Hospiteren

Wil je eerst weten hoe je een kamer vindt? Ga da naar ‘De Zoektocht’

“We nodigen je om 20:00 uit om te komen hospiteren tijdens de hospiteerborrel aan Vismarkt 5”. De wat? Volkomen begrijpelijk dat je bij het zien van deze zin je even achter je oren krabt. Van studentenhuizen waar een kamer vrijkomt, gaan de huisgenoten gezamenlijk op zoek naar een nieuwe bewoner. Ze zetten meestal een advertentie op een kamerwebsite of plaatsen een link op social media. Op basis van de reacties die de huisgenoten krijgen, nodigen ze potentiële kandidaten voor de vrijgekomen kamer uit voor een nadere kennismaking. Op een hospiteeravond komen deze kandidaten langs en kijken de huisgenoten wie er het beste past in hun huis. Een hospiteerborrel is dus eigenlijk een soort eerste kennismaking, op een informele manier.

De hospiteeravond

De manier waarop zo’n avond wordt georganiseerd kan per huis erg verschillen. In sommige huizen zit je met alle hospitanten tegelijk te borrelen met de huisgenoten. In andere huizen krijgt elke hospitant een half uurtje om de kamer te bekijken en te praten met de bewoners. Tijdens de hospiteerborrel wordt vaak aan elke hospitant een aantal vragen gesteld, bijvoorbeeld over hobby’s, studie, sport en interesses. Een leuke en gezellige manier om je misschien wel toekomstige huisgenoten te leren kennen!

Vallen en opstaan

Natuurlijk kan er maar één persoon worden gekozen uit alle hospitanten. Ook jij zult dus een keer afgewezen worden (tenzij je een ontzettende geluksvogel bent natuurlijk!). Laat je hierdoor zeker niet ontmoedigen. Sommige huizen zijn op zoek naar een rustig persoon die veel op z’n kamer studeert, terwijl andere huizen liever een feestbeest willen met wie ze op stap kunnen gaan. Ga je daarom vooral niet anders voordoen dan je bent. Jij wilt toch ook graag in een huis wonen bij mensen die een beetje bij jou passen? Gewoon doorgaan met ‘kennismaken’ dus. 

Je bent nu natuurlijk helemaal klaar voor een hospiteerborreltje, toch nog even een paar tips om in je achterhoofd te houden:- Stel wat vragen aan de huisgenoten, interesse tonen is altijd positief. Belangrijk is dat jij je thuis gaat voelen met hen, dus is het handig om ze alvast wat beter te leren kennen.- Probeer met elke huisgenoot een praatje te maken, zo weet iedereen na de borrel wie jij ook alweer was.- Neem je ouders vooral niet mee naar de borrel. Ze willen natuurlijk graag zien in welke kamer jij gaat wonen, maar dat kan nog wel als je de kamer gekregen hebt.- Kom niet te laat! De eerste indruk is belangrijk.- Belangrijkste tip: wees jezelf en ontspan. Het wordt vast een gezellige avond.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een kamer te vinden zonder te hospiteren, bijvoorbeeld als je iemand al kent in een huis die jou gelijk voordraagt als nieuwe huisgenoot, of als je een kamer via een makelaar of woningcorporatie hebt gevonden.

Deel deze pagina