Daniel Foroux: zeg "so what" tegen tegenslagen

Schoenen ontwerpen en films maken, een gekke combinatie? Niet als je het aan Daniel Foroux vraagt, het talent van deze maand. Daniel studeert mediastudies aan de Rijksuniversiteit hier in Groningen en is met 22 jaartjes jong bezig zijn eigen schoenenlabel op te zetten.

“Ik vind studeren heel erg leuk, maar de drang om dingen te creëren was gewoon te groot om er niks mee te doen,” zei Daniel, toen ik vroeg waar de motivatie voor zijn eigen bedrijfje vandaan kwam. Het is ook niet zo gek dat Daniel constant bezig is met dingen bedenken en maken: het zit in zijn bloed. Hij groeide al op met een vader en moeder die een familiebedrijf runden en zijn broer is ook voor zichzelf begonnen. Daniel kon natuurlijk niet achterblijven. Maar waarom schoenen? “Als ik om me heen kijk zie ik heel veel dezelfde schoenen. Zoveel dames die sneakers dragen. En ik snap het, want sneakers zijn comfortabel, maar ze zijn niet erg charmant. Ik wil graag mooie dingen maken. Mooie schoenen die ook nog comfortabel zijn.” Hoe het er allemaal precies uit gaat zien, dat mogen we helaas nog niet weten. Wel weten we dat Daniel zijn modellen baseert op fine arts en dat zijn eerste schoen ontworpen is naar de verhalen van zijn moeder over de schoenen die zij vroeger droeg. Daarnaast laat hij zich inspireren door bloemen. Daniel komt dan ook graag in de Prinsentuin, waar er bloemen in overvloed zijn. “Maar wel vroeg in de ochtend, anders wordt het te druk,” voegt hij eraan toe. Ik vroeg hem of er nog andere plekken zijn in Groningen waar hij graag komt. “Nou, hier bijvoorbeeld,” antwoordt hij met een glimlach. We zitten in Brasserie Midi, een charmant tentje in de Folkingestraat. “In de zomer kan je hier ook lekker in de tuin zitten, daar kan ik wel van genieten.”

Maar hoe zit het dan met die films? “Die maak ik vooral voor mezelf, dat vind ik leuk.” Toch blijkt maar weer dat Daniel ook hiervoor talent heeft, want zijn film is vertoond op het Noord-Nederlands Film Festival afgelopen jaar. Maar de productie van nieuwe films staat nu even op een laag pitje, aangezien zijn schoenenlabel de eerste prioriteit heeft. Toch is het niet wat je verwacht, de overstap van mediastudies naar schoenen ontwerpen. “Eigenlijk is het zo gek nog niet,” zegt Daniel. “Mediastudies heeft me geleerd hoe ik mijn ideeën op sociale media onder de aandacht kan brengen. Daarnaast heb ik ook nog een poosje rechten gestudeerd, wat me ook veel inzichten heeft gegeven in hoe ik een eigen bedrijf het beste aan kan passen.” Daniel wil dan ook aan iedereen meegeven dat je vooral moet doen wat je zelf wilt, en dat alles wat je ooit gedaan hebt wel ergens voor ingezet kan worden. Zelfs een student kunstmatige intelligentie kan nog besluiten om operaster te worden! Ten slotte vroeg ik Daniel naar welke rolmodellen een aspirerende ontwerper zou moeten kijken om inspiratie op te doen. “Mensen waar ik zelf graag het werk van bekijk zijn onder andere Tom Ford en Andy Warhol. Van Tom Ford vind ik voornamelijk dat hij mooie ontwerpen maakt, maar Andy Warhol vind ik ook als figuur heel inspirerend. Toen hij allerlei tegenslagen had in het leven zei hij simpelweg: “so what.” Dat vind ik sterk, gewoon doorgaan ongeacht wat er op je pad komt.”

Ben jij geïnteresseerd geraakt in Daniel zijn schoenen? Je moet nog even geduld hebben want zijn lijn wordt pas gelanceerd in de lente van 2017, maar tot die tijd kan je hem volgen op Instagram: @danielforoux

 

door Robin van Gammeren 

Deel deze pagina