Onderwijsinstellingen

Is het jouw droom om fysiotherapeut of musicus te worden? Advocaat of historicus? Alle vier de dromen kunnen worden gerealiseerd in Groningen, maar vereisen een ander pad. Het feit dat Groningen veel opleidingen aanbiedt maakt het zo aantrekkelijk, en de aanwezigheid van twee instellingen voor hoger onderwijs geven het een uitgesproken studentenstad-gevoel. Dat betekent ook dat je een keuze moet maken: tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen .

RUG-banner

Een universiteit is een kennisinstituut, bestaande kennis wordt via onderwijs overgedragen, nieuwe kennis via onderzoek geproduceerd. De RUG is één van de oudste universiteiten in Nederland, ze bestond namelijk al in 1614. Maar het is er wel één met een modern tintje. Denk aan een supernieuwe tentamenhal, moderne gebouwen en laboratoria op het Zernike en studies die met hun tijd meegaan. Aan de RUG kun je veel verschillende opleidingen volgen; meer dan 45 bachelors en 160 masters. De Rijksuniversiteit Groningen staat voor kwaliteit. Dat betekent bijvoorbeeld dat goede opleidingen meer geld krijgen. Dat er een aantal topmasters is, met een extra zware selectie. En dat je, als je nóg meer uit je studie wil halen, mee kan doen aan het Honours College. De RUG is zich er ook van bewust dat er studenten zijn in soorten en maten. Met verschillende achtergronden, mogelijkheden en ambities. Daarom daagt de universiteit de studenten uit om het beste uit zichzelf te halen. Dit kan door middel van verdiepende en verbredende trajecten binnen de studie, maar ook buiten de studie wordt meer kennis en ervaring altijd gestimuleerd. Bijvoorbeeld door bestuurswerk bij een vereniging, een kunststipendium (een mooi woord voor een prijs om jouw kunstzinnige plannen uit te voeren), lezingen, symposia en algemeen vormende vakken.

Hanze-banner

De Hanzehogeschool Groningen is de grootste HBO-instelling in het noorden van Nederland.  De Hanzehogeschool wil zich ontwikkelen tot een kennisinstelling voor toegepast onderzoek.  Je ontwikkelt bij de Hanze daarom zowel onderzoek-vaardigheden als praktische vaardigheden.

De Hanzehogeschool biedt een breed scholingsaanbod met 84 bacheloropleidingen, 24 masteropleidingen en 9 programma’s voor associate degree. Ook zijn de kunstacademie MinervaPrins Claus Conservatorium en Dansacademie Lucia Marthas Allemaal onderdeel van de Hanzehogeschool.

Ook internationalisering staat hoog in het vaandel bij de Hanze. Niet alleen zijn er internationale bachelors te volgen, ook kun je hele wereld over reizen voor stages of colleges.

Deel deze pagina