Schurfthekel aan… Schurft!

Author
Roos
·
Date
19 December 2022

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik hoor het de afgelopen maanden steeds meer: ‘’Hey meiden, je mag wel langskomen, maar heb wel schurft.’’ Het begint al te jeuken overal als ik het woord hoor. Schurft. Of ook wel scabiës genoemd. De NOS schreef erover, het aantal mensen met schurft is tot recordhoogtes gestegen. En je raadt het al: dat aantal bestaat grotendeels uit studenten. Daarom is het niet gek dat Groningen als studentenstad vol zit met jeukende, krabbende studenten.

Schurft is een besmettelijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door spinachtige beestjes. Ze kruipen onder je huid en leggen eitjes of doen daar een grote boodschap. Het gevolg? Je krijgt een allergische reactie en dat zorgt voor verschrikkelijke jeuk bij vooral je handen, polsen en voeten.

Ik hoor je denken: dit wil ik absoluut niet. Dat is begrijpelijk, maar je kan pech hebben. Hoe voorkom je dat dit beestje je huid binnendringt? Door niet meer langer dan 15 minuten met iemand huid op huidcontact te hebben. De GGD denkt daarbij aan de volgende dingen:

  • Met iemand in één bed slapen
  • Tegen elkaar aan zitten
  • Seks hebben of knuffelen
  • Elkaars kleren dragen of knuffels delen

Als jij al enige tijd last hebt van jeuk of een van je huisgenoten heeft schurft te pakken, dan kan je het best de huisarts bellen. Die zal je dan een crème voorschrijven die je over elke centimeter van je lichaam moet smeren. Echt elke stukje oppervlakte waar huid zit. Overal. Ook moet je al je kleding die je niet op 60 graden kan wassen in plastic zakken stoppen. Je beddengoed moet schoon zijn voordat je je hebt ingesmeerd. En vermijd slapen met je vriend, vriendin, scharrel of wat dan ook. Het kan namelijk weg zijn bij jou, maar dat hoeft niet per se voor de ander te gelden. Zo blijft het cirkeltje maar gaan.

Huisgenoten

Huisgenoten zijn altijd leuk. Je kan gezellig samen eten, naar het WK kijken en bier drinken. Minder leuk zijn ze als ze de afwas laten staan, zeiken dat jij de afwas hebt laten staan of als ze schurft hebben. Wat betekent dat voor jou, schurft bij je huisgenoot? De GGD en huisartsen raden aan dat het hele huis dan preventief mag gaan smeren. Zo voorkom je een uitbraak. En aangezien je klachten 2 tot 6 weken kunnen duren, zou het al best kunnen zijn dat sommige huisgenoten het al hebben, zonder dat ze het doorhebben. Je bent namelijk al besmettelijk als je schurft hebt zonder klachten.

Wat kan je nou nog meer doen als er schurft in je huis ronddwaalt?

  • Doe alle gemeenschappelijke doeken in de was
  • Ga niet op bedden of stoffen banken of stoelen zitten
  • Neem een beetje afstand

Zeg het gewoon

Als laatste: blijf erover praten en houd schurft niet in de taboe wereld zoals al zoveel dingen. Ja, schurft klinkt niet lekker, maar je hoeft je nergens voor te schamen. Half Groningen heeft het toch al gehad en je hebt er alleen maar jezelf mee als je het niet deelt (de info heb ik het dan over, niet schurft zelf). Voor je weet hebben je vrienden het ook en kan je binnen de kortste keren weer smeren. Echt overal.