Rijksuniversiteit Groningen

De termen universiteitsstad en Groningen gaan hand in hand. Groningen is bekend door haar bruisende studentenleven en dit is voor een deel te danken aan de Rijksuniversiteit Groningen, oftewel de RUG. Want het studentenleven is meer dan alleen feest en uitslapen, het gaat in de eerste plaats toch over studeren.

Een universiteit is simpel gezegd een kennisinstituut. Bestaande kennis wordt via onderwijs overgedragen, nieuwe kennis via onderzoek geproduceerd. De RUG is één van de oudste universiteiten in Nederland, ze bestond namelijk al in 1614. Maar het is er wel één met een modern tintje. Denk aan een supernieuwe tentamenhal, moderne gebouwen en laboratoria op het Zernike en studies die met hun tijd meegaan.

De Rijksuniversiteit hanteert daarom de slogan ‘Werken aan de grenzen van het weten’. Nou zal er altijd een opleiding zijn waarmee je je grenzen kan opzoeken, aangezien er 60 bacheloropleidingen en 115 masteropleidingen zijn. Bovendien worden studenten vooral gestimuleerd verder te kijken dan hun neus lang is en altijd op zoek te gaan naar meer kennis en oplossingen.

De Rijksuniversiteit Groningen staat daarom voor kwaliteit. Dat betekent bijvoorbeeld dat goede opleidingen meer geld krijgen. Dat er een aantal topmasters is, met een extra zware selectie. En dat je, als je nóg meer uit je studie wil halen, mee kan doen aan het Honours College. De RUG is zich er ook van bewust dat er studenten zijn in soorten en maten. Met verschillende achtergronden, mogelijkheden en ambities. Daarom daagt de universiteit de studenten uit om het beste uit zichzelf te halen. Dit kan door middel van verdiepende en verbredende trajecten binnen de studie, maar ook buiten de studie wordt meer kennis en ervaring altijd gestimuleerd. Bijvoorbeeld door bestuurswerk bij een vereniging, een kunststipendium (een mooi woord voor een prijs om jouw kunstzinnige plannen uit te voeren), lezingen, symposia en algemeen vormende vakken.

Tenslotte werkt de RUG hard aan internationale samenwerking. Er zijn overeenkomsten met verschillende buitenlandse universiteiten – van Vladivostok tot Vancouver. Dat merk je wel als je in Groningen rondloopt: de Groningse accenten worden ruimschoots overtroffen door talen uit alle windstreken. Studenten en wetenschappers van over de hele wereld zijn hier te gast of zelfs inwoner. Maar als student word je zelf ook gestimuleerd om over de grens te studeren of stage lopen. Op die manier doe je tijdens je studie al internationale ervaring op! 

Klik hier voor een overzicht van alle opleidingen die je kan volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Deel deze pagina