Studentenverenigingen

In de kroeg, via je studie of tijdens het sporten: als je in Groningen studeert zul je al nieuwe mensen ontmoeten. Maar een plek waar je dat ook kan doen is via een vereniging. In Groningen zijn er hier erg veel van, elke vereniging heeft zijn eigen karakter.

Wat houdt een vereniging in?

De meeste verenigingen in Groningen hebben een eigen gebouw, waar je op bepaalde avonden welkom bent om samen met andere leden gezellig te kletsen, een biertje te drinken of lekker te dansen. Daarnaast organiseert zo’n vereniging veel activiteiten waar je altijd aan deel kan nemen. Alles wordt binnen een studentenvereniging georganiseerd voor én door leden, dat betekent dat niet alleen leden achter de bar staan, maar ook alle bestuurlijke taken, zoals het beheren van de verenigingskas, worden door leden uitgeoefend.

Jaarclub

Wanneer je eenmaal lid bent geworden, krijg je de tijd om een vriendengroep te maken. Bij sommige verenigingen is het gebruikelijk dat je samen met je jaargenoten van hetzelfde geslacht een jaarclub vormt, terwijl je je bij andere verenigingen als eerstejaars kunt voegen bij al bestaande vriendengroepen met ouderejaars. Eén ding is in ieder geval bij elke vereniging hetzelfde: je maakt vaak vrienden voor het leven! 

Introductieperiode

Nadat je je hebt aangemeld bij een vereniging, volgt een introductieperiode, waarin je je jaargenoten en de vereniging goed leert kennen. Sommige studentenverenigingen in Groningen kennen een ontgroening, een intensieve periode vol met opdrachten en taken die nou niet bepaald een pretje te noemen zijn. Door strenge regels van de ACI (de Adviescommissie Introductietijden)  hoef je niet bang te zijn dat de leiding tijdens zo’n ontgroening te ver gaat. Zo is het voor eerstejaars verboden om alcohol te drinken, en krijg je verplicht minimaal zes uur per nacht de tijd om te slapen.

Wat maakt een vereniging zo leuk?

Aan studentenverenigingen kleeft vaak het hardnekkige imago van feesten en drinken en studeren is maar bijzaak. Dit beeld klopt niet met de werkelijkheid, veel studenten willen naast een gezellige tijd hebben toch ook echt studiepunten halen! Zo studeren jaarclubs vaak samen in de universiteitsbibliotheek en is het handig om via je vereniging met mensen in contact te komen die hetzelfde studeren als jij, zodat je bijvoorbeeld samenvattingen kan uitwisselen. Daarnaast is het vaak mogelijk om binnen een commissie van een studentenvereniging activiteiten te organiseren, zoals een congres. Hiermee vergroot je je organisatorische talenten!

Hieronder vind je een overzicht van de studentenverenigingen in Groningen. Wil je meer weten, klik dan op een logo. Ben je nieuwsgierig geworden welke verenigingen heb best bij jou past? Doen dan meteen de GroningenLife! Verenigingswijzer!