Bijbaan vinden

Als je eenmaal besloten hebt om te gaan werken naast je studie sta je voor je eerste uitdaging: een bijbaan vinden en aangenomen worden. Gelukkig is Groningen een studentenstad in hart en nieren en zijn er veel organisaties die studenten aan werk helpen. Je kunt natuurlijk bij je favoriete kledingwinkel naar binnen stappen om te vragen of ze personeel nodig hebben, maar mocht dat niet lukken dan kun je terecht bij de verschillende uitzendbureaus. Het voordeel van werken bij een uitzendbureau is dat het je vaak afwisselend werk biedt. GroningenLife! zet ze voor je op een rij. Zorg er in ieder geval voor dat je CV up-to-date is en dat je inzet toont en altijd netjes voor de dag komt.

Alles wat je moet weten over Werken

Voor jouw zoektocht  

Wanneer je een bijbaantje zoekt, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden. Het kan handig zijn om eerst voor jezelf een aantal dingen op een rijtje te zetten, voordat je aan je zoektocht begint. Met de volgende vragen in je achterhoofd, wordt het zoeken makkelijker.   

Hoeveel uur in de week wil je werken?

Wanneer je minder dan 10 uur in de week wilt werken, is het over het algemeen (er zijn natuurlijk uitzonderingen) lastig om in de horeca of in de winkel/supermarkt aan de slag te gaan. Er zijn ook wel baantjes waar je vanaf 4 uur in de week aan de slag kunt gaan. Ik kan je hier niet een uitgebreid stappenplan voor geven, maar met een proactieve houding vind je zeker wel een leuk baantje in de stad.

Wil je op locatie of thuis werken?

Dit is ook zeker iets om mee te nemen. Het kan lastig zijn als je nog ‘thuis thuis’ woont om een baantje te hebben in de stad. Dan is het erg onhandig om in het weekend weer naar de stad te gaan om te werken.  Of als je ’s morgens les hebt en ’s avonds pas moet werken in de stad. Een baantje in de stad is dan lastig te combineren. Dan kun je er voor kiezen om op zoek te gaan naar een baantje waarbij je thuis kunt werken of als je niet in de ‘middle of nowhere’ woont, kun je natuurlijk ook prima ‘thuis thuis’ blijven of gaan werken.

Wil je een studiegerelateerd bijbaantje of een algemeen bijbaantje?

Wanneer je kiest voor een bijbaantje in jouw studierichting kies je ervoor om alvast wat ervaring op te doen in het werkveld. Dit is natuurlijk een groot voordeel, omdat je dan alvast een ‘kijkje in de keuken’ kan nemen en mensen kunt ontmoeten die in jouw vakgebied werkzaam zijn. Daarnaast is het salaris meestal ook niet verkeerd.

Natuurlijk kun je ook met een baantje die niet studiegerelateerd is relevante vaardigheden leren. Het hangt er heel erg van af wat je leuk lijkt om te gaan doen en wat je voor ogen hebt.

Hieronder is een ‘how to guide’ te vinden met allerlei tips voor het vinden van een bij jou passend bijbaantje.

Aan welke vaardigheden wil je werken/ wat voor bijbaantje zoek je?

Spreekt misschien voor zich, maar het is natuurlijk wel even handig om er over na te denken wat voor bijbaantje je precies zoekt. Als je je IT-vaardigheden wilt uitbreiden, ligt het wellicht niet zo voor de hand om te gaan solliciteren als vakkenvuller. Tenzij je natuurlijk kunt doorgroeien naar een hogere functie waarbij je die skills wel kunt uitbreiden.

Bijbaan vinden  

Het zoeken van een bijbaan is niet altijd even makkelijk en ook het solliciteren zelf kost tijd. Met deze guide hopen wij jouw zoektocht iets makkelijker te maken!

 

Algemeen bijbaantje

Hoeft jouw baantje niet persé studie gerelateerd te zijn, dan vind je hieronder enkele tips.

Via Facebookgroepen

Veel bijbaantjes worden via Facebookgroepen aangeboden, denk bijvoorbeeld aan: ‘Vacatures Studenten Groningen’ en ‘Vacaturebank van het Noorden’.

Als je zo’n pagina liket komen de advertenties gewoon op je tijdlijn te staan. Voordeel is dat je daar gewoon even doorheen kan scrollen als je even tijd over hebt. Je hoeft niet uitgebreid te gaan Googlen en kunt een vacature zo even opslaan als het jou aanspreekt. Als er niks tussenstaat scrol je gewoon lekker verder. 

In de winkelstraat

Je kunt natuurlijk ook gewoon door de winkelstraat lopen en een winkel binnen gaan om te vragen of ze vacatures hebben. Er zijn veel winkels die een oproepje bij de ingang hebben staan met ‘medewerkers gezocht’. 

Ook is er in de horeca vaak wel werk te vinden. Loop even naar binnen bij jouw favoriete bar, restaurant of club en wie weet hebben zij nog een functie voor jou openstaan.

Via een uitzendbedrijf

Een andere optie is om via een uitzendbedrijf aan de slag te gaan. Er zijn uitzendbedrijven die vooral gericht zijn op studenten, maar er zijn ook reguliere uitzendbedrijven. Randstad is hier een voorbeeld van. De site heeft een overzichtelijke zoekmachine waarmee je met behulp van filters gerichter kan zoeken. Hoewel het een regulier uitzendbedrijf is, hebben ze ook een kopje met ‘studenten vacatures’. Daarnaast vind je op de site ook allerlei carrièretips en tests om jezelf beter te leren kennen.  Op deze site zag ik ook vacatures voorbijkomen als administratief medewerker. Hier had ik zelf bij een bijbaan niet aan gedacht, maar is dus ook een optie.  Randstad heeft hier startersfuncties voor beschikbaar. Een pluspunt is dat je dan meteen leert hoe het is om in een zakelijke omgeving te werken. 

Daarnaast is er het uitzendbureau Young Capital. Deze richt zich vooral op studenten en starters op de arbeidsmarkt. Een pluspunt aan dit bureau, is dat ze kijken naar waar jouw talenten liggen. Via de site kun je een app downloaden welke inzicht geeft in jouw kwaliteiten. Hierdoor kunnen zij je beter helpen met het vinden van een leuke baan. In Groningen zijn er bij Young Capital vooral veel functies op het gebied van commercie, klantenservice en IT te vinden. Via de site kun je via de zoekmachine kijken of er iets voor jou tussen zit. Net als Randstad biedt dit bureau ook allerlei tests om inzicht te krijgen in jezelf.  Ook vind je hier blogs met carrièretips. Ook SUSA flexibel studentenwerk heeft tegenwoordig vacatures in Groningen. Op de website van SUSA kun je per regio zien welke vacatures open staan en kun je met één klik op de knop solliciteren. Het fijne aan SUSA is dat ze volledig gericht zijn op studenten. Ze snappen dus heel goed dat jouw leven niet alleen bestaat uit studeren en werken, en onderscheiden zich dan ook door hun flexibiliteit. Heel handig dus als je weken er niet altijd hetzelfde uitzien!


Bij MF Horeca kun je je aanmelden als horecamedewerker. Ervaring is handig, maar zeker niet bindend. Als je bij MF staat ingeschreven kun je gebeld worden voor allerlei klussen. Zo kun je ingezet worden om biertjes te tappen bij een concert of om met een schaal met hapjes rond te lopen op een evenement. Het grote voordeel is dat je snel aan de slag kunt zonder dat je een eindeloze sollicitatieprocedure moet doorlopen.
Studentenwerk is een algemeen platform voor studentenwerk, je kunt hier dus allerlei baantjes vinden. Je kunt op de website een profiel aanmaken en een CV samenstellen waarbij je kenbaar maakt wat je niveau is en wat voor werk je wilt doen. Daarnaast geeft Studentenwerk je ook nog eens handige tips die goed van pas kunnen komen bij sollicitaties.
Pro Students Uitzendbureau presenteert zich als hét studentenuitzendbureau van Groningen. Het principe van zo’n website is door bovenstaande nu wel bekend. Wat een groot voordeel is van Pro Students, is dat je ook op zoek kunt naar stages bij dit uitzendbureau. 

Samengevat heb je dus drie opties om op zoek te gaan. Via Facebookgroepen, een rondje maken door de winkelstraat of via uitzendbureaus. Aan jou de keuze welke optie(s) je gaat gebruiken.

 

Studiegerelateerd bijbaantje

Zo’n baantje ligt niet altijd voor het oprapen. Via de Nestor-pagina van de RUG worden er onder de knop ‘Career’ soms wel eens studentassistentschappen aangeboden.  Bij de Hanzehogeschool is het ook mogelijk om studentenwerk te doen. Dit wordt vaak ook via blackboard aangeboden. Het is vooral een kwestie van vaak checken of er een nieuwe vacature bij is gekomen. Ook is het soms wel eens zo dat een docent van een vak dat jij volgt een oproep doet, dus een extra motivatie om naar college te gaan?

Team 050

Als je later de klinische richting op wilt, is ‘Team 050’ een aanrader. Je biedt dan begeleiding aan kinderen en jongeren op het gebied van zorg en/of onderwijs. Het is dus een bijbaan waarbij je ervaring op kunt doen met doelgroepen die jou aanspreken. Enige nadeel is wel dat je twintig jaar moet zijn, voordat je mag solliciteren. Tot die tijd, nog even wachten dus, maar er zijn natuurlijk tal van andere mogelijkheden.

Via de studievereniging

Een andere tip is om op de site van je studievereniging te kijken. Hier worden ook wel eens bijbaantjes aangeboden. Vaak staat er wel een kopje met ‘Vacaturebank’ of ‘Carrière’ of iets dergelijks op de site. Een bijbaantje dat nu online staat bij studievereniging ‘Odiom’ is een vacature voor tussen de middag opvang bij een basisschool.

Facebookgroep van jouw opleiding

Een ander platform waar wel eens bijbaantjes op worden geplaatst is de Facebookgroep van jouw opleiding. Hier worden allerlei praktische dingen met betrekking tot jouw opleiding in geplaatst, zoals boekenverkoop. Ook worden hier wel eens oproepen gedaan voor bijbaantjes. In de gaten houden dus!

Oppassen

Iets wat misschien erg voor de hand ligt, is oppassen. Hier kun je meer relevante vaardigheden opdoen, wanneer je meer verantwoordelijkheden hebt. Wanneer je oppast kun je bijvoorbeeld ook aanbieden om de kinderen meteen bijles te geven en tegelijkertijd aan je bijlesvaardigheden werken. Aan zo’n oppasbaantje kom je vaak via via. Daarnaast zijn er ook een aantal sites die de moeite waard zijn om te benoemen.

De eerste site is www.oppassen.nl. Hier kun je een profiel aanmaken en vervolgens instellen dat je mailtjes wilt krijgen wanneer iemand in de buurt een oppas zoekt. Je kunt dan meteen kijken of je op die dagen en tijden kan en vervolgens een berichtje sturen. Houd er wel rekening mee dat er waarschijnlijk veel mensen reageren, maar het is altijd te proberen. Misschien houd je er wel een vast oppasadres aan over, en dat is altijd mooi meegenomen.

Een andere site is www.oppasstudent.nl. Hier maak je ook een profiel aan, maar je moet ook door een sollicitatieprocedure. Via een webcamsessie wordt er een sollicitatiegesprek gehouden en op basis daarvan wordt er gekeken of je een profiel krijgt op de site. Ouders zijn er zo van verzekerd dat ze met iemand te maken hebben die geschikt is.

Als laatste tip is er de facebookgroep ‘Oppas gezocht/ oppassers’. Hier is het de bedoeling dat je je even voorstelt en aan de hand daarvan kunnen ouders jou een PB sturen. Ook kun je zelf kijken of er mensen in jouw buurt een oppas zoeken.

Bijles geven

Daarnaast is bijles geven een leuke optie. Je leert didactische vaardigheden en je wordt echt een expert in het vak waarin jij bijles geeft. Iets wat in datzelfde straatje ligt is coördinator worden bij bijvoorbeeld ‘Studeer Slim’.

Een vrij nieuw bedrijf dat bijles verzorgt is ‘Mr Chadd’.  Hierbij kun je gewoon vanuit huis werken en leerlingen via de computer helpen. Je geeft dus online huiswerkbegeleiding. Andere bijlesbedrijven zijn: ‘Studentplus’ en ‘Bijlesacademie’. Daarnaast zijn er ook nog een aantal kleinere bedrijven in Groningen te vinden.

Vaak is het zo dat je een account aan moet maken en jouw cijferlijst van de middelbare school moet uploaden. Daarnaast moet je soms een assessmenttest maken voordat je op sollicitatiegesprek komt, maar soms is het ook zo dat je tijdens het sollicitatiegesprek jouw bijlesvaardigheden moet laten zien.

Bijbaan in het onderwijs

Bij het bedrijf ‘Onderwijshelden’ zijn er tal van mogelijkheden voor een baantje in het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan surveillant, examentrainer of onderwijsondersteuner. Ook bij dit bedrijf is er de mogelijkheid om bijles te geven. Het bedrijf is gevestigd in Utrecht, maar er komen ook wel eens vacatures in Groningen en omgeving voorbij.

Binnen de sociale wetenschappen zijn er dus veel mogelijkheden om relevante werkervaring op te doen naast jouw studie. Bekijk de bovenstaande opties even en bedenk welke richting jou het meeste aanspreekt.

Deel deze pagina