Birgit Scheffer: motorrijden is een droom die uitkomt

Het talent van deze maand, Birgit Scheffer, is niet alleen heel vaardig, maar ook heel stoer. Waarom vraag je? Ze doet aan motorracen. En wat voor races dan? Ze doet mee aan de Yamaha r125 cup, waarbij iedereen op dezelfde motorrijdt, waardoor het echt allemaal aankomt op skills en talent. En alsof dat nog niet genoeg indruk maakte, is ze ook nog eens een snelle leerlinge.

Toen ik haar vroeg of ze tevreden was met de resultaten die ze tot nu toe had geboekt, zei ze: dit jaar was voornamelijk een leerjaar voor mij. De eerste paar keer eindigde ik achteraan, maar ik kan steeds beter mee komen met de jongens die dit al een paar jaar doen. Dus ik ben voornamelijk tevreden over de vooruitgang die ik geboekt heb.” En dat is niet zo’n beetje vooruitgang ook, zeker als je bedenkt dat Birgit nog maar aan 12 races meegedaan heeft, verspreid tussen maart en en september. En wanneer Birgit niet aan het racen of studeren is, gaat ze graag winkelen in de Herestraat, waar talloze leuke kledingwinkels zitten, of in de Folkingestraat, waar de kleinere winkeltjes zitten die allerlei bijzondere dingen verkopen. 

De eerste paar keer eindigde ik achteraan, maar ik kan steeds beter mee komen met de jongens die dit al een paar jaar doen.

Maar wat ik me toch voornamelijk afvroeg was wat haar ertoe bewogen heeft om te beginnen met motorracen. “Mijn beide ouders hebben al zo lang ik me kan herinneren motorgereden, en ik wilde dat ook zo graag. Het probleem is dat motorsport erg prijzig is, dus het duurde wel even voordat ik het allemaal kon financieren.” We hebben het dan ook over duizenden euro’s, dus het komt niet als een verassing dat Birgit vertelt over alle bijbaantjes die ze heeft gehad gedurende haar middelbareschooltijd, om nog maar te zwijgen over de lange zomers op een camping, waar ze nu nog steeds af en toe een weekend mee helpt. Maar zoveel bijbaantjes onderhouden is niet langer mogelijk, aangezien de combinatie van bedrijfskunde studeren en elke week motorrijden behoorlijk wat tijd opslokt. En als Birgit niet aan het racen of aan het studeren is, winkelt ze graag in de Herestraat, waar tientallen leuke kledingwinkels zitten, of in de Folkingestraat, waar de kleinere winkeltjes te vinden zijn die allerlei bijzondere dingen te vinden zijn. Ik vroeg Birgit of ze dacht dat motorrijden ook een plekje in haar toekomst had, en ze antwoorde met een volmondig “ja.” Ze hoopt haar studie te combineren met haar passie voor motorrijden, door bijvoorbeeld bij een bedrijf te gaan werken dat ze produceert. Het leek me interessant om meer te weten te komen over wat je allemaal meemaakt om en op de racebaan, dus vroeg ik Birgit hoe een typische race dag eruitziet.

Mijn beide ouders hebben al zo lang ik me kan herinneren motorgereden, en ik wilde dat ook zo graag.

Birgit, net nadat ze van de motor gestapt is

Birgit vertelde me: “we beginnen vroeg, zodat we tijd hebben om de baan van die dag te leren kennen en een beetje op kunnen warmen. Daarna is er een kwalificatieronde, waarvan de uitkomst erg belangrijk is, want die beslist wie er vooraan mag starten bij de officiële race. Deze voorste plaats heet de pole-position, en degene die als eerste binnenkomt bij de kwalificatieronde mag daar beginnen. En dan is er nog de officiële race, wat natuurlijkst het belangrijkst van de hele dag is.” Ze vertelt me ook dat naast het trainen met de motor, sporten om fit te blijven ook erg belangrijk is. “Het is best wel logisch eigenlijk,” zegt ze, “hoe lichter je bent, hoe sneller je gaat. En aangezien er verder voornamelijk jongens racen, heb ik wat dat betreft een voordeel.” Ze vindt het niet vervelend dat ze een van de weinige, of wat eigenlijk vaker het geval is, het enige meisje is dat meedoet. Sterker nog, mensen vertellen haar vaak hoe leuk ze het vinden om ook eens een meisje tussen al die jongens te zien lopen, die minstens net zo stoer is (al dan niet stoerder). Aan het einde van het uur moet Birgit gaan. Ze zwaait me gedag: ze moet naar haar les en zich daarna voorbereiden voor de volgende race. Succes, Birgit!

 

door Robin van Gammeren

Deel deze pagina