SOS Studiekeuze: de tips

Een studiekeuze maken lijkt één van die bepalende momenten in je leven. Kies je een studie waarin je elke dag met plezier de boeken openslaat en fluitend naar college gaat? Of ga je voor een studie waar je later bergen met geld mee verdient? En hoe weet je eigenlijk of een studie wel leuk is? Nog moeilijker: hoe weet je eigenlijk of een studie wel bij je past? En wanneer begin je met kiezen? Misschien wist je als kleuter al dat je arts wilde worden of blijkt je interesse voor internationale politiek nu opeens veel groter te zijn. En dan ook nog: naar welke stad wil ik eigenlijk?

Het leven van een studiekiezer gaat niet over rozen. Toch hoef je er ook niet nachten over wakker te liggen. De studenten van GroningenLife! hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je helpen in het kiezen van een studie. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om tot een goede studiekeuze te komen, maar deze tips helpen je vast op weg.

1. Informatie
Als je niet weet welke studies er bestaan is het moeilijk kiezen. Dus ga het internet op en verzamel zo veel mogelijk studies als je kunt. Probeer eens een lijst aan te leggen van studies die je interessant lijken. Of er op deze lijst vijf of honderd studies staan, dat maakt niet uit. Maar probeer je zo goed mogelijk te oriënteren op wat er bestaat. En vergeet ook niet te kijken of een studie aansluit op je profiel, of dat je na je eindexamen nog deelcertificaten moet halen voordat je toegelaten kunt worden tot een opleiding. Je kunt bijvoorbeeld kijken op websites van hogescholen en universiteiten voor hun aanbod. Als je VWO doet, hoef je natuurlijk niet per se te kijken naar universitaire opleidingen. Misschien heeft het HBO wel de opleiding van jouw dromen!

Als je meer wilt weten over bepaalde studies, zijn er tal van mogelijkheden om hier meer informatie over te krijgen. Wil je bijvoorbeeld iets meer weten over de opleiding Communicatie, vraag dan eens brochures aan over die studie. Of ga naar open dagen en vraag aan studenten wat zij allemaal doen bij hun opleiding. Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld: Is het een praktische opleiding? Hoeveel colleges heb je per week? Welke vakken vind je leuk en welke zijn wat minder? Moet je veel lezen voor je studie? Met deze informatie kan je de lijst weer wat inkorten. En de bonus van open dagen: je kan ook de stad een beetje verkennen, want vaak worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom de open dagen!

Als je wat verder gevorderd bent in het studiekeuzeproces en de lijst heel kort is, kan je eens een meeloopdag volgen. Veel instellingen hebben meeloopdagen waarop je voor één dag student bent. Klik hier voor de meeloopdagen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Je volgt dan colleges, praat met studenten en studieadviseurs staan paraat om al je vragen te beantwoorden. Zo krijg je een compleet beeld van een studie.

2. Wat wil ik?
Allemaal leuk en aardig, die open dagen en brochures, maar wat wil je zelf eigenlijk? Ga eens na waar je talenten liggen. Als je schrijft, rollen de woorden dan als literaire hoogstandjes op papier? Misschien moet je eens een opleiding Nederlands of Communicatie overwegen. Weet jij iemand altijd te overtuigen van je gelijk (ook al heb je misschien een keertje ongelijk…)? Wie weet ben je een advocaat in de dop en zou je eens kunnen denken aan een studie Rechten.

Maar misschien vind je Rechten wel een verschrikkelijke studie… Dus vergeet er niet aan te denken dat je ook iets kiest wat je leuk vindt, anders hang je de komende vier jaar met tegenzin boven de boeken. En dat kan niet de bedoeling zijn van je studententijd!

Sommige studiekiezers houden ook rekening met hun toekomstperspectief. Kan je later veel geld verdienen als je Business administration gaat doen? Is er wel werk in te vinden? Maar er zijn ook veel mensen die ‘later’ wat minder belangrijk vinden en het grote geld net wat minder interessant.

3. Niet onbelangrijk: de stad
Denk ook aan de stad waar je in je studententijd wil gaan wonen. Veel studies zijn op meerdere locaties, keuze genoeg! Wil je al op kamers? Of woon je liever nog even thuis? Kan je in deze stad al jouw talenten goed ontplooien? Vraag ook eens aan studenten wat zij van hun stad vinden en wat zij naast hun studie doen om zich te ontwikkelen. Op GroningenLife! vind je in ieder geval al genoeg informatie over studentenstad Groningen, dus ga eens een uurtje surfen om te kijken of je ’t wat vindt.

4. D-day: kiezen!
Soms zie je opeens het licht en weet je wat gaat studeren. Soms moet je op een bepaald moment ‘gewoon’ kiezen, anders blijf je twijfelen. Hoe dan ook: er zal gekozen worden! Houd de deadlines voor eventuele lotingen in de gaten. En zorg ervoor dat je ook een plan B hebt als je moet gaan loten. Als je geen loting hebt, is het vaak ook heel prettig als je je eindexamen ingaat wanneer je al een keuze hebt gemaakt. Verkeerd gekozen? Geen nood! Er zijn meer studenten die switchen van studie, daar leer je ook van. Bij de meeste opleidingen is het mogelijk om in februari al je keuze te herstellen en vol te gaan voor jouw droomopleiding!

Deel deze pagina