Cultureel talent

Als student wordt het je in de culturele hoofdstad van het Noorden erg gemakkelijk gemaakt je talenten op het gebied van cultuur te ontdekken. Of het nu om zingen, toneelspelen, dansen, schrijven of schilderen gaat, in Groningen zijn er mogelijkheden genoeg om de creabea in jezelf te bevrijden!

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen   stimuleren op verschillende manieren de ontwikkeling van cultureel talent bij studenten. Zo kan je bij de Usva, het culturele studentencentrum van Groningen, naast allerlei cursussen volgen en voorstellingen bezoeken, ook je zangtalent laten horen tijdens de jaarlijkse wedstrijd Nootuitgang. Wanneer de jury overtuigd is van jouw swingende stem wacht je een aantal mooie prijzen, zoals een dag muziek opnemen in een echte muziekstudio! 

Zit jij het liefst met een schrift op schoot en een goede vulpen in je hand te mijmeren over de mooiste woorden en diepzinnigste zinnen? Droom je ervan de nieuwe Lucebert, Vasalis of Annie M.G. Schmidt te worden? Dan is het RUG-huisdichterschap misschien voor jou een uitkomst! Ieder jaar wordt er één student uitgekozen die zichzelf een jaar lang huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen mag noemen en zijn of haar gedichten publiceert in de Universiteitskrant. Niet alleen dichters wachten hier eeuwige roem, maar ook voor studentjournalisten en –schrijvers liggen hier veel kansen om hun schrijftalent te ontwikkelen. Zo is studente Rosa begonnen als columniste bij de UK, maar heeft ze nu al een eigen boek op haar naam staan en hoort ze volgens City of Talent bij de honderd toptalenten van Groningen!

De CAST, Culturele Activiteiten voor Studenten, biedt culturele activiteiten aan voor studenten van de Hanzehogeschool. Dat deze organisatie ook een springplank voor veel studenten is bewijst de door De Cast georganiseerde DJ-contest. DJ’s-In-de-dop krijgen de kans hun kunsten te vertonen aan een groot publiek, een jury kiest uiteindelijk de winnaar.

Ook bij veel studie- en studentenverenigingen zijn er vaak veel mogelijkheden om je culturele talent te zoeken en ontwikkelen. Wist je bijvoorbeeld dat Bart uit The Voice zijn zangcarrière een boost heeft gegeven door mee te doen met de jaarlijkse musical van Vindicat en te zingen in de coverband van de vereniging? Daarnaast zijn de vele culturele vereningen die Groningen rijk is een hartstikke handige opstap naar misschien wel een geweldige loopbaan in de muziek, het theater, literatuur of kunst!
 

Deel deze pagina