Organisatorisch talent

Wanneer je aan ‘talent’ denkt komen vast eerder de namen van Wesley Sneijder, Carice van Houten en Epke Zonderland in je op dan die van bijvoorbeeld onze premier Mark Rutte of de voorzitter van de vakcentrale FNV Han Busker... Toch beschikken die laatsten over een behoorlijke portie talent, namelijk talent om te besturen. Ben je benieuwd of jij ook bestuurlijk talent in je hebt ? Groningen is dan the place to be om dat talent te ontplooien!

Doordat er in Groningen zoveel studenten wonen, zijn er ontzettend veel verschillende studentenverenigingen in de stad te vinden. Om zo’n vereniging in goede banen te leiden zijn studenten nodig, heel veel studenten! Elke vereniging heeft namelijk naast het dagelijkse bestuur ook veel commissies die alle activiteiten van de vereniging organiseren. And that’s were you come in! Zo’n commissie is namelijk de perfecte start van een glansrijke carrière in de wereld van het besturen. Als je enthousiast bent is het niet moeilijk om aan de bak te komen! 

Wanneer je eenmaal een geoefend commissielid bent en je wilt méér, kan je ervoor kiezen om plaats te nemen in een bestuur van een vereniging of organisatie. Bestuurslid ben je meerstal voor een jaar en het is niet ongewoon dat je daarvoor je studie een jaartje opzij zet om je volledig op je bestuurstaken te kunnen storten. Voorbeelden van taken die op je pad kunnen komen zijn het maken van een bouwplan voor het nieuwe pand van je vereniging tot het onderhandelen met de manager van The Party Squad! 

Ook op politiek gebied biedt Groningen genoeg ruimte om je talent te ontwikkelen. Als student kan je actief worden in de studentenorganisaties die door middel van verkiezingen zetels proberen te behalen in de Universiteitsraad en de Hogeschool Medezeggenschapsraad. Voor deze verkiezingen proberen deze studentenorganisaties er alles aan te doen om zoveel mogelijk stemmen binnen te slepen, de campagnes doen daardoor niet onder voor die van de landelijke politieke partijen! Zelfs in de gemeenteraad zijn er studenten die daar hun bestuurlijke talenten ontplooien, bijvoorbeeld voor de partij Student & Stad.

Ben je van plan, net als Mark en Agnes, écht een grote te worden in de de wereld van het besturen, dan is het raadzaam ook alvast te oefenen met spreken in het openbaar en het voeren van discussies. Ook dit kan je leren in Groningen, namelijk bij de Groninger Debating Society Kalliope. Wanneer je dan later, als voorzitter zittend aan een enorme vergadertafel vol belangrijke mensen, terug denkt aan je studententijd in Groningen, weet je dat je dáár je bestuurlijk talent hebt ontdekt en ontwikkeld!
 

Deel deze pagina