De mooiste tuinen in Groningen

Author
Roos
·
Date
28 June 2022

Je woont op kamers maar hebt geen balkon of tuin. In de lente- en zomermaanden een ramp. Een boek lezen voor de ventilator gaat niet meer vanwege de hitte. Lekker van de zonnestralen en vogelgeluiden genieten kan dan in deze tuinen in en omtrent Groningen. Ook kan je er soms een cultureel uitstapje van maken en de geschiedenis induiken bij landgoederen. 

Hortus botanicus Haren

Je moet er een kleine twintig minuten voor fietsen vanaf de Grote Markt, maar dan kan je je ogen uitkijken. Dé botanische tuin van Groningen: Hortus botanicus Haren. Het begon toen apotheker Henricus Munting in Groningen ging wonen in 1626 en zijn tuin vol stampte met planten. Zijn vrienden stuurde hem planten vanuit heel Europa. Inmiddels in de Hortus uitgegroeid tot een enorme tuin van 20 hectare grond. Ze hebben een wilde plantentuin, een Chinese tuin, een kruidentuin, kunst en catering. Het is in bezit van de Rijksuniversiteit, wat niet zo gek is want vroeger speelde de tuin een belangrijke rol bij plant onderzoek. Het is tijdens alle seizoenen te bezoeken. Elk seizoen neemt weer nieuwe planten en uitzichten met zich mee. Voor studenten is een dagkaartje tussen de 3,50 en 4,50 euro, maar een jaarkaart kost maar 11 euro. Dus als je deze poortwachter van de biodiversiteit vaker in het jaar wilt zien, is een jaarkaart voordelig.

Prinsentuin

Een tuin van jewelste midden in de stad, dat kom je niet vaak tegen. De Prinsentuin ligt achter het hotel Prinsenhof: hier logeerde Prinsen van Nassau regelmatig. De tuin is er sinds de 17e eeuw maar in de 20e eeuw kwam het er zo uit te zien omdat de tuin verwaarloosd werd. Het is naast dichtbij ook nog eens spotgoedkoop: het is gratis te bezoeken overdag. Je kunt er rustig op het bankje genieten van de rust en verdwijnen in je boek. Er is een rozentuin, kruidentuin en er zijn berceaus (een pad waar aan de zijkanten heggen staan). Om de tuin staat een enorme muur. Ook is er een hele vette zonnewijzer bij de ingang van de tuin en een theeschenkerij.

De Menkemaborg 

Tuinen en een kasteelmuseum in één: je vindt het bij De Menkemaborg. Het ligt in Uithuizen, zo’n anderhalf uur fietsen vanaf de Grote Markt. Als je geen puf hebt voor zo’n lange fietstocht, kan je altijd met het OV of een half uur rijden met de auto. Er zijn meerdere tuinen te zien hier. Een geeft de tuin weer in de stijl hoe het eruit zag in 1705. Ook is er een zonnewijzertuin, doolhof, fruithof, keukenhof en rozentunnel. Ook deze tuin laat ieder seizoen zijn unieke kenmerken zien. Het huis zelf dateert uit de 14e eeuw en was in bezit van de familie Menkema. Inmiddels kun je zien hoe het leven eruit zag als een inwoner van een borg in de 18e eeuw en zijn er tentoonstellingen te zien met werken van het Groninger Museum. Een kaartje is 9 euro voor een bezoek aan de tuin en de borg. Voor alleen de tuinbezichtiging betaal je 6 euro. 

Dit is een van de zestien borgen in de provincie Groningen. Niet allemaal zijn ze te bezichtigen en niet alle tuinen zijn zo prachtig als de drie bovenstaande. Maar als je geïnteresseerd bent, neem dan een kijkje op https://groningerborgen.nl.