Musea

In Groningen valt er genoeg cultuur te snuiven, er zijn tal van tentoonstellingen en musea te bezoeken. De bekendste musea liggen allemaal in het centrum. Hier een paar culturele Groningse hoogtepunten die je niet gemist mag hebben!

Groninger Museum Donker

Het Groninger Museum 

Vooral het Groninger Museum is erg bekend. Niet alleen om haar bijzondere exposities, maar ook om haar unieke architectuur. Als je de trein uitstapt loop je pal tegen dit rare, kleurrijke gebouw aan. Van buiten al interessant genoeg, maar wellicht nog interessanter wanneer je tegen een gereduceerd (studenten) tarief naar binnen mag! Download de 'Groninger Museum App' voor praktische, leuke informatie en nog veel meer over het museum en de kunstwerken.

Storyworld 

Maar er zijn ook luchtige musea, zoals Storyworld. In dit museum ontdek je de geheimen van grote verhalenvertellers dit wordt gedaan aan de hand van Nederlandse en internationale successen op het gebied van strips, animatie en games. Het museum zit in het Forum en studenten kunnen het voor een mooi prijsje bezoeken.

Universiteitsmuseum 

De Rijksuniversiteit Groningen heeft sinds 1934 haar eigen museum, het Universiteitsmuseum  waarin je elk jaar een andere tentoonstelling kan bezichtigen. Deze exposities zijn allemaal gelinkt aan een wetenschappelijk onderwerp, bijvoorbeeld ‘Het lichaam binnenste buiten’ en 'Copying the world: Gipskunst 1860-1960'. De entree is gratis, dus deze kun je zeker niet overslaan!

Noordelijk Scheepvaart Museum 

In een prachtig historisch pand aan de brugstraat in Groningen, vind je het Noordelijk Scheepvaart Museum. Alleen al om het gebouw zou je even een kijkje moeten nemen. Uiterst geschikt voor geschiedenisliefhebbers!

Kunst & cultuur in de stad

Geen zin om een museum binnen te lopen? In de stad is genoeg te zien! Naast de Martinitoren (die je kunt beklimmen), het Martinikerkhof en de Grote Markt, kun je bijvoorbeeld ook de A-kerk bezichtigen. In het Tschumipaviljoen (Hereplein, Groningen) is er elke keer een nieuwe installatie of nieuw kunstwerk te bewonderen. En als je vaak met het OV reist, kom je zeker weten het Peerd van Ome Loeks tegen (station Groningen).

Evenementen 

Ook erg leuk om te bezoeken is Open Monumentendag, waarbij verschillende musea hun deuren gratis openen voor publiek en er allerlei activiteiten worden georganiseerd (september).

Geen zin om een museum binnen te lopen? In de stad is genoeg kunst te bekijken. Je kunt zelfs plassen tegen een kunstwerk, namelijk het urinoir op het Kleine der A!  

Deel deze pagina