Epke Zonderland: 'Groningen is gevaarlijk leuk...'

De Sportman van het jaar 2009, de eerste turner op de Olympische Spelen sinds 1929, winnaar van gouden en zilveren plakken op Wereldkampioenschappen en nu dan ook GroningenLife! talent: Epke Zonderland! Je zou het niet zeggen als je hem zo soepel rond een rekstok ziet draaien, maar dit turntalent zit ook dagelijks met zijn neus in de boeken. Deze Neerlandse trots is eigenlijk maar een ‘gewone’ student Geneeskunde… GroningenLife! presenteert aan jullie: ‘onze’ Epke!

Epke Zonderland: 'Groningen is gevaarlijk leuk...'

Waarom ben je in Groningen gaan studeren?

“Ik train al sinds mijn zesde bij Turncentrum Sportstad Heerenveen (TSH). Omdat ik in Heerenveen de beste begeleiding in het turnen krijg, wilde ik daar graag blijven trainen. Dat was mogelijk als ik in Groningen zou gaan studeren en dus makkelijk heen en weer kon reizen. Op deze manier zou ik mijn topsport en mijn studie goed kunnen combineren. Ik had ook mooie verhalen over Groningen gehoord van mijn zus, die er ook gestudeerd heeft. Groningen leek mij dus een goede keus.”

Dat kan ik natuurlijk alleen maar beamen! En als je in Groningen bent, wat vind je dan leuk om te doen?
“Wat ik erg leuk vind aan Groningen is dat het in elk café of kroeg, ongeacht welk tijdstip, altijd gezellig is. Als het mooi weer is zitten de terrassen gelijk vol, maar ook ’s avonds na het eten kun je gelijk terecht in een van de vele kroegen van Groningen. Die gezelligheid, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, vind ik echt gevaarlijk leuk aan Groningen. Het is misschien maar beter dat die sporthal niet in Groningen staat, anders was het waarschijnlijk wel moeilijk geworden om de verleidingen van de stad te weerstaan…”

Je studeert al een aantal jaar Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hoe ben jij tot deze studiekeuze gekomen?
“Op heel jonge leeftijd wilde ik graag dierenarts worden. Blijkbaar spraken biologie en geneeskunde me toen al aan. Toch bleef dit idee van de dierenarts niet hangen… Een lange periode op de middelbare school wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik wilde. In het zesde jaar van het VWO ging ik me oriënteren op verschillende studies. Ik heb toen veel websites van universiteiten en opleidingen bezocht en kwam er achter dat Geneeskunde voor mij de enige optie was. Dit leek me de leukste opleiding en mijn verwachting lijkt uitgekomen!”

Hoe combineer jij deze studie met je drukke topsportleven?
“Het was in het begin van mijn studie wel even zoeken naar de juiste verdeling van mijn tijd. Ik ging in het eerste blok alles volle bak proberen te doen, maar kreeg al snel door dat ik op die manier mijn studie en sport nooit kon combineren. Dat was wel een leermomentje… Daarna ben aan het begin van elk blok met een studieadviseur om de tafel gaan zitten. We bespreken dan samen hoe ik alles moet plannen. Het is heel handig voor mij dat ik met de topsportregeling van de Rijksuniversiteit Groningen mijn studieprogramma tot op zekere hoogte kan aanpassen. Bij deze topsportregeling hoort ook een beurs, waardoor je ook financieel wordt gesteund door de universiteit. Dat ik gebruik kan maken van deze regelingen geeft me wel een stukje rust.”

Waar ben je op dit moment mee bezig in je studie?
“Ik heb dit jaar mijn bachelor gehaald en nu ben ik bezig met mijn wetenschappelijke stage. Normaal doe je deze stage in een half jaar, maar ik kan er dankzij de topsportregeling een jaar over doen. Voor de Olympische Spelen ben ik daarmee klaar en dan moet ik alleen nog co-schappen lopen.”

Hoe wil je de co-schappen gaan combineren met turnen?
“Ik heb eigenlijk een aantal opties. Ik kan de co-schappen uitstellen tot ik klaar ben met de sport, als ik het niet lang meer volhoud. Als ik toch door kan gaan tot de Spelen in 2016, ga ik waarschijnlijk na de Spelen in 2012 een jaar investeren in mijn studie. Het eerste jaar van de co-schappen moet je voor honderd procent aanwezig zijn en daarom kan dat niet gecombineerd worden met sport. Na dat studiejaar zou ik dan weer drie jaar hebben om op niveau te komen met turnen. Als ik dan uiteindelijk stop met turnen moet ik nog anderhalf jaar co-schappen lopen en dan zou ik klaar zijn met Geneeskunde.”

Heb je door dat strakke studie- en sportschema nog tijd om studiegenoten te zien?
“Helaas heel weinig… In het eerste jaar van mijn studie had ik een vaste werkgroep, die ik ook buiten mijn studie wel eens zag. Toch zijn maar weinig van deze mensen echt goede vrienden van me geworden, omdat ik te weinig tijd heb om ze vaak te zien. Dat vind ik erg jammer. Als ik in Groningen ben, besteed ik wel veel tijd aan mijn vrienden die ik nog van de middelbare school ken. Met deze vaste vriendengroep heb ik nog wel regelmatig contact en daar wil ik ook graag in investeren!”

Petje af voor jouw time management! Hoe ziet een normale week van Epke Zonderland er dan uit?
“Ik train twee keer op een dag een paar uur en deze periode train ik ook nog een aantal uur per week met het nationale team. In mijn vrije uurtjes en op mijn vrije dag ga ik meestal studeren of een beetje relaxen. De laatste tijd heb ik naast mijn trainingen ook veel extra dingen die bij topsport horen, zoals vergaderingen met mijn sponsor, interviews geven en demonstraties doen. In het begin van mijn studie had ik dit soort dingen nog niet, dus toen kon ik mijn studie- en trainingsschema nog heel strak inplannen. Nu maken deze bijkomende activiteiten mijn week veel drukker, maar ook zeker leuk!”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik denk op mijn inzet en het harde werk dat ik voor de sport heb geleverd. Ik heb zoveel geïnvesteerd in het turnen omdat dit is wat ik altijd al heb gewild. Als ik nu zou stoppen met turnen zou ik weten dat ik er niet meer uit had kunnen halen dan ik heb gedaan. Dat besef, daar ben ik trots op. Dat ik daarbij zoveel plezier heb in wat ik doe, is natuurlijk ook erg belangrijk. Ik had mijn studie Geneeskunde ook niet kunnen volhouden als ik het niet leuk had gevonden. Ik ben erg blij dat ik nu allebei kan doen!”

Door: Anna Lamberts
 

Deel deze pagina