HBO of WO?

Sommigen roepen al vanaf de kleuterklas dat ze zuster willen worden, anderen zitten nog tot ná de examenuitslag te dubben welke studie bij hen past. Wanneer je je keuze maakt doet er niet toe, wélke keuze wordt een heel ander verhaal. Zie jij jezelf later de nobelprijs voor de geneeskunde winnen omdat je een wondermedicijn hebt ontdekt? Of droom je van een leven in een derdewereldland waar je als medewerker van het Rode Kruis aan de lopende band mensen helpt? Bedenk eerst welke type opleiding bij je toekomstplaatje hoort: een hbo-opleiding of een universitaire opleiding (wo). Maar voor je hier over gaat piekeren, moet je eerst weten wat nu de verschillen tussen deze twee soorten opleidingen zijn.

Natuurlijk zal je al heel wat over het hoger beroepsonderwijs of de universiteit gehoord of gelezen hebben. En je hebt vast ook in de wandelgangen de verschillen hiertussen opgevangen. Maar weet je nu ook welke verhalen over het hbo en wo kloppen? Voor de duidelijkheid staan hier een paar échte verschillen tussen het hbo en de universiteit op een rijtje.

Op het hbo draait alles om de vraag ‘hoe?’ Hoe werkt een systeem? Hoe kan je iets op de beste manier aanpakken? Hoe zit het in elkaar? In het wetenschappelijk onderwijs staat de vraag ‘waarom?’ in de spotlights. Waarom werkt het zo? Waarom doen mensen het ene, terwijl ze ook voor het andere zouden kunnen gaan? Als onderzoeker duik je de boeken in, maar zal je ook vaak onderzoek in de praktijk moeten uitvoeren, bijvoorbeeld in het laboratorium of in het ziekenhuis.

Analyseren en onderzoeken zijn typische termen die je op de universiteit vaak tegen zult komen. Wanneer je iets bestudeert moet je jezelf altijd afvragen of het klopt wat je leest of ziet. Op het hbo leer je ook, maar vooral om deze opgedane kennis toe te passen. Zo weet je als fysiotherapeut welke spier er is verrekt en geef je als pedagogisch hulpverlener tips aan ouders hoe ze hun kind het beste op kunnen voeden.

Wanneer je voor een hbo-opleiding kiest, is vaak al aan het begin van je studie duidelijk wat je er mee kan worden. De Pabo leidt je op tot onderwijzer en met Medisch Laboratoriumonderzoek sta je later elke dag in een witte labjas. Op de universiteit ligt dit wat minder vast: als student Nederlands sta je misschien later voor de klas, maar je kan ook op de communicatieafdeling van een groot bouwbedrijf terechtkomen, of als kritische journalist voor de Wereldomroep aan de slag gaan.

Op het hbo heb je meer contacturen met docenten en andere studenten. Zo leer je samen te werken en krijg je voldoende begeleiding. De klassen zijn vaak niet groter dan zo’n dertig studenten, terwijl je bij de colleges van de universiteit eerder aan driehonderd studenten mag denken. Daarnaast is hier zelfstandig studeren erg belangrijk.

Tijdens je studie leer je veel, maar hoe het er écht aan toe gaat op de werkvloer, leer je vooral in de praktijk, tijdens bijvoorbeeld een stage. Op het hbo loop je meestal meerdere keren tijdens je studie een stage binnen een bedrijf of instelling. Op de universiteit is zo’n stage vaak optioneel en meestal in de vorm van een onderzoekstage in je master gegoten.

Wanneer je het lastig vindt om voor jezelf te bepalen wat nu het beste bij je past, is het misschien een goed idee eens een dagje mee te lopen met een hbo-student of een wo-student. Zo krijg je een perfect beeld van de inhoud van de opleiding én de manier van werken. En door eens aan verschillende studenten te vragen wat zij nu de voor- en nadelen vinden van hun hbo-studie of universitaire opleiding maak je het jezelf nog gemakkelijker een keuze te maken. Over één ding hoef je in ieder geval niet lang na te denken: die studie volg je natuurlijk in Groningen, of je nu voor een hbo-of wo opleiding gaat!
 

Deel deze pagina