Studietalent

Altijd al gedacht dat leren/studeren je makkelijk afging? Als je meer uit je studie wilt halen ben je in Groningen aan het juiste adres! Talentvolle studenten die graag iets meer naast hun studie doen krijgen de kans om hun academische kennis verder uit te breiden door een extra uitdagend honours programma te volgen of door hun studie anders in te vullen dan ‘normaal’. Er wordt niet verwacht dat je een acht gemiddeld staat, wél dat je gemotiveerd genoeg bent om iets extra’s naast je studie te doen.

Hanze Honours College
De Hanzehogeschool Groningen heeft niet voor niks sinds kort de pay-off ‘Share your talent. Move the world’. De hogeschool wil dat studenten kunnen uitblinken. Daarvoor heeft zij in 2010 het Hanze Honours College in het leven geroepen. Je kunt je hiervoor aanmelden als je al een tijdje studeert. Zo neem je niet meteen teveel hooi op je vork en weet je wat je te wachten staat. Je kunt kiezen uit zeven programma’s, zoals een programma waarin je allerlei opdrachten uitvoert naast het reguliere huiswerk. Niet alleen door colleges te volgen, maar ook door samen met bedrijven aan projecten te werken. Er zijn ook individuele trajecten waarin je topstages kunt lopen bij prestigieuze bedrijven of instellingen. En de echte ondernemers kunnen zelf een bedrijfje starten door mee te doen aan de minor Da Vinci, waarbij je wordt begeleid in het opzetten van een eigen onderneming. 

University of Groningen Honours College
Op de Rijksuniversiteit Groningen kan je je bacheloropleiding verzwaren met 45 studiepunten door gedurende 2,5 jaar het Honours College te volgen. Een halfjaar nadat je begonnen bent met studeren kan je voor het Honours College solliciteren. Je krijgt verdiepende vakken binnen jouw studie, maar ook vakken die bij jouw faculteit passen en universiteitsbrede vakken die je met studenten uit alle richtingen volgt. Leuk, want door al die verschillende achtergronden lopen de discussies vaak hoog op! Naast het volgen van interessante vakken word je ook aangespoord activiteiten te organiseren. Zo kan je ervoor kiezen een congres op poten te zetten, onderzoek te doen, of zelfs een bedrijfje te starten! Daarnaast gaan Honours studenten regelmatig naar het buitenland, bijvoorbeeld op excursie of ze volgen een summerschool.

Exotisch of liever praktisch?
Maar naast het Honours College zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen! Zo reizen heel veel studenten af naar het buitenland om een halfjaar op een exotische plek te studeren. Wie zegt er nou nee tegen het zonnige Sydney of het bruisende Parijs? En vaak kost zo’n halfjaartje in het buitenland helemaal niet zo veel. De studenten die graag wat praktische ervaring willen opdoen krijgen hier ook alle kans toe. Zo doen veel Groningse rechtenstudenten mee aan pleitwedstrijden. Dit zijn wedstrijden waarbij een rechtbank wordt nagebootst: de meest overtuigende advocaat wint! Studenten die graag bij een internationale organisatie willen werken doen mee aan GrunnMUN. Hier spelen studenten de Verenigde Naties na, en voor één dag in het jaar stroomt Groningen vol met Angela Merkel’s, Barack Obama’s en Ban Ki Moon’s. En de sterrenkundigen onder ons kunnen zich elk jaar inschrijven om op de Canarische Eilanden astronomisch onderzoek te doen. Maar als ze liever thuisblijven is dat geen probleem, de Rijksuniversiteit Groningen beschikt namelijk over één van de grootste telescopen van Nederland. 

Deel deze pagina