Geldzaken

Als student sta je waarschijnlijk voor het eerst in je leven op eigen benen, dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Zo wordt er van je verwacht dat je je eigen financiën regelt. Het eerste wat je kunt doen is naar een bank gaan en een studentenrekening aanvragen. Zo’n rekening kent enkel voordelen voor studenten als de mogelijkheid om rood te staan. GroningenLife! zet de belangrijkste inkomsten en uitgaven die je als student hebt voor je op een rij.

Inkomsten

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)

Wanneer je studeert kun je via DUO geld lenen tegen een bepaalde rente om zo je studie te kunnen betalen. Ook kun je een reisproduct (een weekendabonnement of een weekabonnement) krijgen voor het openbaar vervoer, of een aanvullende beurs aanvragen. Meer specifieke informatie kun je vinden op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), zij regelen alles wat te maken heeft met studiefinanciering.

Bijdrage ouders

Als het inkomen van je ouders hoog genoeg is, zijn ze wettelijk verplicht om je elke maand een bijdrage voor je studie te geven. Als je je bij het DUO aanmeldt als student krijg je vanzelf te horen of en hoeveel dat is. De meeste ouders steunen hun kind trouwens sowieso financieel, ongeacht of dat verplicht wordt gesteld vanuit de overheid. Een goede tip is om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en met je ouders te overleggen hoeveel je nog nodig hebt om rond te komen.

Bijbaantje

Om wat extra geld om handen te hebben kun je natuurlijk ergens gaan werken. Alle informatie over een baantje naast je studie vind je op 'Bijbaan vinden' en 'Vette bijbanen'.

Uitgaven

Verzekering

Niet alles hoef je meteen op je eigen naam te zetten als je gaat studeren. Zo kun je je verzekering (bijvoorbeeld je zorgverzekering) ook gewoon in beheer van je ouder laten, als je zelf bijvoorbeeld een zorgverzekering neemt dan heb je recht op zorgtoeslag. Check als je op kamers gaat ook even of je een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering hebt, of nodig hebt. Of een reisverzekering, als je van plan bent vaak naar het buitenland te gaan.

Kamerhuur

De kamerhuur komt meestal wel op je eigen naam. De prijs voor een kamer, inclusief gas, water en licht, ligt ongeveer tussen de driehonderd en vierhonderdvijftig euro per maand. Onder bepaalde voorwaarden kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit vraag je aan bij de belastingdienst, net zoals de zorgtoeslag. Op de site van de belastingdienst kun je checken aan welke voorwaarden je moet voldoen om huurtoeslag te ontvangen (je kunt bijvoorbeeld niet voor alle huizen huurtoeslag krijgen). Zeker het bestuderen waard; het kan je behoorlijk wat huur schelen!

Collegegeld

De betaling van je collegegeld kun je zelf doen of door je ouders laten doen. Daarnaast is het mogelijk om het bedrag (meestal zo’n 1.800 euro) in termijnen te betalen.

Boodschappen

Elke week zul je moeten eten en dat kost geld. Het kan voordelig zijn om met andere mensen te eten, maar het belangrijkste is dat je ongeveer weet wat je uitgeeft aan boodschappen elke week zodat je er rekening mee kunt houden.

Persoonlijke uitgaven

Naast bovenstaande uitgaven heb je waarschijnlijk nog meer maandelijkse uitgaven waar je rekening mee moet houden:

  • telefoon(abonnement)

  • studiemateriaal (o.a. boeken en readers)

  • kleding

  • uitgaan

  • reiskosten (reizen buiten je abonnement, of benzinekosten voor je scooter of auto)

  • lidmaatschapskosten (sport, verenigingen)

  • etc.

Tip! De eerste maand(en) is het handig een lijstje bij te houden van je inkomsten en uitgaven. Hierdoor kun je in de toekomst beter een schatting maken van de kosten die je zult hebben. Misschien moet je het een en ander aanpassen om rond te kunnen komen. Gelukkig hoeft dat niet moeilijk te zijn, en zeker niet met de budgetproof list die GroningenLife! voor je gemaakt heeft.

Deel deze pagina