Studiebegeleiding

Een handige faciliteit van de RUG is het Studenten Service Centrum (SSC).  Deze is gericht op begeleiding tijdens je studie. Hieronder vindt je een overzicht van wat het Studenten Service Centrum jou kan bieden.

Persoonlijke ontwikkeling

Net als bij Career Services kun je bij het SCC cursussen volgen. Deze zijn niet persé gericht op jouw toekomstige carrière, maar meer op het studeren zelf. Je kunt hierbij denken aan cursussen op het gebied van mindfulness, sociale vaardigheidstraining, faalangst of het maken van een bullet journal. Niet alle cursussen zijn gratis, wanneer het niet gratis is ligt de prijs meestal rond de veertig euro.

Studievaardigheden

In het begin is het soms nog lastig om je weg te vinden in het studeren. Het vraagt een andere aanpak dan op de middelbare school. Als je dit nog lastig vindt, zou je de cursus ‘effectief studeren’ kunnen volgen. Ook krijg je vaak veel literatuur voorgeschreven, om hier snel en effectief door heen te spitten is er de cursus ‘snellezen’.

Vaak moet je op de universiteit ook verslagen maken en later in je studie moet je een scriptie schrijven. Om je hiermee op weg te helpen is er de cursus ‘academische schrijfvaardigheid’. Als je eenmaal jouw verslag of scriptie goed op papier hebt, is de volgende uitdaging om dit aan mensen over te brengen. Je wilt natuurlijk niet dat de resultaten in een stoffig laatje verdwijnen. Door het volgen van de cursus ‘durven presenteren’ leer je hoe je een presentatie kunt geven en kun je de resultaten van jouw verslag/scriptie overdragen aan een publiek.

Zelfdiscipline

Op dit gebied zijn er allerlei cursussen te volgen, waardoor je gedisciplineerd aan de slag gaat. Er zijn studie-ondersteuningsgroepen waarvoor je je kunt aanmelden. Ook is er een cursus waarbij je leert om dat uitstelgedrag nou eens te stoppen. Na het volgen van de cursus betrap jij je zelf niet meer op gedachten als: ‘dat doe ik morgen nog wel even’.

Omgaan met stress

Het studentenleven kan naast de leuke dingen, soms best stressvol zijn. Als je hier beter mee om wilt leren gaan heeft het SCC hier ook een aantal cursussen voor. Na zo’n cursus ben je natuurlijk niet in no-time helemaal zen, maar als je wat je hebt geleerd tijdens de cursus blijft toepassen, ga je wel een verschil merken.

Studentendecanen en studentenpsychologen

Via het SCC kun je een afspraak maken bij een studentendecaan of studentenpsycholoog. Wanneer er aanpassingen in jouw leeromgeving nodig zijn, kun je terecht bij de studentendecaan. Daarnaast kun je met studiekeuzekwesties en financiële zaken bij hem/haar terecht.

Als er andere persoonlijke problemen zijn, zoals psychische problemen of spanningsklachten kun je bij de studentenpsycholoog terecht. Ook kun je bij de bovengenoemde workshops van het SCC. Deze kunnen je misschien ook al een beetje op weg helpen. Voor de aanmeldingsmogelijkheden bij de studentenpsycholoog  kun je op deze link klikken.

Deel deze pagina