Diepenactiviteiten

Author
Roos
·
Date
30 May 2022

Schuitendiep, Boterdiep, Damsterdiep, Reitdiep. In Groningen heten de grachten ‘diepen’. De benaming heeft te maken met de waterdiepte waardoor er schepen in konden varen. En in het water kun je verrassend veel activiteiten doen. Alleen, samen met je clubgenoten of een gezellig dagje met de familie. Hier wat leuke tips op een rij voor vermaak in de Groninger Diepenring: perfect voor bij dit lenteweer.

Zwemmen

Zwemmen zou ik niet snel aanraden, het water zit vol onaangename extra’s: bacteriën en/of blauwalgen. Ook moet je ook oppassen waar je gaat zwemmen, het mag niet overal (zoals bij bruggen). Je kunt een fixe boete riskeren. Maar het kan natuurlijk wel. Zorg ervoor dat je dichtbij wel weer het water uit kan. 

SUP

SUP is een afkorting voor Stand Up Paddling: staand met een peddel varen op een soort surfplank. Twee uurtjes suppen kan al voor twee tientjes. Naast dat het leuk is om een keer te doen, is het goed voor de spieren. Het kan in de gracht, maar ook daarbuiten. Neem eens een kijkje bij Reitdiep? Pas wel op voor golven. Als er een boot langs vaart, ga ik meestal even zitten op mijn board. 

Een water voertuig huren

De mogelijkheden zijn eindeloos op het water. Je kunt van alles huren: een waterfiets, een sloepje, een kano, noem het maar op. Je hebt er geen vaarbewijs voor nodig en je hebt gegarandeerd een gezellige middag. Ook kun je de onderkant van de bruggen eens goed bekijken. Drie bruggen in Groningen zijn opgeleukt met kunst: de museumbrug, de Herebrug en de Oosterbrug. 

BBQ-boot

Misschien heb je het wel eens voorbij zien varen: de beruchte barbecueboot. Hij is rond, hij is groot, en ruikt bijzonder lekker. Denk aan vettig vlees, maar voor de vega’s onder ons hebben ze ook vegetarische opties. Lekker eten en borrelen op het water met een schipper erbij. Eet Smakelijk! 

Rondvaart

Als je wat meer wilt weten over de geschiedenis van Groningen, en Groningen eens rustig wilt bekijken vanaf het water: kies dan voor de rondvaart. Een schipper doet een rondje gracht zoals de naam wellicht al weggaf. Je krijgt vaak een drankje tijdens het genieten van het uitzicht van de Hanzestad. Ideaal als je nog niet zo lang in Groningen woont of je ouders een cadeau wilt geven. 

Vissen

Deze activiteit kan altijd, mits je een hengel, wat aas en geduld hebt. Vissen is de grachten wordt elk jaar populairder lijkt het wel. En niet alleen onder de wat ouderen die dagelijks naar VisTV kijken. Ook jongeren zijn in de ban van de hengelsport. Wil je je aas verruilen voor een magneet om bijvoorbeeld fietsen uit de gracht te hengelen? Dat is helaas verboden wegens het gevaar dat je wellicht een granaat vindt. 

De oudste gracht werd vermoedelijk rond 1265 al gegraven. Ik bedoel natuurlijk de oudste diep. Waarom heten sommige diepen gedempt? Zoals Gedempte Zuiderdiep of Gedempte Kattendiep? Dat komt omdat dit ook ooit grachten waren, maar later zijn ze ‘gedempt’ oftewel opgevuld met aarde.