebben ze geboekt in februari, toen ze nog niet zo bekend waren. Drie maanden later werd bekend dat ze op Lowlands zouden spelen, traden ze op bij 3fm' en kwam hun EP uit.’ The Mysterons was inderdaad een van de hoogtepunten van de avond. Met hun psychedelische rock bliezen ze het hele publiek omver en de dromerige stem van de zangeres zal bij menig Zwemfest-ganger de dag erna nog door het hoofd geklonken hebben. Naast de vier acts op de mainstage, was er nog een downstage, oftewel ‘de kelder’ waar ook plaats was voor drie bands. Dit was een piepklein zaaltje waar je ongeveer met je neus in de versterker stond. Door de kleine ruimte, de heerlijke rockmuziek zoals van MOOON en Animal Antics en de tafelvoetbal-tafel in de hoek deed de sfeer hier zeker niet onder aan de main stage. Het festival eindigde met Yakumo Orchestra, een band bestaande uit twee DJ’s die samen met onder andere een bongo-speler, meerdere blazers en een zangeres een waanzinnig dance-optreden weggaven.

Terug in de kelder begon MOOON aan hun optreden. Ondanks z’n missende schoenen, wist de drummer toch een behoorlijk volume uit z’n drumstel te krijgen. De haren vlogen door de lucht en het hele publiek ging uit z’n dak. Zo werd het warmste plekje van Groningen ineens ook het meest magische plekje van Groningen.

Door Lucia Grijpink