Winterwelvaart

Author
Roos
·
Date
12 December 2022

Aankomend weekend, 16 tot en met 18 december, is het weer tijd voor WinterWelVaart in de stad Groningen. Een jubileumeditie: dit is de vijftiende keer dat het georganiseerd wordt. Op de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A aan de grachten branden dit weekend allemaal lichtjes. Dus als je je Instagram-feed wil opleuken of een nieuwe Tinder-foto nodig hebt, ben je aan het goede adres. Daarnaast zijn er allemaal optredens aan boord van de schepen, in de A-Kerk of in het Museum aan de A. Plus, december is al duur genoeg. Door de hulp van vrijwilligers en geld van heel veel instanties is het helemaal gratis! (Op sommige performances na, dus bijna helemaal gratis.)

Markt

Het bestaat al sinds de Middeleeuwen: markt. Er is een wintermarkt aanwezig waar je vaak leuke hebbedingetjes kan kopen. Kunst en antiekkraampjes zullen er ook ongetwijfeld zijn. Ook hoef je geen broodjes kaas mee te nemen, eten verkopen ze ook vaak aan de kades. Daarnaast is het hoog tijd voor een glaasje chocomel en/of glühwein. Heb je nog geen kerstcadeau voor je schoonfamilie? Dan kan je hier vast wat meuk kopen.

Programma

Het museum aan de A, wat eerst het Noordelijk Scheepvaartmuseum was, kan je dit weekend gratis bezoeken. Dat scheelt weer acht euro en daar kan je bijvoorbeeld weer acht oliebollen van halen! Ook kun je een rondvaart doen op Emma, Beppe Baukje en Gronings Veer. Altijd al een oud schip van binnen willen bekijken? Dan kan dit weekend bij de schepen ST5, Luden, Spes Mea, ZK4, Cinclus, Vrouw Tjitsche en Jade. Een cursus mastklimmen kan niet ontbreken bij de maritieme sfeer. Liefhebbers en nieuwkomers van kunst zijn welkom bij kunstprojecten en exposities bij De Pelikaan en Mars. En als dat nog niet genoeg was, zijn er ook nog tal lezingen. Een van Karin Sitalsing bijvoorbeeld die het Groot Dictee der Nederlandse Taal dit jaar won, niet te verwarren met haar nicht die bij de Volkskrant werkt. Veel van de lezingen gaan over persoonlijke verhalen, water en varen.

Dan is er ook nog eens heel veel muziek, weer even wat anders dan de kersthits van SkyRadio. Er zijn optredens van onder andere Popkoor VRIJDAG, Rusty Licks, Jazzkwartet StapleCloud, Astronaut, Corijn, Seewolf, VanDeStraat, Seb Zukini, Huub Prins en popsensatie Blondeau. Als laatste is er op zondag gratis lunch. Altijd een goede reden om uit je bed te komen. Veel plezier bij WinterWelVaart dit jaar! De sneeuwvlok blijft nog even uit, maar het zonnetje gaat schijnen met deze heerlijke, koude temperaturen. Muts en zonnebril meenemen dus!

Tijden: 

Vrijdag 16 december van 17:00 tot 00:00 uur (wintermarkt tot 22:00 uur) 

Zaterdag 17 december van 12:00 tot 00:00 uur (wintermarkt tot 22:00 uur) 

Zondag 18 december van 12:00 tot 18:00 uur