Bier van hier

Author
Roos
·
Date
6 December 2022

Je kunt natuurlijk altijd weer voor een pilsje gaan van Heineken, Grolsch, Hertog Jan of een die goed is voor de studenten portemonnee: Klok-bier. Maar nu je in Groningen bent, kan je ook kiezen voor een lokaal biertje gebrouwen in de stad waar niks boven gaat (Groningen hè). Ze zijn verkrijgbaar bij menig café, slijterij of supermarkt in Groningen. Ben jij liefhebber van speciaalbier, ben je toe aan iets nieuws of heb jij nog geen goed cadeau voor Sinterklaas kunnen vinden voor je pa? Koop een leuk pakketje van…

Baxbier

Dit is een van de grootste bierbrouwerijen van de stad. Ze brouwen 5000 blikken per dag. Dat lees je goed: ze produceren alleen bier in blik! Dit is beter voor het biertje en het milieu. De blikjes zien eruit als een feestje, ze hebben een design waar je u tegen zegt. Naast de brouwerij hebben ze een proeflokaal aan het Reitdiep. Aan het water kan je in het zonnetje genieten van je gouden drankje. Ze organiseren proeverijen, rondleidingen en evenementen. Ook kunnen andere brouwerijen hier hun bier produceren. Proef hier de Kon Minder, Koud Vuur of een Bandwagon.

Brouwerij Martinus

Aan de Kostersgang vind je Brouwerij Martinus, een heus familiebedrijf. Het pand waar de ondernemer eerst een drukkerij had, is helemaal omgetoverd tot bierbrouwerij. Ze brouwen zo’n 10.000 liter per maand voor in flesjes en hele fusten. Vanaf het dakterras heb je uitzicht op de Martinitoren. Houd je van vinylplaten? Dan zit je bij dit brouwcafé goed, dit kan je horen door de speakers. Ook organiseren ze naast rondleidingen vele muziekevenementen. Aan Groninger namen ontbreekt het ook niet, proef hier de biertjes Peerd, Lager Der A en Nuchter.

Folkingebrew

De naam zegt waar het allemaal begon. Het drukste straatje van binnenstad Groningen waar je goed moet opletten of je niet wordt aangereden of dat zelf per ongeluk doet. De Folkingestraat. Ze brouwen hun bier bij Baxbier, maar het doel is om een geheel eigen brouwerij te beginnen. Aangezien ze nog geen eigen proeflokaal hebben, zijn de biertjes nu alleen verkrijgbaar in de webshops en slijterijen. Inspiratie halen ze uit de Amerikaanse craft beer culture genaamd brew. Naast bierinspiratie komen wellicht de namen daar ook vandaan, proef een Daybreak, Sour Sequence of Synergy.

Graansilo

De Graansilo. In 1890 werd er al gerst, tarwe en haver opgeslagen, daar kan je trouwens een heerlijke Karmeliet van maken. Nu kan je er voortreffelijk eten in combinatie met een Graansilo-bier. De gerechten en bieren passen bij elkaar. Kiezen kan je niet, ze hebben geen menu. Eten wat de pot schaft mentaliteit. Ze brouwen het bier bij andere Groninger brouwerijen. Aan moeilijke namen doen ze niet, geniet hier van een Blond, IPA, Tripel, Wit of Bok. 

Nog meer bierbrouwerijen

Aan het Boterdiep heb je ook nog Brouwerij de Prael uit Amsterdam. Ze bieden werk aan mensen die normaliter moeilijk aan een baan komen. Ook heb je nog bierbrouwerijen uit de omgeving van Groningen: Eggens Craft Beer, Vrolijcke Jonker, De Heeren van Beerta, Brouwerij en Stekerij Vandenbroek, Corviri Brouwerij, Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf, Brouwerij Hoogkerk en bijvoorbeeld Floembier.

Als je nu nog geen zin hebt in bier… Dus op naar het vloeibare goud uit de stad!