De Kantinetour

Tijdens drukke, maar ook iets minder drukke studiedagen leeft een student vaak van pauze naar pauze. Voor de broodnodige koffie, sandwiches voor de energie of gewoon wat zoetigheid “voor de lekker”, moet je bij de kantines van de RUG en de Hanzehogeschool zijn. Wij van GroningenLife! zijn op pad gegaan en hebben ons in de leukste kantines tegoed gedaan aan ijsjes, pasta’s en natuurlijk liters koffie.

Kantine Universiteitsbibliotheek: Het is zien en gezien worden in deze immer drukke kantine. Als studenten in de UB niet in de gangen staan te bellen of hard aan de studie zijn, bevinden ze zich op de vierde verdieping, waar de kantine zit. In de lichte, gezellige ruimte kun je van je eigen boterhammetjes met kaas genieten maar er zijn ook belegde broodjes, soep, kroketten, muffins, energiedrankjes en natuurlijk koffie verkrijgbaar! Naast het feit dat je in deze kantine iedereen tegenkomt, is er het dakterras waar je in de zomer stiekem een zonnestraaltje kunt meepakken en waar je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Micafé op Zernike: Een leuk, hip cafeetje op het Zernikecomplex. Bij Micafé kun je terecht voor heerlijke koffiespecials, verse sapjes en, voor een verwenmoment tijdens tentamentijd; goddelijke brownies en muffins. Je kunt neerploffen op een hippe leren bank of met je studiegroepje in een van de overlegruimtes gaan zitten. Wil je even een snelle, maar gezonde hap scoren om je daarna weer vast te kunnen bijten in dat essay? Ga dan naar de AH To Go, die ook op het Zernikecomplex te vinden is!

Sportcafé: Na het vergieten van liters zweet in het Sportcentrum op het Zernikecomplex moet je natuurlijk even vocht bijtanken in de kantine. Het Sportcafé biedt elke dag de keus tussen drie verschillende warme gerechten voor de hongerige sporter, maar een iets minder gezonde kroket of (heel populair na trainingen van de sportverenigingen) een teamemmer patat bestellen kan natuurlijk ook! Het welverdiende biertje hoort gelukkig ook bij het assortiment van het Sportcafé.

Kantine Hanzehogeschool Groningen: In deze heerlijk lichte ruimte is het ook prima vertoeven! De broodjes worden voor je neus naar keuze belegd en de sapjes en smoothies zijn ook kakelvers. Voor de snackliefhebbers is er natuurlijk ook een fijn hoekje ingericht.

Restaurant Academiegebouw: Dit is eigenlijk meer een restaurant dan een kantine. De ruimte is deels ingericht als een Amerikaanse diner, met knalrode meubels en bloemetjesbehang en deels als een gezellige bruine kroeg. Hier ga je niet zo snel je eigen boterhammetjes oppeuzelen, maar dat is ook helemaal niet nodig! Je kunt hier naast heerlijke, rijk belegde broodjes ook warme maaltijden bestellen. Voor een paar euro’s heb je al een lekker bord pasta, risotto, of om in de stijl van het restaurant te blijven, een oer-Amerikaans broodje hamburger.

Harmoniekantine: Bij de Letterenfaculteit van de RUG zit een heel grote kantine; geschikt om lekker lang te koffieleuten, een studieoverleg te plegen of de krant eindelijk eens van voor tot achter te lezen. Beneden worden onder andere snacks, soep, belegde broodjes en zuivel verkocht en in de zomermaanden ook waterijsjes. Toch moet je sinds een paar weken eigenlijk boven zijn, waar de nieuwe C-bar zit: de eerste echte koffiebar van de RUG. Eindelijk een plek waar je lekkere verse koffie en verantwoorde thee’tjes kunt drinken. Bij een koffiebar horen natuurlijk ook relaxte loungebanken en plekjes met laptopaansluiting waar je prima een aantal uurtjes in je eentje kunt vertoeven.

En dat is niet alles, want in de Harmoniekantine zit een heuse mensa! En nee, dat is niet zo ouderwets als het klinkt. De hele kantine is erop ingericht om tussen de middag warme maaltijden te kunnen serveren in de mensa. Geen kant- en klaarmaaltijden in de mensa trouwens; om de studenten ook aan hun vitamientjes te laten komen worden de maaltijden vers bereid.

Genoeg leuke en lekkere plekjes in Groningen dus om die zeer noodzakelijke studiepauze door te brengen. Het enige minpuntje is misschien dat het wel erg moeilijk is om weer aan de slag te gaan na zo’n relaxte break…

Deel deze pagina