Vegan eettentjes

Author
Lucas
·
Date
12 July 2022

Plantaardig eten: of je het nou doet vanwege het klimaat, dierenleed of je eigen gezondheid, er zijn heel wat redenen om het eens wat vaker te proberen. Veel mensen denken dat dit ingewikkeld of minder lekker is. Niets is echter minder waar, en in Groningen kun je hier snel achter komen. Ik noem een paar leuke eettentjes en restaurants voor je op waar je de vegan lifestyle helemaal kunt proberen.

Achterwerk

Ik begin met de crème de la crème om te demonstreren dat vegan eten niet alleen om blaadjes sla gaat. Achterwerk is een pas geopend restaurant achterin OOST in de Oosterstraat. Hier kun je je laten verrassen met een menu van vier of vijf gangen. Verwacht heuze kunstwerkjes op je bord en smaken die je nog nooit geproefd hebt. Om het helemaal af te maken kun je er een bijpassend wijnarrangement bij bestellen, uiteraard ook helemaal plantaardig. Je trekt hier wat meer geld voor uit, maar dan krijg je ook wat.

Bij Rå in de Oude Kijk in Het Jatstraat kun je terecht voor een wat snellere, goedkopere hap. Dat neemt gelukkig niets weg van de kwaliteit: je kunt kiezen uit een selectie heerlijke poke-bowls. Denk bijvoorbeeld aan een Mexicaanse bowl met nacho’s en vegan pulled pork of een Braziliaanse bowl met mango en vegan kip. Smullen maar!

Lust

Gewoon trek in een hamburger en friet? Dan moet je eens tegenover Rå kijken bij Lust. Hier hebben ze verschillende plantaardige burgers. Of je nou zin hebt in een klassieke burger zoals je ‘m kent, een Memphis-style pulled pork burger of zelfs een bitterballen burger, hier ben je op je plek. Tip: neem er de zoete aardappelfriet met vegan mayo bij, die is super crispy.

De Herbivoor

De Herbivoor is te vinden aan het Gedempte Zuiderdiep. Hier is alles wat je te eten krijgt niet alleen veganistisch, maar ook nog eens biologisch. Omdat hier wordt geprobeerd zo veel mogelijk met de seizoenen mee te koken varieert het menu steeds, en kun je keer op keer worden verrast. Je vindt er sowieso altijd verse soep en pannenkoeken. Ook vegan gebak ligt er altijd, dus je kunt hier uitstekend terecht voor een kopje thee.

Mahalo 

Als je wilt ontbijten of lunchen met een goed uitzicht moet je eens bij Mahalo kijken aan de rand van het Noorderplantsoen. In dit schattige blauwe pandje ben je aan het juiste adres voor gezond hipstervoer, denk aan smoothie bowls, haverpannenkoekjes, of heerlijke dahl (een Indiase soep met linzen). Ook is er een heel assortiment aan gebak en hete dranken, dus een kopje koffie of zelfs een high-tea zijn hier ook mogelijk. En het allerleukste: je kunt hier een picknickmand huren met lekkernijen waarmee je in het Noorderplantsoen kunt gaan zitten.

Mr. Vegan Foodbar

Als je geen zin hebt om uit eten te gaan, kun je altijd nog bestellen. Daar is Mr. Vegan Foodbar aan de Nieuwe Ebbingestraat volledig op ingericht. Al je midnight cravings kun je hier vinden, of zoals Mr. Vegan het zelf omschrijft: plant-based comfort food. Van vegan kapsalon tot snackboxen en zelfs zuivelvrij ijs, en van hamburgers tot sushi.

Kult 

Om af te sluiten noem ik Kult, een alternatief café in de Steenstilstraat. Niet alleen is het interieur van Kult ontzettend gezellig (Villa Kakelbont meets bruine kroeg), je kunt er in zomerse tijden ook heerlijk buiten zitten. Hier komen veel artistieke en muzikale inwoners van Groningen, en zo nu en dan wordt er ’s avonds goed gedanst op discoplaatjes. Overdag en in de vroege avond kun je er ook gewoon eten. Hoewel niet alles op de kaart vegan is, zijn er heel veel opties, denk aan plant-based rendang, of een nachoschotel. En als je toch besluit te blijven plakken: vegan borrelhapjes zijn de hele nacht te bestellen.

Hoewel ik nu heel wat leuke eettentjes en restaurants heb opgenoemd, zijn er nog veel meer plekken in Groningen waar je vegan kunt eten, zoals Bla Bla, De Groene Stoel of De Kleine Moghul.Als je hier benieuwd naar bent is wellicht de app Happy Cow iets voor je: hierop kun je precies zien welke restaurants in de stad vegan of vegetarisch eten aanbieden. Zo hoef je niks te missen!