De activistische kant van Groningen

Author
Marc
·
Date
28 March 2022

De afgelopen jaren lijkt er weer een toename te zijn in het aantal protesten en demonstraties in Nederland. Na de massale protesten in de jaren ‘60 en ‘70 van de protestgeneratie leek het een tijdje rustiger te zijn op dat gebied. De afgelopen periode lijkt die tijd weer een herleving te maken. Ook Groningen doet hier volop aan mee. 

Vraag een willekeurig iemand waar diegene aan moet denken als ze aan Groningen denken en je zult vaak antwoorden krijgen als: op stap gaan tot het weer licht wordt, het Noorderplantsoen of de Martinitoren. De kans is klein dat iemand zegt dat ze Groningen kennen van de demonstraties en protesten. Dat is ook niet gek. Als er massale demonstraties zijn trekken de meeste mensen richting de Randstad, daar is het nu eenmaal groter. 

Toch blijft Groningen niet achter als het gaat om de activistische kant van steden. De laatste jaren lijkt het aantal demonstraties en protesten toe te nemen. Of het nu gaat om protesten voor Black Lives Matter of tegen de woningnood: als plekken zoals de Dam in Amsterdam volstromen trekken mensen in Groningen ook richting de Grote Markt. 

Je zou kunnen zeggen dat dit komt omdat Groningen een studentenstad is, en tot op zekere hoogte is dat ook waar. Studenten zijn vaak begaan met wat er om hen heen gebeurt en zijn ook niet bang om in actie te komen als zij dit nodig achtten. Toch zie je niet alleen studenten op de Grote Markt staan als er een protest is. Vaak zijn het Stadjers en studenten die kriskras door elkaar heen staan, voor hetzelfde doel.  

Het mooiste voorbeeld hiervan is de fakkeltocht die werd georganiseerd om aandacht te vragen voor de problemen die gaswinning in de provincie Groningen oplevert. Naar schatting liepen er in januari zo’n 8000 mensen mee. Deze groep varieerde van studenten tot oude Stadjers, en iedereen vond het even belangrijk. De fakkeltocht kreeg dan ook veel landelijke aandacht. 

Groningen komt niet alleen in actie als er iets is wat de stad en provincie zelf aan gaat. Toen Rusland, Oekraïne binnenviel, stond binnen enkele dagen de Grote Markt vol met zo’n 2000 mensen die zich wilden uitspreken tegen de inval. Dit was niet het enige, overal in Stad werden acties georganiseerd om geld of andere middelen op te halen voor de Oekraïners.

Dus, als er in de toekomst iets gebeurt waarvan jij vindt dat er meer aandacht voor moet komen, wees dan niet bang om naar een protest te gaan of om zelf iets te organiseren! Als Groningen iets bewijst is dat de stad gevuld is met studenten en Stadjers die begaan zijn met het lot van de wereld. Als jij ook je stem wilt laten horen, wees dan niet bang om de enige te zijn!