Interview: Arjen Lubach

gepubliceerd : 12 juli 2015

Deel deze pagina

Arjen Lubach is van alle markten thuis. Hij is cabaretier, schrijver, presentator en een graag geziene gast bij DWDD. Maar op de Grote- en Vismarkt is Arjen echt thuis. De geboren Lutjegaster studeerde namelijk Spaans, Zweeds en Filosofie aan de Rijksuniversiteit in Groningen! GroningenLife! sprak met hem over uitgaan in Groningen, zijn plannen als Farao in spe en strooien met geld. Ook hadden we het nog het nog heel eventjes over studeren, Lutjegast en de voordelen van een geïsoleerde studentenstad als Groningen.

Hee Arjen, ben jij een echte Grunniger?

“Ik ben in het ziekenhuis in Groningen geboren. Dus eigenlijk wel. Maar ik ben opgegroeid in Lutjegast, een klein dorpje net niet in Friesland.”

Dat is toch zo’n streng christelijk dorpje?

“Klopt. Maar bij mij thuis was er niet echt een strenge sfeer. We gingen wel wekelijks naar de kerk, maar het was een prima omgeving om op te groeien. Het was niet zo dat we onze handjes boven de dekens moesten houden als we gingen slapen.”

Na je middelbare school ben je in Groningen gaan studeren. Ging je direct op kamers?

“Direct, ja. Mijn ouders waren inmiddels al verhuisd naar Haren en ik had het geluk dat mijn vader een huis had in de Herewegbuurt. Dus daar kon ik gaan wonen.”

Beviel dat?

“Op kamers vond ik hartstikke leuk. Het studeren wat minder. De academische cultuur sprak me nog wel aan. Vooral dat je kunt optrekken met mensen die ongeveer hetzelfde denkniveau hebben. Maar dat hele presteren en die zelfdiscipline die ik op moest brengen voor de dingen die ik toch niet echt interessant vond, dat was niet echt aan mij besteed. Ik studeerde Spaans en Zweeds. En ik hoopte eigenlijk op een soort talencursus, maar je kreeg ook nog cultuurvakken. Dat voelde heel plichtmatig. Toen ik Filosofie ging studeren veranderde dat. Toen ging ik ook meer naast mijn studie doen.”

Zoals wat?

“Ik organiseerde met een klein clubje filosofiestudenten inhoudelijke avondjes, maar ook feestjes. We hadden ook een online faculteitsblad. Dat heette de Ivoren Toren. Verder zat ik niet bij een vereniging of zo. In de laatste fase van mijn studie maakte ik ook live-radio bij stadsomroep OOG.”

Is het waar dat je ooit tijdens een radio-uitzending beloofde 1000 euro weg te geven aan degene die als eerste naar de studio zou bellen?

“Zeker waar. Alleen was het geen 1000 euro, maar 100 gulden. Zo gaat dat met dat soort verhalen. Er belde toen overigens niemand. Het was puur om te testen of er überhaupt mensen luisterden. Ach ja, lokale radio.”

En als je niet studeerde of radio maakte, was je dan ook wel eens in de kroeg te vinden?

“We gingen wel eens naar de Lazy Frog, maar volgens mij bestaat dat niet meer. Dat zat tegenover het politiebureau op de Rademarkt. Je had daar piekuur van 10 tot 11. En als dat dan voorbij was gingen we vaak naar ’t Schaep, waar je piekuur had van 11 tot 12. Ook was ik wel eens in Jazzcafé de Spieghel te vinden, of in De Kar voor een beetje alternatieve dancing. Maar natuurlijk had ik ook mijn avondjes in de Blauwe Engel of Het Pakhuis. De Warhol en de Buckshot vond ik ook erg leuk. Soms ging ik naar een kroegje op de Kromme Elleboog waar toentertijd allemaal van die vermakelijke ouwe lui zaten. Dat is vast nog niet veranderd.”

Denk je nog wel eens met nostalgie aan Groningen?

“Jawel hoor. Heb er (red. provincie Groningen) toch 22 jaar gewoond. Maar in mijn hoofd is de stad Groningen nog hetzelfde als toen ik er wegging. Terwijl die wel echt veranderd is. Voor mij persoonlijk dan. Vroeger had ik natuurlijk overal wel een vriend of vriendin wonen waar ik zomaar langs kon gaan. Of dan kwam je zomaar ergens op een feestje terecht. Maar ik zou nu niet meer weten waar ik naartoe moet.”

Even iets anders. Je bent inmiddels een succesvolle schrijver, presentator en cabaretier. En je hebt zelfs 9 weken in de top 40 gestaan met het nummer Jelle. Maar toch is dat nog niet genoeg voor je. Want je wil nu ook Farao der Nederlanden worden. Hoe staat het daarmee?

“We hebben op dit moment genoeg handtekeningen. Dat is zeker. Maar mijn programma (red. Zondag met Lubach) is nu niet op tv, dus we moeten nog even de juiste manier vinden om veel media-aandacht te krijgen op het moment dat we het burgerinitiatief bij de kamer indienen.”

En stel, De Tweede Kamer buigt zich over je voorstel en stemt in. Wat gaat Farao Arjen Hendrik I dan voor Groningen betekenen?

“Nou, het is al mooi dat de Farao dan in Groningen geboren is. Misschien laat ik ook wel een museum bouwen in Groningen met alle kunst die de Farao mooi vindt. Nee, gekkigheid. Wel krijgt Groningen een keer de eer om de nationale Farao-dag te organiseren.”

Klinkt goed! Zijn er nog andere redenen waarom studenten in Groningen moeten studeren?

“Groningen ligt zo mooi geïsoleerd. Je hebt er echt de kans om je eigen wereld op te bouwen. Als je uit Amersfoort komt en je gaat in Amsterdam studeren dan woon je 20 minuten van je ouders vandaan. Ik kan me voorstellen dat je dan elk weekend naar je moeder gaat om je te laten verzorgen. In plaats daarvan kan je beter twee-en-een-halve treinuren van je huis afzitten en dan eens in de drie weken gaan. Dan leef je als student toch meer in zo’n stad. Daarnaast is Groningen een heel overzichtelijke stad. Je verzuipt niet in de massa. En de stad is natuurlijk gewoon enorm gezellig!”

Door: Koos Tervooren