Van topsport in Arnhem naar het studentenleven in Groningen

Author
Yente
·
Date
30 June 2022

Groningen wordt vaak gezien als dé studentenstad van Nederland. Met meer dan 50.000 studenten is het qua inwoners dan ook de jongste stad en is er altijd wel wat te doen. Voor topatleet Rody de Wolff (25) was de keus dan ook snel gemaakt toen hij besloot een punt te zetten achter zijn topsportcarrière in Arnhem en moest verhuizen.

Rody komt van oorsprong uit Friesland en is in 2015 naar Arnhem verhuisd, om daar zijn droom in de sport te gaan verwezenlijken. Al van jongs af aan deed hij aan atletiek, wat hij op achttienjarige leeftijd is gaan voortzetten bij Sportcentrum Papendal. Jarenlang volgde hij vrijwel dagelijks twee trainingen, wat neerkwam op weinig vrije tijd. Zelfs in het weekend was hij op de atletiekbaan te vinden, zowel voor zijn eigen trainingen als voor die van anderen. De nuchtere Fries was namelijk ook twee keer per week actief als trainer. 

Hoewel het mogelijk is om topsport te combineren met studeren, is het een flinke uitdaging om volop te genieten van het studentenleven. Als je iedere ochtend om 9:00 klaar moet staan voor een training van twee uur is het misschien niet de verstandigste keus om de avond daarvoor tot in de vroege uurtjes op stap te gaan. Dat betekent niet dat Rody zich hier nooit schuldig aan heeft gemaakt. Hij herinnert zich lachend dat dit in het begin van zijn tijd op Papendal wel eens voorkwam. 

Toch bleek al gauw dat dit niet de ideale combinatie was en kwamen dit soort avonden zelden voor. Arnhem is, in tegenstelling tot Groningen, dan ook niet per se een echte studentenstad volgens Rody. Toen de blessure aan zijn achillespees na jaren zo goed als onverdraaglijk werd, kwam het besef dat een langdurige carrière als topsporter misschien toch niet voor hem was weggelegd. Hij besloot Arnhem te verlaten en de vraag waar hij dan heen zou gaan werd hem regelmatig gesteld. Die keus was echter niet zo lastig: “Aangezien mijn vriendin al in Groningen woonde was de keuze om vanuit Arnhem naar Groningen te gaan makkelijk gemaakt. Bovendien kan je hier alles doen wat je wilt waardoor je je nooit zult vervelen”.

Inmiddels heeft de oud-atleet zijn leven helemaal omgegooid. De atletiekbaan heeft hij ingeruild voor een bureau bij het Groningse online marketing bureau 050Media en bij het administratiekantoor van zijn vader in Friesland. Maar hij is niet alleen maar aan het werk, hij volgt namelijk ook nog twee dagen per week de studie Commerciële Economie in Deventer, waar hij als topsporter mee begon. Zo is er een interessante dynamiek van werken en studeren ontstaan, op verschillende plekken in het land. Met Groningen als thuisbasis is Rody nog steeds erg tevreden: “Ik vind het heerlijk hier, we wonen in een mooi appartementje, ik heb leuk werk en mijn collega's zijn echt top”. 

Bovendien geniet hij van de vrijheid die hij nu heeft. Een biertje op het zonnige terras bij Poeleplein? Daar kan hij nu gerust twee, drie, vier of meer van maken. Hij geeft aan het fantastisch te vinden dat hij niet meer zo streng hoeft te zijn op wat hij eet of drinkt. Dat is een groot voordeel van het studentenleven als je het hem vraagt. Op de vraag of hij het studentenleven hier meer leeft ondanks het feit dat hij niet in Groningen studeert, geeft hij een enigszins dubbel antwoord: “ik denk dat dat meevalt. Overdag werk ik of ben ik bezig met m’n studie en in de avonden ga ik liever ergens een hapje eten dan dat ik echt op stap wil”. Toch is hij zo nu en dan ook degene die sporten overslaat voor wat drankjes, voorstelt om een (of meer) biertoren(s) te bestellen en 5 uur ‘s nachts thuis kan komen na goed te hebben gefeest.

Als je Rody vraagt of hij z’n leven als topsporter niet mist antwoordt hij dan ook duidelijk met “nee, helemaal niet zelfs”, en het moge duidelijk zijn waarom. Wanneer er geen

 dopingcontrole meer onverwachts voor de deur staat om 7 uur ‘s ochtends is een combinatie van het studenten- en werkende leven in Groningen helemaal zo slecht nog niet namelijk.