Wijken

Wil je lekker dichtbij of zelfs in het centrum wonen om zo vanuit de kroeg in je bed te kunnen rollen? Of vind je het belangrijk om in de buurt van het Zernike te wonen en houd je van rust in de tent? Het kan allemaal! Omdat alles relatief dichtbij elkaar ligt in Groningen, is alles prima op de fiets te doen. Dus dat scheelt. Handig is om te weten welke wijk bij jouw voorkeuren past. Daarom de wijken voor je op een rijtje.

Het centrum

Het hele gebied binnen de grachten (en een stukje daarbuiten). Het centrum is het meest bruisende deel van de stad. Je bent er op loopafstand van de winkels en kroegen en natuurlijk niet te vergeten de UB. Het centrum is een mooie plek om te wonen, maar vaak wel wat prijziger dan de andere wijken.

Schilderswijk en Zeeheldenbuurt

Een populaire studentenwijk. Veel studentenhuizen zijn gesetteld in prachtige herenhuizen die vaak zelfs een tuin hebben. Ook ligt het vlakbij één van mooiste tuinen van Groningen: het Noorderplantsoen. Niet verkeerd als extra achtertuin om lekker te barbecueën of heerlijk te zonnen.

Oosterpoort

Een mengelmoesje van jonge stellen en studenten. Er staan veel oude panden maar ook leuke vissershuisjes, kroegjes en eetcafés. De Oosterpoort, één van de schouwburgen van Groningen, ligt ook in deze wijk. Niet helemaal onverwacht gezien de naam. Voor de gaafste concerten en voorstelling is dat the place to be!

Korrewegwijk

Een grote vooroorlogse wijk met veel studenten die slechts vijf tot tien minuten fietsen van het centrum ligt. Mooi voordeel is dat deze studenten genieten van relatief lage kamerprijzen. In de Korrewegwijk doe je gemakkelijk je boodschapjes bij de Jumbo of Aldi die in het winkelcentrum in de buurt zijn gelegen. Voor heerlijke Oosterse hapjes zit je in de wijk ook goed: de grootste Aziatische supermarkt van Groningen is er ook gevestigd. 

Rivierenbuurt

Een buurt ten zuiden van het centrum, vlak achter het station. Vooral het gedeelte aan en rond de Parkweg is een echte studentenplek. Naast dat het ideaal is dat het station je buurman is, is het ook tof dat je vlakbij het Stadspark woont- het grootste park van Groningen waar grote evenementen als dancefestivals en ieder jaar het Groningse Bevrijdingsfestival plaatsvinden. 

Helpman/de Wijert

Het is een eindje fietsen van het centrum, maar daar staan wel een betaalbare kamer en een rustige omgeving tegenover. Daarnaast ligt het fijne openluchtzwembad de Papiermolen er en het station is er ook niet ver vanaf! Je doet er vanuit deze wijk ongeveer tien minuten over om bij het station te komen en twintig minuutjes naar het Zernike.

Vinkhuizen

Een wijk op een behoorlijke afstand van het centrum, maar dichtbij de Zernike campus. In Vinkhuizen wonen veel jonge stellen en studenten die wat groter en goedkoper willen wonen. De afstand naar het centrum is voor veel studenten een nadeel.

Selwerd/Paddepoel

Een wijk met een groot winkelcentrum en vlakbij het Zernikecomplex Ideaal voor studenten die daar college hebben en graag sporten bij de ACLO. In de wijk wonen veel studenten in grote studentenflats, waar ook de meeste internationale studenten terechtkomen. Een bekend fenomeen in de flats zijn de zogenaamde ‘flatbars’, waar bewoners een biertje kunnen drinken. In deze flats zijn bijna altijd wel kamers te huur, via Lefier bijvoorbeeld.

Beijum/Lewenborg

Dit zijn de minst geliefde wijken voor studenten om te gaan wonen. Niet omdat het er niet leuk is, maar omdat er weinig kamers beschikbaar zijn en de afstand naar het centrum toch wel gauw twintig minuten op je stalen ros is. Voordeel is dat recreatiegebied Kardinge hier dichtbij ligt, waar je onder andere kant schaatsen, klimmen en tennissen. Leuk voor de sportievelingen onder ons dus.

En natuurlijk kan Google maps je altijd een handje helpen bij het lokaliseren van je toekomstige kamer!

Wijkkaart

Deel deze pagina