Bijbanen

Als je eenmaal besloten hebt om te gaan werken naast je studie sta je voor je eerste uitdaging: een bijbaan vinden en aangenomen worden. Gelukkig is Groningen een studentenstad in hart en nieren en zijn er veel organisaties die studenten aan werk helpen. Je kunt natuurlijk bij je favoriete kledingwinkel naar binnen stappen om te vragen of ze personeel nodig hebben, maar mocht dat niet lukken dan kun je terecht bij de verschillende uitzendbureaus. Het voordeel van werken bij een uitzendbureau is dat het je vaak afwisselend werk biedt. Wij geven tips en zetten een aantal -wat ons betreft- gave bijbanen voor je op een rij.

Voor jouw zoektocht

Wanneer je een bijbaantje zoekt, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden. Het kan handig zijn om eerst voor jezelf een aantal dingen op een rijtje te zetten, voordat je aan je zoektocht begint. Met de volgende vragen in je achterhoofd, wordt het zoeken makkelijker.

Hoeveel uur in de week wil je werken?

Wanneer je minder dan 10 uur in de week wilt werken, is het over het algemeen lastig om in de horeca of in een winkel of supermarkt aan de slag te gaan. Daarom is het handig om te bedenken hoeveel uren je maximaal per week wilt werken.

Wil je op locatie of thuis werken?

Het kan lastig zijn als je nog ‘thuisthuis’ (bij je ouders thuis) woont om een baantje te hebben in de stad. Dan is het erg onhandig om in het weekend weer naar de stad te gaan om te werken of als je ’s morgens les hebt, ’s avonds pas te moet werken in de stad. Dan kun je ervoor kiezen om op zoek te gaan naar een baantje waarbij je thuis kunt werken of een baantje ‘thuisthuis’ te zoeken of houden.

Wil je een studiegerelateerd bijbaantje of een algemeen bijbaantje?

Wanneer je kiest voor een bijbaantje in jouw studierichting kies je ervoor om alvast wat ervaring op te doen in het werkveld. Dit is natuurlijk een groot voordeel, omdat je dan alvast een ‘kijkje in de keuken’ kan nemen en mensen kunt ontmoeten die in jouw vakgebied werkzaam zijn. Daarnaast is het salaris meestal ook niet verkeerd. Natuurlijk kun je ook met een baantje dat niet studiegerelateerd is relevante vaardigheden leren.

Het zoeken van een bijbaan is niet altijd even makkelijk en ook het solliciteren zelf kost tijd. Met deze guide hopen wij jouw zoektocht iets makkelijker te maken!