De zoektocht

Laten we beginnen met een gouden regel: begin op tijd met zoeken! Ieder jaar gaan nieuwe studenten op kamers in Groningen, waaronder ook steeds meer internationale studenten, waardoor de vraag naar kamers erg hoog is. Als je in september met je studie begint, is het zeker niet te vroeg om rond mei je te gaan oriënteren op kamers. Er leiden veel wegen naar Rome, dus ook naar een geschikte kamer voor jou. Een aantal plekken waar je kunt zoeken naar een kamer hebben we voor je op een rijtje gezet.

Waar moet je aan denken?

Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat je precies wilt. Waarom wil je op kamers? Wat is je budget? Aan wat voor eisen moet je toekomstige optrekje voldoen? Tip: Als je eenmaal een kamer gevonden hebt, is het handig deze dingen nog even na te lopen: Checklist kamer

Internet

De makkelijkste manier om een kamer te vinden is via het internet. Let op: er zijn veel scammers dus zorg ervoor dat je goed uitzoekt of het echt betrouwbaar is! Er zijn veel sites die bemiddelen tussen verhuurder en huurder. Hier staan kamers aangeboden waarop je als kamerzoekende kan reageren. Daarnaast kan het handig zijn om een profiel aan te maken om aan te geven welke eisen je voor je toekomstige optrekje in gedachten hebt. Denk hierbij aan maximale huurprijs en oppervlakte. Wanneer je reageert op een kamer is het slim om wat informatie over jezelf en een foto mee te sturen. Hoe leuker het berichtje, hoe meer kans om uitgenodigd te worden om de kamer te bekijken.

Voorbeelden van sites die je kunt checken voor een kamer zijn de volgende:                                                                    

Social media

Een vaak succesvolle en niet te onderschatten combo om een kamer te bemachtigen is ‘via-via’ en social media. Als er een kamer in een studentenhuis vrijkomt, zoeken de bewoners vaak een nieuwe huisgenoot die ze via iemand anders kennen. Houd daarom al je sociale platformen goed in de gaten en laat aan zoveel mogelijk mensen die je kent weten dat je een kamer zoekt. Vaak zie je ook Instagram Stories van studenten die een kamer zoeken die dan ook weer worden gedeeld door vrienden en familie, doordat mensen je dan (via via) al kennen, is het meestal zo dat je een betere kans hebt dan iemand die de kamer vindt op kamernet en geen relatie heeft met de huisbaas of huisgenoten.

Tip: Facebook heeft ontzettend veel groepen zoals ‘Kamers in Groningen’ of 'Appartement huren in Groningen' waarin mensen oproepjes plaatsen voor kamers die vrijkomen. 

Let op! Soms wordt er misbruik gemaakt van de mogelijkheid gratis advertenties te plaatsen op bijvoorbeeld Facebook. Er worden kamers aangeboden die niet bestaan of veel te duur zijn. Te mooi om waar te zijn? Check eerst of deze verhuurder écht betrouwbaar is, voordat je met hem/haar in zee gaat. 

Andere woningorganisaties

Woningcorporatie Lefier

De woningcorporatie Lefier biedt kamers aan via het platform ROOM en woningen via woningnet. Bij inschrijving betaal je eenmalig een bedrag waarna je kunt reageren op de beschikbare kamers. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op mooiere en grotere kamers. Naast kamers heeft Lefier ook zelfstandige woonruimtes voor één of twee personen. Lefier is een van de bekendste woningcorporaties, maar er zijn er natuurlijk nog meer zoals Patrimonium. 

Blockhouse

Blockhouse biedt 200 gemeubileerde studio’s aan voor studenten en expats. Let op: anno 2022 moet je je aanmelden voor een mailinglist, zodat je op de hoogte wordt gebracht wanneer er weer studio’s beschikbaar zijn. De woningen beschikken over een eigen keuken, badkamer en zelfs gratis wifi. Naast housing biedt het gebouw ook horecagelegenheid en werk- en studieplekken.

Social Hub

Social Hub biedt plekken voor zowel mensen die de stad kort bezoeken als hen die wat langer willen blijven. Let op: op het moment van schrijven van deze tekst zit Social Hub vol. Via de website kun je de beschikbaarheid van het hotel bekijken. Social Hub is met name populair onder internationale studenten en expats die net in de stad komen. Mocht je namelijk nog niet een plekje hebben om te wonen, dan kun je vanuit Social Hub je makkelijk oriënteren. Er zijn verschillende type kamers waarin je kan verblijven, waarvan ieder een kingsize bed en een eigen badkamer hebben. Ook is er een tv, wifi en airconditioning, de wat luxere kamers hebben zelfs een keuken. Het pand biedt naast wonen ook drink- en eetgelegenheid, een sportruimte en veel werk-en studieplekken. Let op: wanneer je verblijft in een hotel kunnen de kosten snel oplopen, aangezien een hotelovernachting nogal duur is in vergelijking met een kamer. 

Verenigingen

De grotere studentenverenigingen in Groningen beschikken over tientallen huizen in de stad, waar alleen leden van de vereniging mogen wonen. Deze huizen staan op goede locaties in de stad en hebben vaak mooie kamers. Als je lid wordt van zo’n vereniging heb je kans dat je in één van deze huizen terecht komt. Daarnaast leer je als lid van een vereniging veel nieuwe mensen kennen, die je weer kunnen helpen bij jouw zoektocht naar een kamer.

Deel deze pagina