Studeertips

Author
Roos
·
Date
1 March 2023

Tentamens voor de boeg, er moet een essay op papier komen of een presentatie worden voorbereid. Studeren is niet altijd even leuk en de motivatie ligt niet altijd voor het oprapen. Hier zijn wat studeertips om je verder te helpen naar die studententien.

Ga je huis uit

Tijdens corona was dit een horrorscenario: thuis eten, thuis slapen, thuis douchen, thuis college volgen én thuis studeren. Het is zo makkelijk om elke tien minuten een kop koffie te maken, even te kletsen met je huisgenoten, Gossip Girl te bingewatchen en tussendoor een wasje draaien. Kortom: je raakt de hele tijd afgeleid. Die studieruimtes zitten niet voor niks af en toe vol: het werkt. Je kan naar de UB, Heymansgebouw, Harmoniegebouw, van Olsttoren of met iets meer lawaai: het Forum. Genoeg plekken. Even kijken op Google Maps welke plek dichtbij is, zodat jij misschien nog lopend naar je nieuwe favoriete studieruimte kunt gaan.

Spreek met iemand af

Vraag wat studiemaatjes of je samen kunt gaan studeren. Een is al genoeg. Dat motiveert om ook daadwerkelijk met je brakke kop uit bed te gaan. Daarnaast is er dan iemand aan wie je snel even een vraag kunt stellen. Kom je te laat? Of sterker nog: komt iemand niet opdagen? Dan moet diegene je trakteren op een biertje.

Neem pauze

Neem geregeld even een korte pauze. Er zijn veel studies naar gedaan. Zo is er de Pomodoro-techniek waar je na elke 25 minuten studeren even 5 minuten pauze mag nemen, na drie keer ga je voor een halfuur pauze. Anderen gaan een uur door om vervolgens een kwartier pauze te nemen. Kijk wat voor jou werkt. En ga niet in de kantine hangen, maar neem een frisse neus door te wandelen met je studiemaatje. Zo kan je je beter concentreren. Drink daarnaast lekker veel water.

Telefoon weg

Ga niet onnodig door die Insta-reels scrollen of De Slimste Mens spelen op je telefoon. Het beste is om die thuis te laten, maar aangezien die kans toch heel klein is dat je dat gaat doen: zet het op niet storen en leg het in je tas. Dat betekent ook dat je die social media-kanalen niet openzet op je laptop, zelfs geen Web Whatsapp.

Kijk wat voor jou werkt

De een kan alleen in de ochtend productief zijn, de ander gaat tot in de late uurtjes van de nacht door. Ga niet omdat het moet om 9 uur in de UB zitten. Als dat voor jou niet werkt, heeft dat niet zo veel zin. Kan jij 8 uren lang achter elkaar door? Of spreid je het liever over meerdere dagen. Weet je niet zo goed wat voor jou werkt? Probeer deze tips dan eens!

Cursussen

De Hanzehogeschool biedt ook cursussen en e-learnings aan op het gebied van studeren: concentratie en uitstelgedrag, effectief studeren en presentation skills bijvoorbeeld. https://www.hanze.nl/nld/voorzieningen/voorzieningen/hanze-student-support/organisatie/overzichten/student-support-aanbod

Als laatste: ga niet balen als het een keer niet lukt. Iedereen heeft wel eens een off day en daarvan balen heb je niks aan. Morgen is er weer een dag!

Bekijk dit artikel van Marc om erachter te komen wat de beste studeerplekken zijn in de stad! https://www.groningenlife.nl/wat-zijn-de-studeerplekken-van-groningen/