Sporttalent

Epke Zonderland, olympisch kampioen aan de rekstok: wie kent hem niet? De sportieve trots van ons kleine landje doet het al jaren ontzettend goed in de turnwereld en heeft zijn sportcarrière in Londen bekroond met olympisch goud. Maar Epke heeft naast zijn sport nog een andere belangrijke bezigheid in zijn leven: geneeskunde studeren in Groningen. Wij van GroningenLife! zijn natuurlijk apetrots op zo’n uitzonderlijk toptalent en Groningen is dan ook de beste plek om talent, op elk mogelijk niveau, te ontwikkelen.

Studenten en sport: dat is een gouden combinatie. Studenten hebben, na zich een dag in de UB over hun boeken gebogen te hebben, hun ontspanning hard nodig. En waar vind je die (gezonde) ontspanning nu beter dan tijdens een goede sportsessie? In Groningen zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor studenten om sporten te beoefenen en nieuwe talenten op dit vlak te ontdekken en te ontwikkelen.

Studenten kunnen voor slechts vijftig euro per jaar lid worden van de ACLO, de studentensportorganisatie van Groningen. Met dit lidmaatschap kunnen studenten in verschillende sportcentra zeven dagen per week onbeperkt sporten. Je kunt dan natuurlijk gaan fitnessen of spinnen in de vrije uren, maar je kunt ook nieuwe sport gaan ontdekken. Veel studenten beginnen in hun studententijd met een nieuwe sport. Als ACLO-lid heb je de keus tussen veel leuke en uitdagende cursussen; van wakeboarden tot paaldansen en van tennis tot yoga. Door cursussen te volgen kun je kennismaken met veel verschillende sporten en ontdekken waar jij op sportief gebied in uitblinkt.

Mocht je al zeker weten welke sport het beste bij jou past en waar je graag beter in wilt worden, dan kun je lid worden van één van de ongeveer zeventig studentensportverenigingen in Groningen. Bij deze verenigingen betaal je meestal een relatief lage contributie vergeleken met sportverenigingen voor niet-studenten. De trainingen bij tennis-, voetbal- en hockeyverenigingen worden vaak gegeven door verenigingstrainers: studenten die de andere studenten trainen en coachen. Wie weet ontdek jij door trainer te worden van je sportvereniging wel jouw organisatorische en leidinggevende kwaliteiten!

Studenten kunnen hun studietijd over het algemeen flexibel indelen en hebben zo vaak uurtjes “over” om te gaan trainen. Als je regelmatig en fanatiek gaat trainen zou je tijdens je studententijd nog tot de top kunnen gaan behoren! Zo zijn er veel studentensportverenigingen die op landelijk of zelfs mondiaal niveau spelen. Volleybalverenigingen Veracles en Donitas spelen in de zogenaamde B-League, het op één na hoogste niveau in Nederland. Alleen de A-League zit daar nog boven, waar de spelers uit het Nederlandse team in spelen. Ook in het wedstrijdroeien kun je het als student erg ver schoppen. In het roeien is het mogelijk om na een aantal jaar hard trainen al tot de top te behoren. De beste wedstrijdroeiers van Gyas en Aegir doen mee met nationale en internationale wedstrijden en niet zelden zijn roeiers van Gyas en Aegir onderdeel van het Olympische roeiteam!

Voor de echte toptalenten in de sport die naast de topsport willen studeren, hebben de RUG en de Hanzehogeschool speciale regelingen opgesteld. Er is een speciale topsportcoördinator aangesteld bij de RUG die samen met de sporter en studieadviseurs kijkt naar de mogelijkheden in het studieprogramma. Je kunt als erkende topsporter bijvoorbeeld individueel tentamens maken, tentamens verzetten naar andere tijden of vervangende opdrachten krijgen voor verplichte colleges. Daarnaast kunnen topsporters gebruik maken van de topsportvergoeding. Om in aanmerking te komen voor deze regeling, moet je sporten op een door de NOC*NSF- erkend niveau.

Dus of jij nu een groot of een klein talent hebt; Groningen biedt elke student de ruimte en de mogelijkheden om zich in de sport te ontwikkelen en om mogelijk zelfs nog tot de top te gaan behoren!
 

Deel deze pagina