Wat zijn dé studeerplekken van Groningen?

Author
Marc
·
Date
1 March 2023

Studeren, de een vindt het een stuk leuker dan de ander, maar je moet er vroeg of laat toch aan geloven als je naar Groningen gaat. Niet iedereen kan of wil dat thuis doen. Je kamer is misschien te klein, of je 25 huisgenoten maken het lastig om je te concentreren. Daarom zijn hier een aantal tips voor chille studeerplekken in Groningen!

Universiteitsgebouwen

Deze ligt behoorlijk voor de hand, maar er zijn nog veel meer locaties van de RUG waar je makkelijk kan studeren dan alleen de Universiteitsbibliotheek! De UB zit met name in tentamenperiodes vaak extreem snel vol en niet iedereen komt om 8 uur zijn of haar bed uit. Je kan bijvoorbeeld eens gaan kijken in het Harmoniegebouw, wat vlak bij de UB ligt. Daar zijn een aantal studieruimtes, zoals de rechtenbieb, waarvan niet iedereen het bestaan van weet en waar prima gestudeerd kan worden. Een andere optie is het Heymansgebouw. Deze ligt vlakbij het Noorderplantsoen en geeft ook de ruimte om te studeren.

Forum

Je kan duizend-en-één dingen doen in het Forum, en studeren is er daar een van! Door het hele gebouw zijn plekken te vinden waar je kan zitten om te studeren, voorzien van stroom en al! Op sommige verdiepingen zijn er zelfs stilteplekken, maar dat is niet overal zo. In het Forum heb je tijdens het studeren zelfs nog een uitzicht over de stad, en koffie halen is zo gedaan. Let wel: je kan niet voor deze plekken reserveren, dus het is een gevalletje van first come, first served.

Koffietentjes

Groningen kent enorm veel koffietentjes, waar mensen graag komen om een lekker kopje te drinken. De koffietentjes van Groningen zijn ook geliefde studieplekken voor sommigen! Plekken als Doppio (Brugstraat) en Coffeecompany (Oude Ebbingestraat) bieden plek voor studenten om de hele dag te zitten en tijdens het koffiedrinken ook nog te studeren. Zo zijn er nog veel meer tentjes in Groningen. Let wel op: niet elk koffietentje zit erop te wachten dat studenten daar de hele dag een plek bezet komen houden, dus controleer van tevoren even voor de zekerheid of ze dat oké vinden.

Bibliotheek

Naast de Universiteitsbibliotheek heb je ook nog de Openbare Bibliotheek in Groningen. Deze zit aan de Oude Boteringestraat en biedt plek voor studenten om te studeren. Bibliotheken zijn van zichzelf al stille plekken, dus je hier concentreren moet geen enkel probleem zijn!

Groninger Archieven

Vlak bij Groningen Centraal, aan de andere kant van het Emmaviaduct, zitten de Groninger Archieven. Naast dat je hier je kunt verdiepen in de alledaagse geschiedenis van de stad en provincie Groningen, kun je hier ook uitstekend studeren! Er zijn allerlei tafeltjes met stroom in de archieven waar je makkelijk plaats kunt nemen met je laptop. Het enige wat je moet doen is een archiefpas aanvragen bij de receptie om toegang te verkrijgen. Dit is binnen een paar minuten geregeld en bovendien gratis!